19 Ιουνίου 2015

Εξάμηνη παράταση του Μνημονίου με αυστηρούς όρους προτείνουν οι δανειστές

Κύκλοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιθανολογούσαν σήμερα Παρασκευή από το Λουξεμβούργο πως στην παρούσα φάση θα πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα μια περαιτέρω παράταση της υφιστάμενης δανειακής σύμβασης με χρονικό ορίζοντα το τέλος του 2015.

Αναπόσπαστο τμήμα αυτής της συμφωνίας θα είναι η κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών της Ελλάδας σε σχέση με τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της το 2015, κάτι που σημαίνει πως οι όροι θα είναι αυστηροί.

Σημειώνεται πως μια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των χωρών της Eυρωζώνης προγραμματίστηκε για τη Δευτέρα το απόγευμα. Προηγουμένως, ωστόσο, και συγκεκριμένα ως το μεσημέρι της Δευτέρας θα επιχειρηθεί να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων.

Στη συνέχεια, στις 4 ώρα Ελλάδας της ίδιας ημέρας η σκυτάλη θα περάσει στους υπουργούς Οικονομικών της Eυρωζώνης, που επίσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως στις Βρυξέλλες.

Τον τελικό λόγο, πάντως, θα τον έχουν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της Eυρωζώνης στο επίπεδο των οποίων θα επιχειρηθεί να επικυρωθεί η συμφωνία.

Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πήγες, τα ανοιχτά θέματα εξακολουθούν να είναι αρκετά, τόσο δημοσιονομικού χαρακτήρα όσο και διαρθρωτικού.

Φλαμπουράρης: Η επέκταση μέχρι τέλος του χρόνου θα μπορούσε να είναι μια συμφωνία

Μιλώντας στο Bloomberg ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ανέφερε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι η επέκταση του προγράμματος μέχρι το τέλος του χρόνου.