20 Ιουλίου 2015

Στο τέλος της εβδομάδας η τρόικα στην Αθήνα

Του Τάσου Δασόπουλου

Περί το τέλος της εβδομάδας αναμένεται η άφιξη της ηγεσίας των ελεγκτών στην Αθήνα αν και η Κυβέρνηση ψάχνει ακόμη φόρμουλα προκειμένου να τηρήσει την αρχική δέσμευσή της ότι η τρόικα δεν θα καταλάβει και πάλι τα ελληνικά υπουργεία.

Από σήμερα έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στην Αθήνα τα τενχικά κλιμάκια προκειμένου να δημιουργηθεί η ατζέντα των συζητήσεων που θα οδηγήσουν στην νέα συμφωνία με τους πιστωτές.

Οι νέοι επικεφαλής της τριμερούς είναι οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) και το νέο πρόσωπο ο Ράσμους Ρέφερ (EKT), ο οποίος αντικατέστησε πρόσφατα τον Κλάους Μαζούχ αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα την Παρασκευή ή το Σάββατο.

Παρά την δυσφορία της Κυβέρνησης να δεχθεί τους εκπροσώπους των πιστωτών στα ελληνικά υπουργεία θα αναγκαστεί να το κάνει αφού αποτελούσε έναν από τους όρους της συμφωνίας π την οποία συνυπέγραψε το πρωί της προηγούμενης Δευτέρας ο Πρωθυπουργός.

«Ψάχνουμε "φόρμουλα" για να μην έρθει η τρόικα στο Υπουργείο» ανέφερε πριν λίγη ώρα πηγή του ΥΠΟΙΚ στο περιθώριο της τελετής παράδοσης-παραλαβής ανάμεσα στην απερχόμενη αναπληρώτρια Υπουργό Νάντια Βαλαβάνη και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Ωστόσο η πεοσπάθεια αναμένεται να είναι δύσκολη αφού ακόμη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις ξεκαθάρισε προ ημερών ότι το σχήμα του Brussels Group και των συναντήσεων στις Βρυξέλλες δεν μπορεί να συνεχιστεί, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί στη συμφωνία του Eurosummit τους ελέχγους των Θεσμών στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2014 η προηγούμενη κυβέρνηση είχει επιλέξει να πραγματοποιεί τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι, στα γραφεία της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τώρα το αίτημα να γίνουν δεκτοί οι επικεφαλής της τρόικας στα υπουργικά γραφεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας κλπ.). Μένει να φανεί αν θα υπάρξει άλλη μια συμβιβαστική «φόρμουλα».

http://www.enikonomia.gr/timeliness/29042,Sto-telos-ths-evdomadas-h-troika-sthn-A8hna.html