19 Αυγούστου 2015

Λαφαζάνης φεύγει, Hochstein επανέρχεται

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Η παρουσία του Αμερικανού πρέσβη David Pierce χθες στο υπουργείο παραγωγικής ανασυγκρότησης, όπου και συναντήθηκε με τον Π. Σκουρλέτη, από την ατζέντα της και μόνο, αναδεικνύεται σε εξαιρετικής σημασίας.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Μαΐου ο Αμερικανός πρέσβης είχε συνοδεύσει στις επαφές του στην Αθήνα τον ειδικό απεσταλμένο του State Department για θέματα ασφάλειας και ενέργειες, Amos Hochstein, ο οποίος είχε συναντήσεις με τον Π. Λαφαζάνη και το Ν. Κοτζιά.

Τα αποτελέσματα των τότε επαφών έγιναν αμέσως ορατά, μεταξύ άλλων και από την ευδιάκριτη δυσαρέσκεια του Αμερικανού διπλωμάτη. Θυμίζουμε ότι ο κ. Hochstein  άσκησε κριτική ανοιχτά στη στήριξη που παρείχε η Αθήνα στο έργο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream.

Χθες λοιπόν έγινε γνωστό ότι βασικό θέμα της συνάντησης Σκουρλέτη - Pierce ήταν η προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Hochstein, ο οποίος αν και δεν ανακοινώθηκε ημερομηνία αναμένεται στην Αθήνα στις αρχές Σεπτεμβρίου, για να συζητήσει εκ νέου για τις ενεργειακές εξελίξεις.

Τι έχει αλλάξει σε σχέση με το Μάιο ή και τον Ιούνιο όταν ο κ. Hochstein δήλωνε στην Κύπρο ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης;

Καταρχάς το ίδιο το έργο του Turkish Stream φαίνεται ότι έχει απαξιωθεί από μόνο του αφού η Ρωσία συναντά ανυπέρβλητα προβλήματα στην υπογραφή της συμφωνίας για το έργο με την Τουρκία. Και καθώς ο αγωγός για να φτάσει στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να περάσει από την Τουρκία, επί της ουσίας επιβεβαιώνονται στην πράξη όλοι όσοι προειδοποιούσαν επί μήνες για το ανεδαφικό των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, για ένα έργο που επί της ουσίας αποτελεί σχέδιο επί χάρτου.

Δεύτερον και πιο σημαντικό, είχαμε την αποχώρηση από το ΥΠΑΠΕΝ του εμμονικού πρώην υπουργού Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος αντιμετώπισε με όρους παρωχημένης ιδεοληψίας θέματα λεπτής πολιτικοοικονομικής διπλωματίας.

Ο νέος υπουργός αποφεύγει επισήμως να τοποθετηθεί, καθίσταται σαφές ωστόσο ότι έστω και εάν δεν υπάρχει μια πλήρης αλλαγή πλεύσης, πραγματοποιείται μια σταθερή στροφή προς το ρεαλισμό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του αγωγού TAP, για τον οποίο η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί ότι η συμφωνία που υπεγράφη από τους προκατόχους της, δεν ήταν επωφελής. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν, αναφέρουν πηγές, οι προσπάθειες για αποκόμιση μεγαλύτερων αντισταθμιστικών ωφελημάτων προς όφελος της εθνικής οικονομίας, των τοπικών κοινωνιών αλλά και του ίδιου του έργου, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι διαπραγματεύσεις δε θα είναι προσχηματικές ούτε θα αμφισβητούν άμεσα ή έμμεσα – όπως έγινε στο παρελθόν – την προοπτική του έργου.

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Hochstein πριν τις πρόσφατες δηλώσεις ενόχλησης, είχε στο παρελθόν εκδηλώσει τη θερμή υποστήριξή του στην προοπτική η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ενεργειακός συνδετικός κρίκος μεταξύ της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου.