23 Ιουνίου 2015

Πως η λίστα Χαρδούβελη έγινε… πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου έφεραν μια καινούρια κυβέρνηση, και μαζί της ήρθαν νέοι όροι για να διανθίσουν την καθημερινότητά μας και την διαπραγμάτευση. Δημιουργική ασάφεια, έντιμος συμβιβασμός ήρθαν να προστεθούν στις ήδη γνωστές «κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης». Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα ερχόταν να ανατρέψει την σκληρή πραγματικότητα, την ίδια στιγμή που το περίφημο email Χαρδούβελη θα έμπαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Ένα email που η νυν κυβέρνηση και τότε αντιπολίτευση κατηγορούσε πως παραδίδεται και την τελευταία ρανίδα της χώρας στους δανειστές. Όμως πόσο χειρότερο ήταν τελικά το email του τότε υπουργού Οικονομικών σε σχέση με τη νέα καταιγίδα μέτρων που έρχεται; Φορολογικά και δημοσιονομικά μέτρα, εργασιακές σχέσεις και ασφαλιστικό βρέθηκαν στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης που κλείνει αισίως 4 μήνες, έρχονται για να αποδείξουν πως οι δανειστές αντί να χορεύουν στον ρυθμό που παίζουν τα νταούλια και οι ζουρνάδες της Ελλάδας, μπορούν να αποδειχθούν ιδιαιτέρως σκληροί σε έναν… «έντιμο συμβιβασμό».

Η μάχη του ΦΠΑ
Στη περίφημη πρόταση του τότε υπουργού Οικονομικών γινόταν, για ακόμη μια φορά, λόγος για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του ΦΠΑ. Συγκεκριμένα και στα δυο κείμενα προβλέπεται η «διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής» και θεωρείται μάλιστα και προαπαιτούμενο.

Από τις μεγαλύτερες ατμομηχανές της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον ο τουρισμός. Τα ξενοδοχεία βρίσκονται σε συνεχή ανοδική πορεία με τα κέρδη τους το 2014 να διαμορφώνονται στα 5,5 δις ευρώ. Η ατμομηχανή της Ελλάδας είχε τεθεί στο προσκήνιο από την εποχή Χαρδούβελη όπου και προέβλεπε την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο τότε είχε κατηγορηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ σαν υφεσιακό μέτρο. Η νέα ελληνική πρόταση που δείχνει να κλείνει την συμφωνία, συμπεριλαμβάνει αυτό το μέτρο από την λίστα Χαρδούβελη…

Στη λίστα Χαρδούβελη προβλεπόταν να υπάρχουν 2 κατηγορίες ΦΠΑ όπου θα προκαλούσε την αύξηση στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων περιοδικών, εφημερίδων, εισιτηρίων θεάτρου, τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, μετακινήσεις και οι αυξήσεις στο κόστος επεκτεινόταν σε αρκετές κοινωνικές δραστηριότητες. Η λίστα της κυβέρνησης που φέρνει την συμφωνία περιλαμβάνει την διατήρηση των 3 κατηγοριών του ΦΠΑ, χωρίς όμως να κλείνει το παράθυρο της αύξησης τιμών μέσω των έμμεσων ανατιμήσεων.

Παράλληλα έπεσε η αυλαία πλέον για το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ που υπήρχε στα νησιά, καθώς αν και ακόμη υπάρχουν έντονες αντιρρήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο μέτρο, φαίνεται πως τελικά θα περάσει από την Βουλή, όπως ακριβώς πρότεινε και τότε ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης. Λαχειοφόρες αγορές μέσω αποδείξεων και άλλες εξωτικές ομορφιές που θα οδηγούσαν στη φορολογική συμμόρφωση των Ελλήνων παρέμειναν οριστικά στα συρτάρια των προτάσεων.

Ο «βραχνάς» του ασφαλιστικού και οι κόκκινες γραμμές
Στο email Χαρδούβελη προβλεπόταν η κατάργηση του ΕΚΑΣ που θα έπληττε 320.000 χαμηλοσυνταξιούχους και θα έμπαινε σε εφαρμογή από την 1.1.2016. Η νέα πρόταση της κυβέρνησης δεν έσωσε τελικά το ΕΚΑΣ, αλλά φρόντισε να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι το 2018, πριν καταργηθεί τελείως το 2020.

Οι συντάξεις ήταν επίσης από τα βασικά κομμάτια της διαπραγμάτευσης με τις πρόωρες να είναι στο στόχαστρο για να καταργηθούν. Τόσο το email Χαρδούβελη όσο και η νέα πρόταση της συγκυβέρνησης ορίζουν την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων ενώ παράλληλα αυξάνονται και τα όρια ηλικίας που ήταν από τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών.

Στο email Χαρδούβελη προβλεπόταν η διατήρηση των συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα έτη 2016 και 2017, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ πλέον να οριστικοποιεί το προσωρινό φρένο στην πτώση αλλά να ανοίγει τον δρόμο των μειώσεων μελλοντικά.

Το νέο ασφαλιστικό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μέτρα 1,8 δις ευρώ, προβλέπει αύξηση των εισφορών για τις συντάξεις του ΙΚΑ κατά 3,9%, αύξηση των εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των συνταξιούχων από το 4 στο 5%, όπως και η άυξηση των εισφορών των συνταξιούχων για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στο 5% από το 0% που ήταν μέχρι πρότινος για τις επικουρικές συντάξεις. Επιπλέον προτείνεται από την κυβέρνηση πως θα υπάρξει και αύξηση εισφορών για τα επικουρικά ταμεία.

Το email Χαρδούβελη έριχνε το βάρος κυρίως στην πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους με τις διπλές συντάξεις και τα επιδόματα να βρίσκονται στο στόχαστρο, ενώ η ενοποίηση των Ταμείων δείχνει πως περνάει τελικά χάρις στην… επιμονή της νέας συγκυβέρνησης.

Οι καταργήσεις που παρέμειναν στα μανταλάκια
Ένα από τα μεγαλύτερα προεκλογικά όπλα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η κατάργηση φόρων που ήρθαν εκτάκτως στην Ελλάδα της κρίσης και μετετράπησαν σε βαρίδι για την ελληνική κοινωνία. Ο ΕΝΦΙΑ που ξεσήκωσε κύματα αντιδράσεων και βρισκόταν σε μια διαρκή διαδικασία ράβε-ξήλωνε, παρέμεινε τελικά στην καθημερινότητα του υπερφορολογημένου Έλληνα.

Το χάρατσι που ήρθε στα ακίνητα παραμένει και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως όριζε και η περίφημη λίστα Χαρδούβελη με το κυβερνών κόμμα προς το παρόν να μην έχει εκφραστεί υπέρ της μελλοντικής κατάργησής του.

Η έκτακτη εισφορά συνεχίζει και διατηρείται, αν και σύμφωνα με την λίστα Χαρδούβελη θα μπορούσε να σταματήσει να υφίσταται σαν μέτρο αν υπήρχε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5%.

Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη παλαιότερα πως το 70% του Μνημονίου βρίσκει σύμφωνο τον ίδιο φαίνεται πως βρίσκει την ανταπόκριση στα μέτρα που δείχνει να έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Έτσι δικαιολογείται και η απόφαση της κυβέρνησης εκτός από την διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και της έκτακτης εισφοράς, όπως επίσης και οι αυξήσεις στα ανώτερα φορολογικά κλιμάκια.

Ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων ανεβαίνει από το 26% στο 29%, ενώ το ποσό της έκτακτης εισφοράς αυξάνεται από τα εισοδήματα των 30.000 ευρώ και άνω. Παράλληλα θα υπάρξει και αύξηση του φόρου πολυτελείας όπως ακριβώς επέβαλλε και το email Χαρδούβελη της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

Το δημοσιονομικό κόστος βρισκόταν από την αρχή στο στόχαστρο των δανειστών. Τόσο το email Χαρδούβελη όσο και η λίστα μεταρρυθμίσεων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει να βαδίζει στον ίδιο δρόμο καθώς η νέα πρόταση προβλέπει μείωση των στρατιωτικών δαπανών.

Συμφέρουσα ή όχι άραγε η νέα συμφωνία; Ήταν τελικά το email Χαρδούβελη τόσο επώδυνο για τον ελληνικό λαό; Πόσες αλλαγές κατάφερε να περάσει η νέα συγκυβέρνηση που έφερε τις διαπραγματεύσεις σε οριακό σημείο και πόσα τελικά διατήρησε ίδια; Τα συμπεράσματα δικά σας…

Η λίστα Χαρδούβελη

Η νέα πρόταση της κυβέρνησης στους δανειστές

http://www.toxrima.gr/pos-i-lista-xardoyveli-egine-protasi/