12 Ιουνίου 2015

Σκηνικό ρήξης με τελεσίγραφα των δανειστών-Τρέχουν για μέτρα τα γατάκια-FT: Προειδοποίηση για “game over”

- Τέλος οι συνεδριάσεις στο Brussels Group, έφυγαν οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ και απαιτούν
- Εδώ και τώρα αύξηση στον ΦΠΑ, αύξηση στο πρωτογενές πλεόνασμα, μειώσεις συντάξεων
- Ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει λένε οι δανειστές

Ως το απόλυτο αδιέξοδο περιγράφει ο διεθνής τύπος το σκηνικό που διαμορφώνεται γύρω από το ελληνικό ζήτημα με πιο χαρακτηριστικό το πρωτοσέλιδο των Fin;ancial Times που κάνουν λόγο για χρόνο που τελειώνει και προειδοποίηση προς την Ελλάδα για “game over”

Το παιχνίδι που τελειώνει περιγράφηκε με μια κίνηση που ανέτρεψε τα πάντα με την αποχώρηση των εκπροσώπων του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση.

Την ώρα που η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η λύση από δω και πέρα είναι πολιτική το Ταμείο δηλώνει ότι δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε τέτοιου είδους διαπραγμάτευση.

Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group ουσιαστικά πάγωσαν πριν καν ξεκινήσουν και πάλι.

Επί της ουσίας η Αθήνα φαίνεται να έχει λάβει τελεσίγραφο για ικανοποίηση των απαιτήσεων των δανειστών για αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και στα ποσά του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% και 1,5% τον επόμενο χρόνο που σημαίνει αύξηση των εσόδων που απαιτούνται κατά μερικά δισ.

Παράλληλα μένει πάντα στο τραπέζι το θέμα των μειώσεων των συντάξεων και της κατάργησης με οριζόντιο τρόπο των πρόωρων συντάξεων άμεσα.

Επί της ουσίας με μοχλό πίεσης το ΔΝΤ οι δανειστές απαιτούν την άμεση λήψη όλων των μνημονιακών μέτρων που έχουν απομείνει για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς να έχουν αλλάξει ούτε ένα κόμμα στις απαιτήσεις τους.

newsit.gr

Προς αναζήτηση μέτρων η κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί συμφωνία 

Του Τάσου Δασόπουλου

Τα νέα μέτρα που θα συμπληρώσουν την ελληνική πρόταση και θα οδηγήσουν στην πολυπόθητη συμφωνία θα αναζητήσει από σήμερα η ελληνική Κυβέρνηση ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό.

Το κακό κλίμα που εμφανίστηκε χθες από ΕΕ και ΔΝΤ, λίγες ώρες μετά τα χαμόγελα της τριμερούς Τσίπρα - Μέρκελ – Ολάντ το βράδυ της Τετάρτη είχε μόνο ένα στόχο.

Να μην χαλαρώσει η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς και συνεχιστεί το κλίμα «δημιουργικής ασάφειας» με την οποία αντιμετωπίζουν όλο αυτό τον καιρό την διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα.

Το χθεσινό ξέσπασα του ΔΝΤ δια στόματος του εκπροσώπου τύπου του Ταμείου κ. Τζέρυ Ραϊς ήταν αναμενόμενο.

Το ΔΝΤ θα παραμείνει μεν στο ελληνικό πρόγραμμα ως επόπτης και ελεγκτής αλλά δεν θα συμμετέχει στην χρηματοδότηση.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να βρεθεί μια λύση και σε αυτό το θέμα προκειμένου να υπογράψει την συμφωνία αφού το δεύτερο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί και από τους τρεις δανειστές.

Η λύση αυτή αναμένεται να δοθεί με την κλιμακωτή υιοθέτηση μέτρων τα οποία θα συμπληρώνουν σταδιακά τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.

Το θέμα των δημοσιονομικών στόχων και τα μέτρα που απαιτεί σε ασφαλιστικό και φορολογικό θα ικανοποιηθούν σταδιακά με την κλιμακωτή υιοθέτηση των μέτρων από την ελληνική πλευρά.

Σε κάποια φάση θα πρέπει το Ταμείο να ενεργοποιηθεί ξανά στο πρόγραμμα εκταμιεύοντας και την δόση του υπολοίπου των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 15,4 δις ευρώ...

Άλλωστε αν και υπάρχει λύση στο θέμα η Γερμανία επιμένει το ΔΝΤ να είναι παρόν και στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο μεταξύ όμως θα μέτρα τα στελέχη της ελληνικής διαπαραγματευτικής ομάδας θα πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να βρούν λύσεις με τις οποίες θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015 θα πρέπει να ενσωματωθούν στην πρόταση που έχει κάνει ήδη η ελληνική πλευρά Τα μέτρα αυτά θα αφορούν.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος και τον επόμενο χρόνο Η Ελλάδα θα πρέπει να ταυτιστεί με την πρόταση των δανειστών για 1% του ΑΕΠ το 2015 και 2% το 2016.

Το καθεστώς ΦΠΑ. Με βάση την ελληνική πρόταση θα υπάρξουν τρείς συντελεστές.

Η δεύτερη πρόταση της ελληνικής πλευράς προσθέτει στα δημόσια έσοδα 1,36 δις ευρώ.

Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε με λίγο μεγαλύτερους συντελεστές να επιτευχθεί ο στόχος για πρόσθετα έσοδα ύψους περίπου 1,8 -1,9 δις ευρώ.

Το ασφαλιστικό. Η πρόταση των δανειστών προέβλεπε περικοπές 0,5% του ΑΕΠ για φέτος (περίπου 900 εκ ευρώ) και 1 % του ΑΕΠ (1,85 δις ευρώ) ια το 1016 . Αν οι στόχοι της Κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει περικοπές περισσότερο σταδιακά θα πρέπει να εντοπίσει και να προτείνει ισοδύναμα μέτρα.

Τις αποκρατικοποιήσεις. Η Κυβέρνηση να δεσμυετεί σε ένα μεσοπρόθεσμο , βιώσιμο σχέδιο με το οποίο να εξασφαλίζεται η πτωτική πορεία του χρέους
 Το δημόσιο. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί για συνέχιση της κινητικότητας και νέο μισθολόγιο.

Αύξηση ΦΠΑ: Οι αυξομειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ δεν σημαίνουν τίποτα για τους δανειστές, αν δεν αφορούν σε προϊόντα που έχουν ευρεία κατανάλωση και για τα οποία ο ΦΠΑ αποδίδεται ολόκληρος στο δημόσιο. Και αν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ θεωρούνται ασφαλές έσοδο για να αυξηθεί, η κυβέρνηση μπορεί να το αποφύγει αυξάνοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα επειδή τα σούπερ μάρκετ πληρώνουν τον ΦΠΑ. Αυξήσεις στην εστίαση,  όπως έχει αποδειχθεί, αποδίδουν ελάχιστα λόγω της φοροδιαφυγής στον κλάδο. Οσον αφορά στην έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά το σχέδιο της κυβέρνησης είναι κοστολογημένο και έχει λάβει την έγκριση των θεσμών...

Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου ασθένειας: Στις μειώσεις των συντάξεων μέσω παράπλευρης οδού επιμένουν οι δανειστές καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από το Brussels Group επαναφέρουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την πρότασή τους για αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ του κλάδου ασθένειας.

Το βασικότερο όμως σημείο για την ελληνική πλευρά είναι να οριστικοποιηθεί η πρόταση που υα αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους σε συνδυασμό και με την κάλυψη ων χρηματοδοτικών αναγκών του δημοσίου για την παράταση των εννέα μηνών που αναμένεται να εξασφαλίσει η Ελλάδα από τους δανειστές της.

http://www.enikonomia.gr/timeliness/24906,Pros-anazhthsh-metrwn-h-kyvernhsh-wste-na-epiteyx8ei-symfwnia.html