14 Αυγούστου 2015

Η επεισοδιακή συζήτηση και ψηφοφορία στην Διάσκεψη των προέδρων

Η Ολομέλεια είχε οριστεί για τις 01:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής, μετά από συζήτηση-θρίλερ στην Διάσκεψη των προέδρων. Κατά την συζήτηση διατυπώθηκαν και μπήκαν σε ψηφοφορία δύο προτάσεις:
Η μία του κυρίου Φίλη ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία άμεσα και η άλλη της κυρίας Κωνσταντοπούλου αύριο το πρωί. Τελικά, επί παρόντων 20 βουλευτών, η πρόταση του κυρίου Φίλη πήρε 10 ψήφους, της κυρίας Κωνσταντοπούλου 8, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν παρών. Κατόπιν, δεν θεωρήθηκε ότι η πλειοψηφούσα πρόταση είχε την απόλυτη πλειοψηφία που απαιτεί ο κανονισμός και ξεκίνησαν διαβουλεύσεις, ενώ απαιτήθηκε και μικρή διακοπή, ώστε να αποφανθεί επί του θέματος ο επιστημονικός σύμβουλος κύριος Μπαριάς.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αρνήθηκαν να αλλάξουν την ψήφο τους, ενώ ο κύριος Μπαλάφας πρότεινε να τεθεί το θέμα στην Ολομέλεια και να γίνει εκεί ψηφοφορία. Προ του αδιεξόδου, άλλαξε τελικά την ψήφο του ο Αλέξης Μητρόπουλος, που αρχικά είχε συνταχθεί με την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τελικώς η πρόταση του Νίκου Φίλη πέρασε με ψήφους 11 υπερ, 7 ψήφισαν την πρόταση της προέδρου της Βουλής και δύο παρών.

Η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής ξεκίνησε λίγο μετά τις 22:30, με σκοπό να καθορίσει την ώρα έναρξης της συζήτησης του Μνημονίου στην Ολομέλεια, ώστε αυτό να ψηφιστεί, πιθανότατα τα ξημερώματα της Παρασκευής. Για αρκετή ώρα την συζήτηση μονοπώλησε το εάν η Διάσκεψη θα προτείνει στην Ολομέλεια την συζήτηση ή όχι των δύο τροπολογιών που κατέθεσε το απόγευμα η κυβέρνηση. Στην Διάσκεψη κλήθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στον οποίο η κυρία Κωνσταντοπούλου έθεσε απανωτά ερωτήματα για το κατεπείγον της διαδικασίας για να καταλήξει πως τελικά δεν διαφωτίστηκε από τις απαντήσεις, ενώ ο κύριος Σταθάκης απηυδισμένος κατέληξε «δεν μπορώ να σας απαντήσω»!

Κατόπιν αυτών, η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ήταν η συζήτηση στην Ολομέλεια να ξεκινήσει το πρωί της Παρασκευής και να διαρκέσει δέκα ώρες. Αντίθετη πρόταση διατύπωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, που ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση και να ολοκληρωθεί 3 ώρες μετά.

Η πρόταση της κυρίας Κωνσταντοπούλου πήρε 8 ψήφους, καθώς ψήφισαν, εκτός από την πρόεδρο, όλοι οι βουλευτές που έως τώρα ψήφισαν όχι στις προηγούμενες ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα και πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα (Αμανατίδου, Χαραλαμπίδου, Σαμοΐλης, Ζερδέλης), ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ψήφισαν «παρών». Κατόπιν ζητήθηκε σύντομη διακοπή ώστε να αποφανθούν για το θέμα οι νομικές υπηρεσίες.