28 Ιουνίου 2015

Η κότα του Μαξίμου επιχειρεί να “φορτώσει” στον Στουρνάρα το κλείσιμο των Τραπεζών

Πώς βλέπουν τις δραματικές εξελίξεις κορυφαίοι ξένοι δημοσιογράφοι
Hugo Dixon (Reuters): «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει capital controls για να κατηγορήσει τον Στουρνάρα ότι κλείνει τις τράπεζες» - Διαβάστε τι γράφουν ο Peter Spiegel των Financial Times και ο Simon Nixon της Wall Street Journal«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να μην επιβάλλει capital controls (ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων) στο πλάισιο ενός σεναρίου για να κατηγορήσει τον Στουρνάρα και την Τράπεζα της Ελλάδος για την τραπεζική αργία (bank holiday)» γράφει στο Twitter o Hugo Dixon του Reuters. 




Τις τελευταίες ώρες γνωστοί ξένοι δημοσιογράφοι γράφουν συνεχώς στο Twitter, ανταλλάζοντας απόψεις και σχολιάζοντας τις επικείμενες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά την σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επέλεξε να διατηρήσει αμετάβλητο το ύψος του έκτακτου δανεισμού προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Ο Hugo Dixon γράφει ότι πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει capital controls ή αν η Τράπεζα της Ελλάδας θα πρέπει να επιβάλλει τραπεζική αργία χωρίς τη στήριξη της κυβέρνησης.



Γράφει ο Peter Spiegel: Αν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με τα capital controls ή δεν αποπληρώσει τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Ιουλίου, τότε θα διακοπεί ο ELA.



Μάλιστα όταν τον ρώτησαν πώς μπορεί να πιστεύει ότι η βαλίτσα θα τραβήξει τόσο μακριά, όσο η 20η Ιουλίου, εμφανίστηκε αρκετά βέβαιος και μάλιστα είπε ότι βάζει στοίχημα γι αυτό.



Η ΤτΕ διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Στουρνάρας παραιτείται

Αξιωματούχος της Τραπέζης της Ελλάδος διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας προειδοποίησε ότι ενδέχεται να παραιτηθεί. 

Κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στις 18:00

Εμπεριοι παρατηρητές υποστηρίζουν ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του Γιάνη Βαρουφάκη, η οποία ξεκινά στις 18:00, θα κριθεί αν θα επιτευχθεί συμφωνία για οργανωμένη διαχείριση της τραεζικής κρίσης.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, και μετά τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες τρεις μέρες έπειτα από το ουσιαστικό bank run στα ATM's, η κυβέρνηση έχει μπροστά της την εξής επιλογή:
-Να λάβει απόφαση για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ώστε να μπορεί να συντηρείται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω παροχής έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ μέσω του ELA κι αυτό μέχρι να αντληθεί το σύνολο των χρημάτων που μπορούν να εκταμιεύσουν οι ελληνικές τράπεζες (οροφή 89 δισ.ευρώ), και παραλλήλως

-Να επιβάλλει κάποιου είδους τραπεζική αργία (bank holiday) στις τράπεζες μέχρις ότου διαμορφωθούν οι τεχνικές προϋποθέσεις για την σωστή προσαρμογή των κεφαλαικαών ελέγχων.

Με δεδομένο ότι το απόθεμα των 89 δισ. που μπορεί να χρησιμοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ εξαντλείται, ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει στο μέτρο της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.