22 Ιουνίου 2015

Αυτός έκανε τον ψεύτικο λογαριασμό του Στουρνάρα στο Twitter -Ενας Ιταλός φαρσέρ

Ο Τομάσο Ντεμπενεντέτι είναι άγνωστος στους Ελληνες. Κι όμως, οι αναρτήσεις του στο Twitter προκάλεσαν αναστάτωση το πρωί της Δευτέρας.
Ο Ιταλός δημοσιογράφος ήταν πίσω από τον ψεύτικο λογαριασμό Twitter του Γιάννη Στουρνάρα, που προκάλεσε σύγχυση και οδήγησε τον κεντρικό τραπεζίτη στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το γεγονός το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ντεμπενεντέτι στον επίμαχο λογαριασμό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί τέτοιο χαμό.



Χρησιμοποιώντας το twitter έχει καταφέρει να προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, να απειλήσει διπλωματικές σχέσεις, να ξεγελάσει παγκόσμιους ηγέτες αλλά και να προκαλέσει αμηχανία σε μεγάλους δημοσιογραφικούς οργανισμούς.

Κάποιοι τον αποκαλούν απατεώνα κατά συρροή και άλλοι «κοινωνικό ακτιβιστή». Στην πραγματικότητα είναι ένας μεσήλικας δάσκαλος και πατέρας, που ζει στη Ρώμη που πιστεύει ότι αποστολή του είναι να αλλάξει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.

Ξεκίνησε τις «απάτες» του το 2000, εποχή που δούλευε ως δημοσιογράφος, σύμφωνα με το Business Insider που είχε μιλήσει μαζί του πέρυσι. Πάνω από 60 συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί, μεταξύ άλλων με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον Δαλάι Λάμα και τον Ντέσμοντ Τούτου. Ομως, το 2010 ο New Yorker αποκάλυψε ότι όλες αυτές οι συνεντεύξεις του ήταν απόλυτα ψεύτικες. Παρόλα αυτά, για 10 χρόνια κατάφερνε να ξεγελά τους εκδότες του.

Γιος και εγγονός δύο γνωστών δημοσιογράφων της Ιταλίας, βάλθηκε να αποδείξει ότι οι εφημερίδες στη χώρα του συχνά δημοσιεύουν κείμενα χωρίς πρώτα να τα ελέγξουν. Και αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

«Θέλω να γίνω πρωταθλητής ψέματος της Ιταλίας», είχε δηλώσει το 2010, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του. Και στράφηκε στο διαδίκτυο για να πετύχει το στόχο του. Δημιουργεί ψεύτικους λογαριασμούς στο Twitter, όπως έκανε στην προκειμένη περίπτωση με τον Γιάνη Στουρνάρα και στη συνέχεια κάνει αναρτήσεις που είναι βέβαια απόλυτα ψεύτικες, αλλά μπερδεύουν αρκετούς.

Ξεκίνησε ως «Βλαντιμίρ Πούτιν», το συγκεκριμένο λογαριασμό, αργότερα έγινε «Εντουαρντ Σνόουντεν», ενώ μεταξύ άλλων έχει υποδυθεί τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και της Δανίας και Ρώσους πολιτικούς. Εγκυρες εφημερίδες, τηλεοπτικά δίκτυα και έγκριτες ιστοσελίδες έχουν πέσει στην παγίδα του.

Δεν είναι οι μόνοι. Κατά καιρούς έχουν «ακολουθήσει» το λογαριασμό του υπουργοί της Ευρώπης, πρέσβεις ή ακόμη και κόμματα. Το 2013 μάλιστα κατάφερε να ξεγελάσει και το Twitter, το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο λογαριασμός του Στανμάγιερ ήταν αυθεντικός, πριν αποκαλυφθεί έπειτα από δύο ώρες πως επρόκειτο για τον Ιταλό «φαρσέρ» και όχι για τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2012, όταν «υποδύθηκε» τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Μόντι, όταν δεν έπεισε μόνο το Τwitter πως πρόκειται για αυθεντικό λογαριασμό, αλλά και τον ίδιο τον Νικολά Σαρκοζί, που έκανε follow.

Αυτή ήταν βέβαια μικρή αναστάτωση σε σύγκριση με εκείνο που έκανε το 2012, όταν εμφανίστηκε ως «Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ» στο Twitter- ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών- και άρχισε να κάνει αναρτήσεις ότι σκοτώθηκε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ Αλ Ασαντ και η σύζυγός του.

Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ξεγελάστηκαν κάποια ΜΜΕ. Λίγη ώρα μετά από την ανάρτηση, εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς υπήρχε ανησυχία για το πολιτικό μέλλον της Συρίας.