10 Ιουλίου 2015

Καταστρέψατε την Ελλάδα...

Η ανέμελη ζωή και η κανονική κίνηση που βλέπουμε γύρω μας παρά την τραγική κατάσταση θυμίζει την ανέμελη ζωή στη Σμύρνη μετά την 13η Αυγούστου όταν έσπασε το ελληνικό μέτωπο στο Αφιόν Καραχισάρ... μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου όταν οι Τούρκοι έφτασαν και έκαψαν τη μεγαλύτερη και ακμαιότερη τότε πολιτεία του ελληνισμού

Προχθές η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε τα Τίρανα όπου μεταξύ άλλων μίλησε θετικά για τις ενταξιακές διαδικασίες της Αλβανίας στην Ε.Ε. Μεθαύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ θα είναι μεταξύ των 28 ηγετών της Ε.Ε. που θα αποφασίσουν αν η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη και ενδεχομένως την Ε.Ε.
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος μιλώντας χθες στην εκπομπή "Κοινωνία ώρα Mega" μίλησε μεταξύ άλλων για βουλγαροποίηση της ελληνικής κοινωνίας...

Η Ελλάδα μοιάζει να είναι το τελευταίο σοβιετικό καθεστώς που θα καταρρεύσει στην Ευρώπη, είναι μια διατύπωση που αυτή η στήλη δεν έχει σταματήσει να την επισημαίνει από την αρχή της κρίσης το 2010.

Πολλά χρόνια τώρα επισημαίνουμε πως η Ελλάδα έχει βιοτικό επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Η Ελλάδα από την άποψη του κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στις 40 πλουσιότερες χώρες και από άποψη ανταγωνιστικότητας κοντά στην 80η θέση.

Η ελληνική κοινωνία αντί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα για να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος από το υψηλό βιοτικό επίπεδο, ακολούθησε όλους τους δημαγωγούς πολιτικούς που υπόσχονταν συνέχιση της ευημερίας με δανεικά.

Αποκορύφωμα της επιβράβευσης των δημαγωγών είναι ο Αλέξης Τσίπρας, στα χέρια του οποίου και έλαχε να "σκάσει" η χώρα.

Η Ελλάδα και οι Έλληνες γοητεύτηκαν από το στείρο εθνολαϊκισμό και το ψευδο-σοσιαλισμό της ευημερίας χωρίς ανταγωνιστική εργασία και ελεύθερη αγορά.

Όσες φορές τα τελευταία χρόνια επεσήμανα τον κίνδυνο βουλγαροποίησης της ελληνικής κοινωνίας λοιδορήθηκα και κατηγορήθηκα για τρομολαγνεία.

Η Βουλγαρία από άποψη κατάταξης με βάση το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται στην 78η θέση, όταν η Ελλάδα βρίσκεται στην 38η (στοιχεία 2014). Στον πίνακα κατάταξης με βάση την ανταγωνιστικότητα η Βουλγαρία βρίσκεται στην 54η θέση και η Ελλάδα στην 81η.

Στη Βουλγαρία ο μέσος μισθός βρίσκεται στα 350 ευρώ και η μέση σύνταξη στα 120 Ευρώ.

Ο λογαριασμός...
Η ώρα του λογαριασμού για το σημείο που θα "καθίσει" η ελληνική οικονομία ξεκίνησε και επίσημα μετά το κλείσιμο των τραπεζών τη Δευτέρα της 29ης Ιουνίου.

Τους τελευταίους 6 μήνες το κλίμα στην ελληνική οικονομία έχει επιδεινωθεί σε σχέση με τις ενδείξεις του 2014 αναστροφής της πολυετούς ύφεσης των τελευταίων χρόνων.

Η οικονομία επέστρεψε σε ύφεση και το πρωτογενές πλεόνασμα εξανεμίστηκε.

Από την 29η Ιουνίου και μετά η κατάσταση έχει αλλάξει δραστικά επί τα χείρω. Για να έχουμε υπόψη μια τάξη μεγέθους τι συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στην οικονομία αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα εξής μεγέθη.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων των επιμελητηρίων η οικονομική δραστηριότητα στους περισσότερους τομείς μετά την επιβολή των capital controls έχει μειωθεί κατά 80-90%.

Η Ελλάδα το 2014 εμφάνισε ΑΕΠ περί τα 180 δισ. ευρώ. Αν διαιρέσουμε το ΑΕΠ δια 352 ημέρες που έχει ο χρόνος, έχουμε 511 εκατ. ευρώ την ημέρα.

Από τις 29 Ιουνίου μέχρι σήμερα έχουν περάσει 15 ημέρες, άρα με 80% καθίζηση έχουμε απώλειες περί τα 6,1 δισ. ευρώ ή πτώση του ΑΕΠ κατά 3,3%. Αυτό μόνο σε 15 μέρες...

Επειδή τα capital controls θα μείνουν για πολύ καιρό καθώς επίσης θα παραμείνει και το πλήγμα που έχει δεχθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και την οικονομία, το σοκ αυτό αναμένεται να συνεχιστεί.

Ακόμη και αν η ύφεση του 3,3% από το δεκαπενθήμερο πλήγμα σε ετησιοποιημένη βάση είναι υπερβολικός υπολογισμός και η πτώση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είναι 80% αλλά π.χ. 40% το συνολικό πλήγμα που θα δεχτεί η οικονομία φέτος θα είναι πάλι ανυπολόγιστο.

Η ανεργία θα εκτιναχθεί, οι μισθοί θα εξανεμιστούν ακόμη και εκεί που συνεχίσουν να καταβάλλονται και τα δημόσια έσοδα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καταρρεύσουν.

Ασχέτως ευρώ ή δραχμής το πλήγμα που θα δεχτεί φέτος η ελληνική οικονομία θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δέχθηκε στα πέντε χρόνια των μνημονίων. Δραχμή σημαίνει ακόμη μεγαλύτερο χάος, όχι μόνο οικονομικό.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέτρησε στο "πετσί" της τις επιπτώσεις της εφαρμογής των λάθος μνημονίων, των οριζόντιων μειώσεων μισθών και συντάξεων και της αύξησης των φόρων. Φέτος θα δοκιμάσει και τις συνέπειες της εφαρμογής της αντιμνημονιακής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή πολλοί ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις φοβούνται το "κούρεμα" των καταθέσεων τρέχουν να πληρώσουν υποχρεώσεις, φόρους και εισφορές. Θα παρατηρηθεί λοιπόν μια πρόσκαιρη αύξηση των εσόδων χωρίς αντίκρισμα και συνέχεια για το μέλλον...

Αυτό όμως μοιάζει με τσουνάμι. Στην αρχή η θάλασσα τραβιέται αλλά μετά επανέρχεται και βυθίζει τα πάντα...

Το νέο ’22...
Επίσης, σε πολλά σημεία της Αθήνας και της Ελλάδας οι ταβέρνες και τα κέντρα ψυχαγωγίας σφύζουν από κίνηση. Η αύξηση της κίνησης στα σούπερ μάρκετ έχει άλλη αιτία.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει κατά τη γνώμη μου τη συνέχιση της ανέμελης ζωής στη Σμύρνη μετά την 13η Αυγούστου όταν έσπασε το ελληνικό μέτωπο στο Αφιόν Καραχισάρ μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου όταν οι Τούρκοι έφτασαν και έκαψαν τη μεγαλύτερη και ακμαιότερη τότε πολιτεία του ελληνισμού.

Λίγες μέρες πριν την πτώση της Σμύρνης οι έμποροι της Σμύρνης συνέχιζαν να δίνουν παραγγελίες και να γεμίζουν τις αποθήκες τους. Μετά την 13η Σεπτέμβρη οι περισσότεροι βρέθηκαν ξυπόλητοι στην προσφυγιά...
Κώστας Στούπας
kostas.stoupas@capital.gr