13 Αυγούστου 2015

Ν.Δ.: αναταράξεις στο «παρά ένα» της ψηφοφορίας

Tριγμούς, οι οποίοι σε βάθος χρόνου δεν αποκλείεται να οδηγήσουν ακόμη και σε εσωτερικά ρήγματα, προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία η προοπτική υπερψήφισης, με βαριά καρδιά, της νέας, βαριάς δανειακής σύμβασης, όπως εισηγήθηκε χθες κατά πλειοψηφία το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο, μετά από σχετική παρέμβαση του προέδρου του κόμματος Βαγγ. Μεϊμαράκη, με το επιχείρημα ότι είναι μονόδρομος για το κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα της χώρας να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε.

Στο επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία συνεδριάζει στις 9 το πρωί, θα εγκρίνει και αυτή κατά πλειοψηφία την εισήγηση του κ. Μεϊμαράκη, και το κόμμα θα εμφανιστεί συντεταγμένο και χωρίς απώλειες στη βραδινή ψηφοφορία. Απαντες, ωστόσο, στη Ν.Δ. αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά «κακή συμφωνία» και ότι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση και ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα απαιτηθούν από τον Οκτώβριο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κατά τη χθεσινή, πολύωρη συνεδρίαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου έγινε διεξοδική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας αναλύθηκε εκτενώς η δανειακή σύμβαση, το τρίτο μνημόνιο και τα προαπαιτούμενα που το συνοδεύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα γαλάζια στελέχη άσκησαν έντονη κριτική για τον βαρύτατο λογαριασμό που φέρνει η συμφωνία της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Κατά την εισήγησή του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «βαρύτατο λογαριασμό που είναι αποτέλεσμα καθυστερήσεων, παλινωδιών και της ανεπάρκειας της συγκυβέρνησης αποκλειστικής ιδιοκτησίας του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου». Επισήμανε ακόμη ότι η Ν.Δ. δεν υιοθετεί αλλά, αντίθετα, κατακρίνει τα μέτρα, πλην όμως αποσαφήνισε ότι παραμένει απαρέγκλιτα σταθερή στην ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της χώρας.

Οι τρεις πρώτες ώρες της συνεδρίασης αναλώθηκαν σε τεχνική συζήτηση επί του κατατεθέντος μνημονίου από τον Κωστή Χατζηδάκη. Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της ανάγκης να τεθούν όροι στον Τσίπρα και, συγκεκριμένα, ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από την παρούσα Βουλή και να μην πάμε σε εκλογές, ότι θα επανεξεταστούν κατόπιν διακομματικής συνεννόησης νομοσχέδια που δεν συναρτώνται με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, η παραίτηση της κυρίας Τ. Χριστοδουλοπούλου, η σύσταση ομάδας διακομματικής για τη διαπραγμάτευση, και αν ο πρωθυπουργός τούς απορρίψει, τότε η Ν.Δ. να απόσχει από την ψηφοφορία. Ανάλογους προβληματισμούς φέρονται να εξέφρασαν και οι κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης και Κωστ. Καραγκούνης. «Κατανοώ τι λέτε, αλλά θα ‘‘θολώσει’’ το μήνυμά μας ότι είμαστε η μόνη δύναμη με ξεκάθαρο ευρωπαϊκό στίγμα, το οποίο ενισχύσαμε με την ένθερμη υποστήριξη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα», φέρεται να απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση φέρεται να παρενέβη και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Σ. Ιωαννίδης, ο οποίος, όπως και ο κ. Μ. Γιακουμάτος, απευθυνόμενος προς τους κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, εξέφρασε την άποψη ότι η θέση τους περί αποχής δημοσιοποιήθηκε για να διασφαλίσουν καλύτερη προσωπική εικόνα στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Χθες, εξάλλου, ο τομεάρχης Δημόσιας Τάξης Δημ. Κυριαζίδης, ο οποίος δεν συμμετέχει στο Πολιτικό Συμβούλιο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το πρώτο άρθρο με τη συμφωνία, όχι όμως και το δεύτερο με τα προαπαιτούμενα, ακόμη και εάν υπάρξει διαφορετική συλλογική απόφαση – κάτι που στη συνέχεια, ωστόσο, φέρεται να ξανασκέφτεται. Ενστάσεις για τη στήριξη της συμφωνίας εξέφρασε και η Αννα Καραμανλή, δηλώνοντας όμως ότι θα πειθαρχήσει στις αποφάσεις της πλειοψηφίας.

ΕΛΛΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ