Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η πορεία της τουριστικής ζήτησης, με τους επιχειρηματίες του τουρισμού να φοβούνται πλέον τα χειρότερα. Ήδη ο αρχικός φετινός στόχος για 25 εκατ. τουρίστες θεωρείται "μακρινό όνειρο"… ένα ρεκόρ που όπως επισημαίνουν θα μπορούσε να είναι εφικτό σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς είχαν ολοκληρωθεί νωρίτερα και είχε επιτευχθεί συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από φορείς από το χώρο των ξενοδοχείων, οι κρατήσεις από τη γερμανική αγορά συνεχίζουν να εμφανίζουν σημάδια πτώσης, το γεγονός όμως πως μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται ακυρώσεις υπό το φόβο μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ζώνη του ευρώ, κάνει τους μεγάλους tour operators της Γερμανίας να αισιοδοξούν πως το κλίμα τελικά θα αντιστραφεί. Όπως επισημαίνουν, γίνονται προσπάθειες για αναθέρμανση της ζήτησης, με την TUI πάντως να μην έχει προς το παρόν αναθεωρήσει τον προγραμματισμό της για 2,2 εκατ. τουρίστες.
Κι αν όσον αφορά τη γερμανική αγορά υπάρχουν ελπίδες "ανάνηψης" μετά την τουριστική αιμορραγία που παρατηρείται από το Φεβρουάριο, τα πράγματα δείχνουν να είναι δυσκολότερα για τους Βρετανούς τουρίστες, τη δεύτερη βασικότερη "δεξαμενή" για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό το χθεσινό δημοσίευμα της Daily Mail, το οποίο έκανε λόγο για σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επιστροφή των Βρετανών τουριστών σε περίπτωση χρεωκοπίας της Ελλάδας. Στο δημοσίευμα αναφερόταν πως αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν έρθει ήδη σε επαφή με tour operators προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα και να βοηθήσουν τους τουρίστες να γυρίσουν στη χώρα τους, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συνιστά στους τουρίστες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα θα πρέπει να έχουν μαζί τους, εκτός από πιστωτικές κάρτες, και μετρητά. Φέτος αναμένονται περίπου δύο εκατ. Βρετανοί τουρίστες και όπως λέει το ρεπορτάζ, μειώνεται το ενδιαφέρον για τον προγραμματισμό ταξιδιού στην Ελλάδα, ειδικά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, με τα ανταγωνιστικά πακέτα της Μεσογείου (Ισπανία, Τουρκία, Αίγυπτος) να κερδίζουν έδαφος.
Απογοητευτικά είναι και τα τελευταία στοιχεία για τη ρωσική αγορά. Η πτώση από τη Ρωσία υπολογίζεται σε 35-40 % και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν ανέκαμπτε η ισοτιμία μεταξύ ευρώ και ρουβλίου. Μπορεί η Ελλάδα να παραμένει μέσα στους δημοφιλείς προορισμούς για τους Ρώσους, οι απώλειες όμως μεριδίων φέτος και η μείωση των πτήσεων τσάρτερ στο μισό σε σύγκριση με πέρσι, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για βελτίωση της τουριστικής ροής.
Βίκυ Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr