04 Ιουνίου 2015

Πίπ@-κ@λο θα τα πάει τα γιατρουδάκια ο Κουρουπλής-Από... κόσκινο θα περνούν οι συνταγές των γιατρών

Επιπλέον, τίθενται νέα όρια, (πλαφόν), στη συνταγογράφηση, μειωμένα σε κάποιες ειδικότητες και αυξημένα σε άλλες - Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα

Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Υγείας μπαίνει η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, η ΗΔΙΚΑ και ο ΕΟΠΠΥ παρακολουθούν πλέον σε πραγματικό χρόνο την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των γιατρών και ελέγχουν τις καταχρήσεις και τις υπερβάσεις στις συνταγές φαρμάκων.

Επιπλέον, τίθενται νέα όρια, (πλαφόν), στη συνταγογράφηση, μειωμένα σε κάποιες ειδικότητες και αυξημένα σε άλλες.

Στόχος μας είναι, είπε ο υπουργός, να ελέγξουμε τους γιατρούς.

Οι ασθενείς δεν επηρεάζονται από αυτό το μέτρο, αυτό αφορά μόνο τους γιατρούς που πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχουν κανόνες συνταγογράφησης και να τους τηρούν.

Απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα ο Κουρουμπλής

Ο υπουργός Υγείας απέκλεισε την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, παρά τη σχετική συζήτηση για αυτό που γίνεται στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Οι εταίροι μπορούν να ζητούν ό,τι εκτιμούν, ωστόσο για την κυβέρνηση έχει κλείσει το θέμα αυτό της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουρουμπλής.

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές και στο rebate, τις υποχρεωτικές εκπτώσεις δηλαδή των φαρμακευτικών εταιριών προς τον ΕΟΠΥΥ. Το μετρό θα ισχύσει αλλά οι εκπτώσεις θα υπολογίζονται με βάση τον όγκο των πωλήσεων των φαρμάκων. Το ισχύον rebate υπολογίζεται με βάση τους τζίρους των φαρμάκων και των εταιριών.

Ο κ. Κουρουμπλής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το μέτρο θα ενισχύσει το ταμείο του υπουργείου με τουλάχιστον 140 εκατ. ευρώ τον χρόνο, αλλά με δικαιότερο και πιο αναλογικό τρόπο για τις εταιρίες.

Κατά των εκλογών ο υπουργός Υγείας

Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι  δεν είναι υπέρ των εκλογών, όπως άλλα στελέχη της κυβέρνησης, καθώς ο λαός αποφάνθηκε στις 25 Ιανουαρίου. Η αποφασιστικότητα και η σοβαρότητα με την οποία ο πρωθυπουργός χειρίζεται το εθνικό μας θέμα έχουν καταπλήξει τους πάντες, είπε ο υπουργός Υγείας, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα φέρει αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εταίροι δεν θα πάρουν την απόφαση να θέσουν την Ελλάδα εκτός ευρώ ενώ εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πανικό καθώς αντιλαμβάνονται τις επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης και των συνεπειών της.

Παναγιώτα Καρλατήρα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ