Τα 2 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, χαριστική βολή στην ανάπτυξη και στα εισοδήματα - Στο 23% πάνε μπισκότα, σοκολάτες, κονσέρβες, αναψυκτικά και δεκάδες άλλα προϊόντα από το καθημερινό καλάθι της νοικοκυράς - Αυξήσεις σε ταβέρνες, εστιατόρια, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αεροπορικά εισιτήρια, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς, εισιτήρια θεαμάτων
Μετά τη συμφωνία για μέτρα 8 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις του ΦΠΑ είναι το επόμενο μεγάλο ναρκοπέδιο στο οποίο μπαίνει η κυβέρνηση, αλλά και η αγορά και η οικονομία ολόκληρη. Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα εξειδικευτούν, και ειδικά στις αυξήσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα όπου άλλες φαίνονται και άλλες είναι!...
Η κυβέρνηση βάζει την υπογραφή της πως θα εισπραχτούν συνολικά 2 δισ. ευρώ επιπλέον μέσα σε 15 μήνες, από τις αλλαγές στον ΦΠΑ. Προσπαθεί να πείσει όμως τους θεσμούς και τον λαό ότι ότι τα 680 εκατ. ευρώ επιπλέον φέτος και τα άλλα 1,4 δισ. ευρώ το 2016 θα προέλθουν απλώς και μόνον... μειώνοντας τον συντελεστή ΦΠΑ 6,5% σε 6% ή μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Στην πράξη όμως ακόμα και με περιορισμό της φοροδιαφυγής 20% (παρότι δεν έχουν βγει καν ακόμα τα ελεγκτικά συνεργεία στα νησιά!), ο λογαριασμός δεν βγαίνει χωρίς:
- Αύξηση 45% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου:
100 εκατ. ευρώ περισσότερα φέτος και άλλα 300 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία χρειάζεται η κυβέρνηση, θα τα βρει από την αύξηση του ΦΠΑ 16,5% σε 23% που ισχύσει στα νησιά του Αιγαίου. Προφανώς το μέτρο αφορά σε Μύκονο και Σαντορίνη και δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά της άγονης γραμμής, εξέλιξη που αρνείται να συνυπογράψει η ηγεσία των ΑΝΕΛ, αλλά στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως ο διαχωρισμός των νησιών σε κοσμοπολίτικα και μη συναντά συνταγματικά κωλύματα. Για το καλό όλων πάντως, ένας τέτοιος διαχωρισμός πρέπει να υπάρξει, έστω και αν.... σκοντάφτει στο Σύνταγμα της χώρας.
- Διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, από 6,5% σε 13%
Έτσι ένα πακέτο διακοπών 500 ευρώ θα κοστίζει και 30 ευρώ επιπλέον, μόνο από την αλλαγή αυτή.
- ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα: αυξήσεις σε χιλιάδες προϊόντα και υπηρεσίες, θα επιφέρει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ που προτείνει η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να αυξήσει τα έσοδα.
Με ΦΠΑ 23% θα πωλούνται και τυποποιημένα «μη βασικά» τρόφιμα.
Στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα που συζητά τα μέτρα στο Euroworking Group, προσπαθούν να εξαιρέσουν τα περισσότερα τρόφιμα που πωλούνται σήμερα με 13%, για να μην αυξηθούν στο 23%. Εκτός από το γάλα, το ψωμί, τα νωπά προϊόντα (κρέας, ψάρι, λαχανικά) και χύμα προϊόντα (πχ ρύζι, όσπρια) τίποτα άλλο δεν φαίνεται απολύτως διασφαλισμένο πως θα γλιτώσει από την κρησάρα –καθώς άλλωστε και στο παρελθόν ο κ.Βαρουφάκης έλεγε πως αν χρειαστεί «ένα άχρηστο προϊόν θα αυξήσει» αλλά τώρα ψάχνει να περιγράψει ολόκληρες ομάδες προϊόντων που θα πάνε στο 13% ή 23%.
Μακαρόνια, ρύζια και όσπρια πωλούμενα σε συσκευασίες επιδιώκεται να παραμείνουν στο 13%. Αν αφορούν έτοιμα πιάτα (πχ προκατεψυγμένα κλπ) θα πάνε αυτομάτως στο 23%.
Με 23% θα πωλούνται «στα σίγουρα»: μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια, τσιπς, κονσέρβες, αναψυκτικά, συσκευασμένοι χυμοί, κατεψυγμένα τρόφιμα, γλυκά, παγωτά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο και συσκευασμένο ψωμί, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό σε συσκευασίες, ντοματοπολτοί και σάλτσες σε κονσέρβες κ.λπ.
Αυξήσεις λόγω ΦΠΑ έρχονται ακόμη σε:
- Στις ταβέρνες και στα εστιατόρια, αν η κυβέρνηση αποφασίσει πως θα πάει στο 23% ο ΦΠΑ.
- Στα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, στα κόμιστρα ταξί και στα αεροπορικά εισιτήρια.
- Στις υπηρεσίες επισκευής κατοικιών (ηλεκτρολόγοι, μαραγκοί κλπ)
- Στα εισιτήρια θεαμάτων (κινηματογράφων κ.λπ.) πλην μόνον των θεάτρων που δεν θα αυξηθούν.
Κωστής Χ. Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ