Τελειώνει ο χρόνος παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ προειδοποιεί με αυστηρότατο τρόπο ο Ότμαρ Ίσιγκ, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, που κατηγορεί τόσο την ελληνική κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει όσο και τον Γ. Βαρουφάκη για τα ταξίδια του, ενώ αποκαλύπτει πως ποτέ η ΕΚΤ δεν πρότεινε την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
Δυσοίωνο προβλέπει το οικονομικό μέλλον της ευρωζώνης εάν δε λυθεί σύντομα το ελληνικό ζήτημα, ο Ότμαρ Ίσιγκ, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ. Τονίζει μάλιστα ότι δεν έπρεπε εξαρχής η Ελλάδα να είχε γίνει μέλος της ευρωζώνης.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF) o Ότμαρ Ίσιγκ περιγράφει τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ελλάδας με καθόλου κολακευτικά σχόλια: «Αναρωτιέται κανείς για πόσο καιρό ακόμη οι άλλες κυβερνήσεις και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα αφήσουν την Ελλάδα να τους κοροϊδεύει, γιατί μέχρι σήμερα μόνο πισωγυρίσματα έγιναν από την πλευρά των Ελλήνων χωρίς να υπάρχει καμία πραγματική βούληση να προχωρήσουν σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις».
Επίσης ο Ίσιγκ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα των μέτρων για την Ελλάδα, δηλώνοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι προς όφελος του λαού, των ανέργων και της οικονομίας. «Πρόκειται για μέτρα που θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της και όχι να γονατίσει, όπως το αντιλαμβάνονται και το παρουσιάζουν οι Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ίσιγκ, που υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη της ΕΚΤ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο κόστος που καλούνται να πληρώσουν τα ευρωπαϊκά κράτη, όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ. «Θα έρθει η στιγμή που και οι πιστωτές θα δουν ότι μέρα με την ημέρα το κόστος παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ γίνεται όλο και μεγαλύτερο».
Επιπλέον ο οικονομολόγος σχολίασε ότι ούτε οι ίδιοι οι Έλληνες γνωρίζουν μέχρι πότε θα υπάρχουν χρήματα στα ταμεία τους. «Δεν έχω την εντύπωση ότι οι Έλληνες έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών τους. Αυτό δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση όταν ένας υπουργός Οικονομικών κάνει ταξίδια αντί να επιβάλει την τάξη στο υπουργείο του».
Ο Ίσιγκ ήταν υπεύθυνος στην ΕΚΤ για τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας το 2001 πριν την ένταξη της χώρας στο ευρώ. Πολλοί εντοπίζουν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας σε εκείνη την εποχή και στο ότι η χώρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει μέλος της νομισματικής ένωσης.
Ο Ίσιγκ αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν είχε εκδώσει τότε σύσταση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη:
«Υπό την ευθύνη μου η ΕΚΤ είχε συντάξει τότε μία έκθεση σύγκλισης. Ήταν υποχρέωση μας. Εξετάσαμε κατά πόσο η Ελλάδα πληρούσε τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορούσε τον πληθωρισμό, τα επιτόκια κλπ. Εξετάσαμε ένα ένα όλα τα κριτήρια και επισημάναμε τα υψηλά χρέη και τα προβλήματα που προέκυπταν από αυτά».
Ο οικονομολόγος ρίχνει μάλιστα το μπαλάκι στην Κομισιόν, από την οποία η ΕΚΤ είχε λάβει τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα. «Τους αριθμούς για την Ελλάδα δεν τους πήραμε απευθείας από τους Έλληνες αλλά από την Κομισιόν και την Eurostat, την στατιστική υπηρεσία των ευρωπαϊκών κοινοτήτων και δεν μπορείς να πεις, δεν εμπιστεύομαι αυτά τα νούμερα, θέλω απόδειξη» είπε χαρακτηριστικά ο Ίσιγκ κλείνοντας την συνέντευξή του με τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έπρεπε να γίνει μέλος της ευρωζώνης, αλλά δεν κατέβαλε και καμία προσπάθεια μετά την ένταξή της προκειμένου να λύσει τα προβλήματά της.