13 Αυγούστου 2015

ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΞΥΛΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑίοι-ΣτΕ: Σύμφωνη με το Σύνταγμα η παραχώρηση δημοσίου δάσους σε Σκουριές και Μαντέμ Λάκκος

Νόμιμη και συμβατή με το ελληνικό Σύνταγμα κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η παραχώρηση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε», τμημάτων δημοσίου δάσους συνολικού εμβαδού 3.273 στρεμμάτων, στις θέσεις «Σκουριές» και «Μαντέμ Λάκκος» του Δήμου Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Η παραχώρηση της έκτασης στην εταιρεία, έγινε κατά χρήση και κυριότητα το 2012, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης. Κατά της απόφασης αυτής ωστόσο, προσέφυγαν στο ΣτΕ κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας την κατάργησή της, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως με την παραχώρηση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών διατάξεων και κοινοτικών οδηγιών για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία των δασών και του πολιτιστικού περιβάλλοντος.

Οι ισχυρισμοί τους αυτοί σύμφωνα με το ΑΜΠΕ δεν έγιναν δεκτοί από το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το οποίο απέρριψε τις αιτήσεις τους, κρίνοντας ότι η παραχώρηση των τμημάτων δημοσίου δάσους στην «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε» είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα.