27 Ιουνίου 2015

Eurogroup: Απέρριψαν την παράταση που ζητούσε το γατάκι-Ετοιμάζουν μέτρα για την Ελλάδα, χωρίς τον Βαρουφάκη

Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα«Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα»
Ντάισελμπλουμ: Τέλος συνομιλιών λόγω διακοπής τους από την Ελλάδα
Βαρουφάκης: Ζητάμε παράταση λίγων εβδομάδων
Κυβέρνηση: Ακόμη κι αν μας καλέσουν για συνομιλίες, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικότατα
Είπαν «όχι» στην παράταση, σταματούν τη χρηματοδοτική στήριξη προς Ελλάδα, τώρα συζητούν το Plan B - «Οι αρχές της Ευρωζώνης έτοιμες να κάνουν οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» το ανακοινωθέν της συνεδρίασης, το οποίο δεν υπέγραψε ο Βαρουφάκης - Δεν δίνουν στην Ελλάδα τα 1,9 δισ. από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων
Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup «για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης» χωρίς όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Οπως μεταδίδει ο Πίτερ Σπίγκελ, υπήρξε μικρή διακοπή στο Eurogroup, το οποίο θα συνεχιστεί χωρίς την Ελλάδα.



Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για την Ελλάδα!

Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης δεν υπόγραψε το συμπέρασμα του Eurogroup το οποίο βλέπετε εδώ.




Και η μετάφραση
Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα
Από τις 20 Φεβρουαρίου του 2015, την ημερομηνία όπου υπογράφηκε η συμφωνία παράτασης του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup, εντατικές διαπραγματεύσεις έχουν λάβει χώρα μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών με σκοπό την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και της κρισιμότητας της κατάστασης, οι θεσμοί έχουν καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τους όρους της πολιτικής, αξιοποιώντας την ευελιξία που παρέχει το τρέχον πρόγραμμα.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη υποστήριξη από το Εurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές που διέκοψαν μονομερώς τις διαπραγματεύσεις του προγράμματος αργά το βράδυ της 26ης Ιουνίου. Το Eurogroup υπενθυμίζει τις σημαντικές μεταφορές χρημάτων και υποστήριξης που παρείχε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. ΤοEurogroup ήταν ανοιχτό μέχρι την τελευταία στιγμή στο ενδεχόμενο περαιτέρω υποστήριξης του ελληνικού λαού μέσω ενός προγράμματος που θα αποσκοπούσε στην ανάπτυξη.

Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει μία πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, το οποίο αναμένεται να λάβει χώρα την Κυριακή, 5 Ιουλίου, δηλαδή έπειτα από τη λήξη του προγράμματος. Η τρέχουσα συμφωνία οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας θα λήξει στις 30 Ιουνίου, μαζί με όλες τις συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης των κερδών από τα προγράμματα SMP και ANFA.

Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένες να κάνουν ό,τι θεωρούν απαραίτητο για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της Ευρωζώνης

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως στο σημερινό Eurogroup ήταν σαφές πώς η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με τις υπόλοιπες δηλώσεις των άλλων ΥΠΟΙΚ και τόνισε πως θα υπάρξει μια δεύτερη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης απόψε, για να συζητηθούν τα όποια σενάρια και να προετοιμαστούν οι χώρες του ευρώ.

Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα
Ετοιμάζουμε μέτρα για την Ελλάδα δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τονίζοντας ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συνεχίσουν τη συνεδρίαση του Eurogroup «για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της ευρωζώνης» χωρίς όμως τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έβγαλαν από τη συνεδρίαση τον Γιάνη Βαρουφάκη και συνεχίζουν μόνοι τους τη συνεδρίαση για το PLAN B, δηλαδή τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα.

Στη δραματική συνεδρίαση του Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν όχι στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε την αποχώρηση Βαρουφάκη ώστε όλοι οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το PLAN B για τη χώρα μας.

Ντάισελμπλουμ: Τέλος συνομιλιών λόγω άρνησης της πρότασης των θεσμών από την Ελλάδα

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκίνησε τη συνέντευξή του ξεκαθαρίζοντας πως θα γίνει μια κοινή δήλωση των 18 υπουργών της Ευρωζώνης και ότι η ελληνική αντιπροσωπεία δεν συμφωνεί με αυτές τις δηλώσεις. Συμπλήρωσε δε ότι στη συνέχεια θα συνεδριάσουν εκ νέου οι 18 για να προετοιμαστούν για παν ενδεχόμενο.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Ντάισελμπλουμ:
  • Οπως προείπα εξεπλάγην αρνητικά με τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης 
  • Μετά το τελευταίο eurogroup είπα ότι θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις 
  • Οι συνομιλίες συνεχίστηκαν αλλά η ελληνική πλευρά έπρεπε να εγκαταλείψει χθες 
  • Εφερε σε τέλος τις συνομιλίες 
  • Μετά καταλάβαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να απορρίψει τις προτάσεις των θεσμών 
  • Οι 18 λυπούνται για αυτή την εξέλιξη 
  • Γιατί διεκόπησαν χθες οι συνομιλίες και σήμερα δεν υπήρχαν νέες 
  • Αυτές οι προτάσεις έλαβαν το μέγιστο της ευελιξίας που το eurogroup προέβλεπε 
  • Ημασταν προετοιμασμένοι να λάβουμε υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες στην Ελλάδα 
  • Οι θεσμοί και οι προτάσεις τους έδειξαν τη μέγιστη ευελιξία 
  • Ωστόσο οι ελληνικές αρχές απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και αποφάσισαν να υποβάλλουν μαι δική τους πρόταση για δημοψήφισμα 
  • Η δική μας διαδικασία δεν είχε τελειώσει ωστόσο η ελληνική πλευρά αποφάσισε να διακόψει τις συνομιλίες και να απορρίψει τις προτάσεις 
  • Δίνει την επιλογή του όχι σε προτάσεις που δεν ήταν τελικές 
  • Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ
  • Εμείς θα συναντηθούμε εκ νέου για να δούμε τα μελλοντικά μας βήματα 

Ερ.: Τι θα σήμαινε το όχι και τι το ναι στο δημοψήφισμα;
  • Πολλοί υπουργοί στο Eurogroup έκαναν το ίδιο ερώτημα στον Βαρουφάκη: τι θα σημαίνει το ναι παρά το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει εκστρατεία κατά του όχι 
  • Μας είπαν ότι θα εφάρμοζαν το πακέτο 
  • Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας 
  • Αν η κυβέρνηση έχει εκφραστεί τόσο αρνητικά όπως χθες ο Τσίπρας, τότε η αξιοπιστία είναι μικρή 
  • Αν υπάρχει όχι, τότε θα υπάρξει δυνητικά ένα καλύτερο μέλλον 
  • Δεν ξέρω την απάντηση 
  • Οποιοδήποτε πρόγραμμα θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα δημοσιονομικά χαρακτηριστικά αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να πει αλήθεια να το πει στους ψηφοφόρους τότε έχει προβλήματα αξιοπιστίας 

Ερ.: Υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει ο λαός για να μείνει στο ευρώ;
  • Νομίζω ότι πρέπει να το δούμε αυτό βήμα βήμα
  • Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η πρόταση δεν είχε ολοκληρωθεί ότι υπάρχουν κίνδυνοι στο τραπέζι 
  • Το κοινοβούλιο πρέπει να αποφανθεί να καταλάβει που είμαστε και να δει αν έχει ενημερωθεί σωστά για την πρόταση 

Ερ.: Αν το πρόγραμμα εκπνεύσει την 30η Ιουνίου τι θα ψηφίσουν την Κυριακή;
  • Μου κάνετε μια ερώτηση που ίσως θα έπρεπε να απευθύνετε στην ελληνική κυβέρνηση
  • Υπήρχε μια τετράμηνη παράταση 
  • Εως τώρα ήμασταν αποφασισμένοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανακάμψει 

Ερ.: Μπορεί να προσφερθεί ρευστότητα μετά την Τρίτη;
  • Είναι ένα ερώτημα που η εΚΤ πρέπει να απαντήσει, είναι ανεξάρτητη 

Ερ.: Ποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να πληρώσει το χρέος;
  • Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης σε οποιοδήποτε σενάριο, 
  • Πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 
  • Η ευρωζώνη έχει δώσει υποστήριξη στην Ελλάδα, υπάρχει ευθύνη, βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση και μετά το δημοψήφισμα η ευθύνη θα βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση 

  • Ερ.: Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη συνέχιση των συνομιλιών, τι θα γίνει με τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ, τι θα γίνει αν η Ελλάδα κηρύξει πτώχευση; 
  • Θα συναντηθούμε τώρα χωρίς τον Βαρουφάκη για να δούμε τι θα γίνει με όλα αυτά 

Ερ.: Τι θα συμβεί αν οι Ελληνες επιλέξουν ναι την Κυριακή, μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα, τι θα συζητήσετε τώρα,
  • Θα επεκταθούμε σε όσα θέματα κρίνουμε απαραίτητα, εμείς εγγυόμαστε ότι θέλουμε να εργαστούμε σκληρά για να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης 
  • Λυπούμαστε που η Αθήνα απέρριψε τις προτάσεις μας
  • Επί τη βάση όσων ήταν στο τραπέζι ως τώρα θα έχουν ένα δημοψήφισμα, αν υπάρχει ναι, θα δούμε τι θα γίνει, ωστόσο θα υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Ελλάδα, αν είναι το αποτέλεσμα είναι ναι, το ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτούμε για να εφαρμόσουμε το πρόβλημα. 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ στο Eurogroup συζητήθηκαν τρεις επιλογές για την κατάσταση στην Ελλάδα.
1)Να «πατήσει» η ΕΕ το κουμπί stop και να αποσυρθούν όλες οι υπάρχουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η πρόταση για παράταση της προθεσμίας για τη λήξη του δεύτερου προγράμματος χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερη οικονομική ρευστότητα.

2) Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να επιμείνει στην τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς την Ελλάδα, η οποία εμπεριείχε σύμφωνα με τους δανειστές συμβιβαστική μορφή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, η οποία όμως διατηρεί τις "κόκκινες γραμμές" των πιστωτών για τις συντάξεις και του ΦΠΑ.

3) Τέλος, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει μια τελευταία πρόταση, η οποία να περιέχει συμβιβασμούς στον ΦΠΑ και ειδική αντιμετώπιση για τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν το βαρόμετρο της τουριστικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια βιαστική συμφωνία.

Βαρουφάκης: Ζητάμε παράταση λίγων εβδομάδων
Επέκταση όχι για λίγες ημέρες αλλά για λίγες εβδομάδες θα ζητήσει η Ελλάδα, όπως εξήγησε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στο Reuters, πριν ξεκινήσει το Eurogroup.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και να επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία με τους πιστωτές στο πνεύμα του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

Οσον αφορά την πληρωμή του ΔΝΤ την Τρίτη, ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε ότι θα εξαρτηθεί από την ευελιξία που θα δείξουν οι πιστωτές και πρόσθεσε ότι θέλει η ΕΕ να επιστρέψει το 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει παρακρατήσει η ΕΚΤ για να πληρωθεί το Ταμείο στις 30 του μηνός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι τράπεζες πρέπει να μείνουν ανοικτές κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου διάσωσης και ότι ρόλος της ΕΚΤ είναι να το διασφαλίσει.

Κυβέρνηση: Ακόμη κι αν μας καλέσουν για συνομιλίες, το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικότατα
Κυβερνητική πηγή μιλώντας λίγο νωρίτερα στο iefimerida.gr ανέφερε πως οι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με χαμηλές προσδοκίες, και συμπλήρωσε πως με αυτό το δεδομένο οι διαπραγματεύσεις θα επανέλθουν αν ψηφίσει ο λαός «όχι». Σε περίπτωση που το δημοψήφισμα βγάλει «ναι» απλά θα βάλουμε την υπογραφή μας, προσέθεσε.

Ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν άφησε κανένα περιθώριο ότι δεν θα γίνει το δημοψήφισμα. «Θα ήταν καλό να μας καλέσουν (σ.σ. οι Θεσμοί)το δημοψήφισμα όμως θα γίνει κανονικότατα», συμπλήρωσε και εξήγησε ότι το Eurogroup της Πέμπτης ήταν καταλυτικό για να δρομολοληγθούν οι εξελίξεις για δημοψήφισμα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι το ΔΝΤ δεν είναι ο καλύτερος υπερασπιστής του ευρώ, ενώ όσον αφορά την ΕΚΤ και τον ELA είπε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα αποσύρουν τη στήριξη στις τράπεζες επειδή η χώρα πάει σε δημοψήφισμα».