17 Ιουλίου 2015

Κουρεμένοι και κουρέματα

Kύρα Αδάμ

Στηριζόμενη σε ξένα δεκανίκια, αυτά της αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Τσίπρα, μόνη της, καλείται να περπατήσει στα αναμμένα κάρβουνα του τρίτου Μνημονίου , που έρχεται μέσα στον Αύγουστο.

Μετρώντας ήδη απώλειες 39 βουλευτών του, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αμφίβολο αν θα κρατήσει «άμυνα» και στην επόμενη πολύ δύσκολη ψηφοφορία της προσεχούς Τετάρτης, όταν το Κοινοβούλιο θα κληθεί να υπερψηφίσει, π.χ., τη δημιουργία και λειτουργία του άκρως ταπεινωτικού για τη χώρα «Ταμείου» για την εκποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων 50 δισ. ως «εγγύηση φερεγγυότητας» απέναντι στους δύσπιστους πλέον δανειστές, προκειμένου να αρχίσει τον Αύγουστο τη διαπραγμάτευση για το τρίτο Μνημόνιο των 85 δισ. ευρώ.

Με δυο λόγια, η κυβέρνηση αγωνιά να διατηρήσει την ελάχιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, προκειμένου να διασφαλίσει το τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας, τη στιγμή που το θεωρεί κάκιστο για τη χώρα, το αμφισβητεί και επί της ουσίας,  θέλει να το ανατρέψει.
Η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά τα δύσκολα και αντιφατικά -πλην όμως αναγκαία για την μικρή πιθανότητα διάσωσης της χώρας – δεν αντιμετωπίζονται εύκολα ούτε με καραβιές βαρέων ψυχοφαρμάκων , (άντε και ψυχοτρόπων).
Ευλόγως λοιπόν η κυβέρνηση  λανσάρει ήπια άλλα σταθερά την ιδέα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, ως διέξοδο στα αδιέξοδα  και ευκαιρία για  μια «νέα αρχή», με κορμό βεβαίως και πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ,που θα είναι  το καλύτερο «νεο μνημονιακό κόμμα» απέναντι στα «παλαιο- μνημονιακά κόμματα» της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ ΠΟΤΑΜΙ κλπ.
Η πρόταση για «λυτρωτικές» εκλογές, που αναμφιβόλως θα κερδίσει έδαφος όλο το επόμενο ασφυκτικό διάστημα, κρύβει απλώς την  επιθυμία του ΣΥΡΙΖΑ να βγει «κερδισμένος» από τη διαπραγμάτευση του Αυγούστου με του δανειστές για το νέο Μνημόνιο.
Το «κέρδος» κατά το ΣΥΡΙΖΑ είναι η δέσμευση των δανειστών για την αντιμετώπιση του δυσθεώρητου πλέον χρέους της χώρας , που θα αγγίξει αν δεν ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη διετία, συμφωνία με τους τωρινούς υπολογισμούς του ΔΝΤ.
Μπροστά σ αυτό τον ογκόλιθο του μη διαχειρίσιμου χρέους, φυσικά οι εταίροι θα ανοίξουν μόνοι τους τον κύκλο των διαβουλεύσεων για την πιθανή αντιμετώπιση του. Και επομένως , ως εναλλακτική ιδέα, θα βρεθεί στο τραπέζι και η προσφιλής «προμνημονιακή» θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα του χρέους»-ικανό προεκλογικό επιχείρημα της κυβέρνησης για τις επόμενες εκλογές.

Περιέργως πως όμως, αυτή την ιδέα περί κουρέματος του χρέους , ξαφνικά, αρχίζει να υποστηρίζει δυνατά η Γερμανία του κ Σόιμπλε και πιο διακριτικά από χθες η Γερμανία της κας Μέρκελ.
Βεβαίως, φαίνεται να υποστηρίζει τώρα το Βερολίνο, το τεράστιο αυτό χρέος  δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί έστω και μερικώς παρά μόνον με κούρεμα. Επειδή όμως το ΔΝΤ και η ΕΚΤ δεν μπορούν να «αυτοκουρευθούν», το κούρεμα πέφτει στους ώμους των κρατών μελών- δανειστών. Και επειδή κάτι τέτοιο απαγορεύεται από τις Συνθήκες, επιμένει, ο κατά τα άλλα ικανός πρακτικός  οικονομολόγος, Δρ Σόιμπλε, ας φύγει «κουρεμένη» η Ελλάδα από το ευρώ για ένα διάστημα και βλέπουμε..
Εν ολίγοις, το «προσωρινό « grexit θα το βρει μπροστά της η Κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση του Αυγούστου για τα 85δις του νέου Μνημονίου. Έτσι η «κόλαση» παραμονεύει και τον Αύγουστο για την κυβέρνηση.
Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση Τσίπρα αγωνίζεται σήμερα να φτιάξει  και πάλι μια κυβέρνηση, που θα κυβερνά υποτυπωδώς  μέχρι το φθινόπωρο, μια χώρα ακυβέρνητη ,μέσα σε μόνιμο κυκλώνα.

http://www.iefimerida.gr/content/217733/koyremenoi-kai-koyremata#ixzz3g9Oi7POI