Της Δήμητρας Καδδά
Τα prior actions (προαπαιτούμενα) που θα πρέπει να περάσει η κυβέρνηση από τη Βουλή πριν την πρώτη πολιτική συμφωνία, αλλά και αυτά που θα ψηφίζονται το επόμενο διάστημα για να έρχονται οι δόσεις, βρίσκονται ήδη επί τάπητος σε έναν κρίσιμο μαραθώνιο διαπραγματεύσεων που λαμβάνει χώρα στις Βρυξέλλες.
Η ελληνική αποστολή, παρά το πακέτο 7,8 δισ. ευρώ που παρουσίασε, βρίσκεται αντιμέτωπη με ασφυκτικές πιέσεις για πρόσθετα μέτρα στο πεδίο του ΦΠΑ (αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στα νησιά του Αιγαίου με τον πρωθυπουργό να έχει υποβάλει αίτημα ειδικής μεταχείρισης λόγω νησιωτικότητας), του ασφαλιστικού και όχι μόνο.
Στόχος καθώς και τελεσίγραφο είναι να υπάρξει "τεχνική συμφωνία επί της αρχής" έως το βράδυ της Τετάρτης που έχει προγραμματιστεί νέο Eurogroup (θα προηγηθεί EWG που θα υποδεχθεί τη συμφωνία).
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στα μέτρα 7,9 δισ. ευρώ που κατέθεσε για την διετία 2015-2016 και ζητά οι αποφάσεις να "κουμπώνουν" με το θέμα χρέος, κάτι που ακόμη δεν γίνεται αποδεκτό. Το μόνο που αφέθηκε χθες να εννοηθεί είναι ότι αν επικυρωθεί η συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup την Τετάρτη, τότε μία ημέρα μετά, στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μπορεί να υπάρξει μία δήλωση/δέσμευση στο πρότυπο αυτής του 2012...
Ωστόσο, ακόμη και αν επικυρωθεί στις "εντατικές ώρες διαβουλεύσεων" η συμφωνία, έγινε σαφές ότι θα πρέπει να πρέπει να περάσει υποχρεωτικά από την ελληνική Βουλή η οποία θα εγκρίνει όλα τα μέτρα που θα έχουν τη μορφή προαπαιτούμενων. Μετά θα γίνει η πολιτική επικύρωση από τα κοινοβούλια της ΕΕ (περιλαμβανομένου του Γερμανικού) για να έρθει και η οριστική έγκριση από το EFSF και το EWG, και όλα αυτά πριν τελειώσει ο μήνας και λήξει η παράταση του προγράμματος...
Σημειώνεται ότι στην αρχική πρόταση των θεσμών όλες οι παρεμβάσεις ήταν προαπαιτούμενα καθώς δεν εμπιστεύονταν την Αθήνα...
Όχι νέο πρόγραμμα
Οι δανειστές έκαναν χθες σαφές ότι μιλούν για την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, δηλαδή για παράταση του υφιστάμενου δανειακού προγράμματος, και όχι για νέο τρίτο πρόγραμμα, το οποίο - όπως ειπώθηκε άλλωστε - δεν ζητά καν η Αθήνα, δεν το επιθυμεί. Δεν συνδέεται και με νέα χρηματοδότηση, επισημάνθηκε.
Τα λεφτά
Η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με την πληρωμή της δόσης 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα. Τον Ιούλιο είναι αντιμέτωπη με μεγάλες λήξεις: στις 13 Ιουλίου (σ.σ νέα συνεδρίαση Eurogroup) πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ στις 20 Ιουλίου λήγει διπλή δόση 2,1 και 1,36 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.
Χρηματοδοτικά, στο τραπέζι είναι η αύξηση του ορίου των εντόκων (15 δισ. ευρώ σήμερα), η κάλυψη των τραπεζών άμεσα από την ΕΚΤ και η συμμετοχή στο πρόγραμμα χαλάρωσης. Επίσης εκκρεμούν 1,8 δισ. ευρώ δόσης της ΕΕ, περίπου 6 δισ. ευρώ κερδών ομολόγων που διακρατούν κεντρικές τράπεζες, τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ και ακόμη 11 δισ. ευρώ περίπου από το δεύτερο δάνειο που το 2012 χρησιμοποιήθηκε για απομείωση χρέους. Η ελληνική κυβέρνηση επιπλέον ζητά την κάλυψη των δόσεων προς την ΕΚΤ με την χρονική τους μετακύλιση απ ευθείας από το ESM.
capital.gr