21 Ιουνίου 2015

Αντί να ετοιμάζει προτάσεις, ο Βαρουφάκης γράφει άρθρα καταγγέλλοντας τον Σόιμπλε

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο πιο κρίσιμο σημείο, πιθανά και της συγχρονης ιστορίας της, ο υπουργός (άνευ χαρτοφυλακίου) Γιάννης Βαρουφάκης συνεχίζει να δημοσιεύει άρθρα με κύριους αποδέκτες την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γερμανό υπουργό οικονομικών.

Σε άρθρο του, στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ο Βαρουφάκης λέει “όχι, ευχαριστούμε” στο αίτημα των δανειστών “να πράξω όπως οι προκάτοχοί μου είχαν πράξει τότε – να πάρω τα χρήματα, να επεκτείνω την κρίση στο μέλλον. Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε τα ίδια”.

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος βρίσκεται πριν από μια κρίσιμη συμφωνία τη Δευτέρα» γράφει, επίσης, αναφέροντας εμμέσως ότι η Γερμανία είναι αντιμέτωπη δύο ενδεχόμενα, καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ «ή να δεχθεί μια έντιμη συμφωνία με μια κυβέρνηση που απέρριψε το πακέτο διάσωσης και διαπραγματεύεται για μια λύση, ή να ακολουθήσει τις φωνές κάποιων από την κυβέρνησή της που επιθυμούν να πετάξουν στη θάλασσα τη μόνη ελληνική κυβέρνηση που παραμένει πιστή στις αρχές της και μπορεί να φέρει τον ελληνικό λαό στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων».

Μάλιστα, “καρφώνει” τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών αποκαλύπτοντας διάλογο: Στην πρώτη μου επίσκεψη ως Υπουργός Οικονομικών στο Βερολίνο, θυμάμαι μια συνάντηση με Γερμανό αξιωματούχο, καθώς πήγαινα να συναντήσω τον Δρα Schäuble. Μισοαστεία με ρώτησε: «Πότε θα πάρω πίσω τα χρήματά μου;».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι την περασμένη Πέμπτη, στη συνάντηση του Eurogroup, παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη πρόταση που, όπως είπε, θα έδινε τέλος στην κρίση και θα στην Ελλάδα τη δυνατότητα να αποπληρώσει το χρέος της, αλλά “δυστυχώς το Eurogroup αρνήθηκε να συζητήσει την πρότασή μας”.

“Περιλάμβανε βαθιές μεταρρυθμίσεις, έναν μηχανισμό αυτόματου φρεναρίσματος του ελλείμματος που εξασφαλίζει ότι δεν θα ξαναϋπάρξουν πρωτογενή ελλείμματα, και μια ιδέα για ανταλλαγή μέρους του ελληνικού χρέους μεταξύ των θεσμών που δεν απαιτεί ούτε ένα ευρώ νέας χρηματοδότησης για το κράτος μας”, αναφέρει και πρτοσθέτει “πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα έσπαγε τον φαύλο κύκλο που ξεκίνησε το 2010.

Ξεκαθαρίζει δε ότι δεν έχει αλλάξει άποψη από την ημέρα που μπήκε για πρώτη φορά στο Υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζοντας ότι “υποσχέθηκα να μην παραδοθώ στην συνήθεια των προκατόχων μου να αποδέχονται μη βιώσιμα δάνεια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους ως βραχυπρόθεσμη λύση στα προβλήματά μας”.

Προσθέτει δε ότι σήμερα, η «επίσημη Ευρώπη» μας ωθεί να «υπογράψουμε τη συμφωνία»∙ να «κάνουμε το σωστό και να αποδεχτούμε την τελική προσφορά των θεσμών για να αποφύγουμε τη χρεωκοπία».

Αυτό είναι που έγινε και το 2010 και συνεχίζει: μου ζητάνε να πράξω όπως οι προκάτοχοί μου είχαν πράξει τότε – να πάρω τα χρήματα, να επεκτείνω την κρίση στο μέλλον, και να προσποιηθώ ότι έχει… ξεπεραστεί. Όχι, ευχαριστούμε! Δεν εκλεγήκαμε για να κάνουμε τα ίδια.