05 Αυγούστου 2015

Δεν είπαν ΟΧΙ στην «κακή τράπεζα». Λένε ΟΧΙ στον Κρατισμό….

Όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουν ότι η Τρόικα έγινε Tέθριππο.

Τον όρο quadriga (στα ελληνικά τέθριππο) επινόησε ένας γραφειοκράτης των Βρυξελλών για να αντικαταστήσει το ξεπερασμένο πια όρο Τρόικα και τον αποτυχημένο όρο «Θεσμοί» που προτιμούσαν μέχρι πρόσφατα τα στελέχη της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Το Τέθριππο ήταν ένα ρωμαϊκό αγωνιστικό άρμα που έσερναν 4 άλογα και εντυπωσίαζε πάντα τους θεατές στις ρωμαϊκές αρένες. Ταιριάζει άψογα πλέον στην ελληνική περίπτωση αφού οι « θεσμοί» έχουν γίνει τέσσερεις.

Εκτός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στους θεσμούς που εποπτεύουν πλέον το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης έχει προστεθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM που στην ουσία θα είναι ο βασικός χρηματοδότης στην Ελλάδα.

Όσο κι αν μεγαλώσει ο αριθμός των προσώπων που κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οφείλουν επιτέλους να συνειδητοποιήσουν, ότι οι δικές τους ιδέες περί κρατικού ελέγχου της οικονομίας και της επίλυσης των προβλημάτων μέσα από την ίδρυση ακόμη περισσότερων κρατικών φορέων, δεν θα βρουν υποστήριξη πουθενά στον πλανήτη. Ούτε στην Κούβα. Ενδεχομένως να υπάρχουν κάποιοι που καταλαβαίνουν τη …Συριζαίικη λογική κάπου στην Βενεζουέλα.

Τελευταίο κρούσμα ασυμφωνίας στις διαπραγματεύσεις ήταν το «αριστερό» όνειρο μιας Κρατικής Κακής Τράπεζας, μιας «bad bank» υπό τον έλεγχο του κομματικού παρακράτους που θα αποφάσιζε με «κοινωνικά» (βλέπε ψηφοθηρικά μικροκομματικά) κριτήρια ποια δάνεια θα χαριστούν σε ποιους και με ποια ανταλλάγματα.

Αποτελεί όνειδος για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η αντιπρόταση του «Τέθριππου»:

Οι κακοί δανειστές προκρίνουν μια λύση στο θέμα των «κόκκινων δανείων» η οποία θα προστατεύει μόνιμα τις πραγματικά ευπαθείς ομάδες ιδιοκτητών ακινήτων από τους πλειστηριασμούς. Όχι όμως τους υπολοίπους.

Μια γενική αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας είναι προφανές ότι προστατεύει πολύ περισσότερους ιδιοκτήτες από αυτούς που εντάσσονται στις λεγόμενες «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες». Μια κρατική «Κακή Τράπεζα» -δεν έχει προηγούμενο στην Ενωμένη Ευρώπη- απλώς θα «τακτοποιούσε» τα « κόκκινα δάνεια» των ημετέρων , με βάση τα κομματικά μικροσυμφέροντα και όχι προς όφελος της οικονομίας.

Αυτό που σήμερα χρειάζεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι νέες επικαιροποιημένες και μοντέρνες μέθοδοι αξιολόγησης της φερεγγυότητας φυσικών και νομικών προσώπων ώστε να ενισχυθούν οι διαδικασίες είσπραξης των δανείων.

Προφανώς αυτές οι νέες μέθοδοι απαιτούν εκσυγχρονισμό και ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών μέσω της Δικαιοσύνης.

Δυστυχώς κάθε πρόταση που υποβάλλει η σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση διαπνέεται από Κρατισμό. Μόνο που αυτός ο κομματικός Κρατισμός έχει πεθάνει προ πολλού στην υπόλοιπη Ευρώπη…

Χρήστος Κώνστας
paraskhnio.gr