19 Αυγούστου 2015

Χαϊκάλης: Προεκλογικά είπαμε πολλές μαλ@κίες αλλά το δικό μας μνημόνιο είναι σωστό. 'Ταρζανιές' η κριτική όσων διαφωνούν. Προσπαθώ να αγαπήσω την... "καυτή πατάτα"

Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης για το ενδεχόμενο εκλογών, για τις προεκλογικές υποσχέσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, για το μνημόνιο, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ο υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης παραδέχθηκε πως προεκλογικά "και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ ειπώθηκαν αρκετά".

"Η αλήθεια είναι πως θα έπρεπε να ήμασταν πιο φειδωλοί. Προσωπικά έβλεπα τι θα έρθει και γι' αυτό δεν μιλούσα πολύ", είπε χαρακτηριστικά.

Για τη γενικότερη συζήτηση για το μέλλον και τον εσωκομματικό αντίλογο στον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν έχει ακούσει "σοβαρές αντιπροτάσεις" και πως στηρίζει τους χειρισμούς Τσίπρα. Τόνισε πως έγιναν λάθη, ωστόσο απέφυγε να καταδικάσει πρόσωπα όπως τον Γιάνη Βαρουφάκη.

"Είναι αχαρτογράφητα νερά το να φύγεις από ένα σκληρό νόμισμα σε ένα εθνικό νόμισμα. Αυτό δεν το λέω μόνο για τον κ. Λαφαζάνη, το λέω για όλους όσους ονειρεύονται επιστροφή στη δραχμή", ανέφερε.

Αναλυτικά, για τις προεκλογικές εξαγγελίες, ο Π.Χαϊκάλης είπε πως "και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τους ΑΝΕΛ ειπώθηκαν αρκετά πριν τις εκλογές, θα έπρεπε να ήμασταν πιο φειδωλοί. Εμείς στηρίξαμε την κυβέρνηση για να αλλάξει το μοντέλο διακυβέρνησης".

Σε ερώτηση σχετική με το "πού βρίσκεται τώρα η διαφορά από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ", ο Π.Χαϊκάλης απάντησε:

"Στην πολιτική αντίληψη και τον τρόπο αντιμετώπισης. Τρώμε την λάσπη του τσουνάμι που είχε ξεκινήσει τα προηγούμενα χρόνια, το θέμα είναι πώς αντιδράς, η αντίδραση είναι που κάνει τη διαφορά", είπε.

Στη συνέχεια δήλωσε πως το νέο μνημόνιο είναι σε "σωστή κατεύθυνση" και ζήτησε συγγνώμη για παλαιότερες δηλώσεις του περί "Γερμανοτσολιάδων":

"Το μνημόνιο αφήνει περιθώρια, ήμουν αντιμνημονιακός αλλά το συγκεκριμένο μνημόνιο είναι σωστό, στη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να τελειώσουν οι φράσεις περί "γερμανοτσολιάδων". Η πρώτη φάση πριν μπούμε όμως στο πρώτο μνημόνιο σε σχέση με τη σημερινή, ήταν τελείως διαφορετική. Παρόλα αυτά, στο μέτρο που μου αναλογεί ζητώ δημόσια συγγνώμη και για δικές μου διατυπώσεις", είπε για να προσθέσει:

Έστω ότι ο κ. Τσίπρας, ο κ. Καμμένος και εγώ, είμαστε μνημονιακοί. Η κ. Κωνσταντοπούλου, αν είναι αντιμνημονιακή όπως λέει, πώς βοηθάει περισσότερο; Φτάσαμε στα άκρα με τις τράπεζες κλειστές και πήραμε αυτή την απόφαση γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση. Με "ταρζανιές" δεν βρίσκεται λύση. Η κριτική εκ του ασφαλούς όπως της κ. Κωνσταντοπούλου, είναι "ταρζανιές".

Και κατέληξε ως εξής:

"Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει το καταστατικό του. Όσοι διαφωνούν πρέπει να αποφασίσουν ποιον θέλουν να στηρίξουν και αναλόγως να κινηθούν. Είτε ήταν πλαστή η ψήφος εμπιστοσύνης, είτε έπεφτε η κυβέρνηση από 40 άτομα, δεν θα είχε νόημα σε καμία από τις δύο περιπτώσεις. Το ζήτημα των εκλογών είναι απόφαση του πρωθυπουργού. Εκτιμώ πως μόλις περάσουμε τον κάβο η κυβέρνηση πρέπει να πάει σε εκλογές για να λύσει το εσωτερικό της πρόβλημα".

Τέλος, δήλωσε πως από τη δήλωση του για την "πατάτα που θα δροσίσει" με τους χειρισμούς του, σχολίασε πως από την έκφραση του απομονώθηκε και αναμεταδόθηκε μόνο ένα μέρος, καθώς νωρίτερα είχε σημειώσει πως έχει "35 χρόνια ένσημα" και πως γνωρίζει τον τομέα εργασίας.

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων προέβη το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Εργασίας

Σημειώνεται πως λίγες ώρες έπειτα από την απάντησή που έδωσε μέσω Διαδικτύου ο Παύλος Χαϊκάλης, αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος προσωπικά για την μείωση της κατώτατης σύνταξης, το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η μείωση αφορά αποκλειστικά όσους συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015.

Σύμφωνα με το υπουργείο, με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου - ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο. Έτσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη μειώθηκε το 2012 από 33,57 ευρώ σε 26,18 ευρώ. Ως εκ τούτου με νομοθεσία του 2010 και του 2012 (κι όχι βέβαια του 2015), προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18 ευρώ Χ 15 ημερομίσθια = 392,7 ευρώ.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός, Παύλος Χαϊκάλης, καθιστά σαφές ότι οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν μείωση στην κατώτατη σύνταξή τους των 486 ευρώ, αφού η ως άνω καθαρά διευκρινιστική εγκύκλιος αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015 και εξής σύμφωνα με το νόμο 3863/2010.

"Εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, τότε η Ελληνική Πολιτεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Καταλήγοντας, το υπουργείο διαβεβαιώνει ότι καταβάλλουμε καθημερινά έντονη προσπάθεια για να διαφυλάξουμε το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου στην αξιοπρεπή σύνταξη υπό το βάρος μεγάλων παθογενειών του ασφαλιστικού συστήματος επί δεκαετίες.

Αναλυτικά:

"Η πρόσφατη παραφιλολογία περί δήθεν μείωσης των κατώτατων συντάξεων με εγκύκλιο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα καθώς όσο και αν κάποιοι το "ξεχνούν", μείωση συντάξεων μπορεί να γίνει μόνο με νόμο και όχι με εγκυκλίους.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος που εκδόθηκε την 14-8-2015 αφορά στην εφαρμογή διατάξεων νόμου του 2010 (Ν. 3863/2010, αρ. 3 παρ. 3) βάσει του οποίου προβλέφθηκε ότι από 1-1-2015 η κατώτατη σύνταξη θα ισούται με 15 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας έτους 2015.

Με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου-ΠΥΣ 6/2012 μειώθηκε μονομερώς ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο. Έτσι το ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη μειώθηκε το 2012 από 33,57€ σε 26,18€. Ως εκ τούτου με νομοθεσία του 2010 και του 2012 (κι όχι βέβαια του 2015), προβλέφθηκε μειωμένη κατώτατη σύνταξη: 26,18€ Χ 15 ημερομίσθια = 392,7€.

Οι ήδη συνταξιούχοι δεν θα δουν μείωση στην κατώτατη σύνταξή τους των 486€, αφού η ως άνω καθαρά διευκρινιστική εγκύκλιος αφορά μόνο όσους συνταξιοδοτούνται από 1-1-2015 και εξής σύμφωνα με το νόμο 3863/2010.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τυχόν κριθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ότι οι μειώσεις που επήλθαν στον κατώτατο μισθό ή στο κατώτατο ημερομίσθιο από έτους 2012, είναι αντισυνταγματικές, τότε η Ελληνική Πολιτεία θα συμμορφωθεί με την απόφαση αυτή, όπως οφείλει τηρώντας το Σύνταγμα, αναζητώντας ισοδύναμα μέτρα αντιστάθμισης. Άλλωστε, καταβάλλουμε καθημερινά έντονη προσπάθεια για να διαφυλάξουμε το δικαίωμα κάθε συνταξιούχου στην αξιοπρεπή σύνταξη υπό το βάρος μεγάλων παθογενειών του ασφαλιστικού συστήματος επί δεκαετίες (πχ αποθεματικά ασφαλιστικών ταμείων, ζημίες PSI στην ασφαλιστική περιουσία κλπ)".

Προσπαθώ να αγαπήσω την... "καυτή πατάτα"

Για τη δήλωσή του περί "καυτής πατάτας" που είχε κάνει στον ανασχηματισμό ερωτήθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης.

"Είναι μια καυτή πατάτα που πρέπει να την πάρω με πολλή αγάπη και αν μπορώ να την δροσίσω" είχε πει τότε ο υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

"Μέχρι στιγμής δροσίστηκε η πατάτα ή κάηκε το χέρι σας;" ερωτήθηκε στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

"Μέχρι στιγμής την κρατάω στο χέρι και προσπαθώ να την...Είπα αναλαμβάνω μια καυτή πατάτα του πρέπει να την αγαπήσω και ει δυνατόν να την κάνω να δροσίσει κιόλας" απάντησε ο κ. Χαϊκάλης λέγοντας ότι βρίσκεται σε αυτή την προσπάθεια της αγάπης με την πατάτα. "Αυτή η αγάπη υποδηλώνει το στόχο για το πως θα τη δροσίσουμε και νομίζω ότι σε λίγο θα δικαιωθούμε".

Δείτε το βίντεο από το MEGA