05 Αυγούστου 2015

Αμερικανοί hi-tech και υπερήλικοι κατάσκοποι(;) συνελήφθησαν σε στρατιωτική περιοχή στον Πωμό

- Οι δύο Αμερικανοί υπήκοοι εντοπίστηκαν να κινούνται ύποπτα πλησίον στρατιωτικής εγκατάστασης
- Και οι δύο είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου, ενώ νωρίτερα είχαν εντοπιστεί τόσο από πολίτες όσο και στρατιώτες
- Το ΥΠ.ΑΜ. και η Αστυνομία εξετάζουν σοβαρά την υπόθεση, ενώ έχουν κατασχεθεί πειστήρια από το σπίτι των δύο
- Δεν επιβεβαιώνονται οι φήμες που τους ήθελαν να έχουν χρησιμοποιήσει drone για την λήψη των φωτογραφιών

Οι δύο Αμερικανοί εντοπίστηκαν να κινούνται με ύποπτο τρόπο περιμετρικά στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Πωμού, όταν πολίτες αρχικά τους εντόπισαν, ενώ λίγο αργότερα και στρατιώτες αντιλήφθηκαν το ύποπτο των κινήσεων. Μάλιστα οι δύο φαίνεται αρχικώς να είναι άτομα υπεράνω υποψίας λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους, καθότι αμφότεροι είναι 65 ετών, ωστόσο στην κατασκοπεία παρόμοιες περιπτώσεις και ακόμα πιο ακραίες ακούγονται συχνά.

Η υπόθεση απασχολεί τις αρχές ήδη από χθες, με τις πληροφορίες του pafosnet να αναφέρουν οι δύο άνδρες αφού εντοπίστηκαν από τους πολίτες και τους στρατιώτες άμεσα ενημερώθηκε και το Υπουργείο Άμυνας και αστυνομικοί από τον αστυνομικό σταθμό της Πόλης Χρυσοχούς εντόπισαν τους δύο άνδρες, διαπιστώνοντας και αυτοί με την σειρά τους ότι συνέχιζαν να κινούνται με ύποπτο τρόπο στην ευρύτερη περιοχή.

Οι αστυνομικοί τότε τους προσήγαγαν στον Αστυνομικό Σταθμό Πόλεως Χρυσοχούς όπου και διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για αμερικανούς υπηκόους, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι δύο άνδρες έφεραν μαζί τους φωτογραφική μηχανή η οποία κατασχέθηκε και έχει αποσταλεί στα εργαστήρια του Αρχηγείου Αστυνομίας για εξέταση, ενώ παράλληλα ερευνήθηκε εξονυχιστικά και η κατοικία τους. Από εκεί οι Αρχές προέβησαν σε κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και φωτογραφικού υλικού προς διευκόλυνση των ερευνών.

Οι  δύο άντρες κατά την ανάκρισή τους αρνήθηκαν την οποιαδήποτε εμπλοκή τους σε υπόθεση κατασκοπείας προβάλλοντας ως επιχείρημα το ότι η εξόρμησή τους σχετίζεται με φωτογραφίες "φυσιολατρικού" περιεχομένου και ότι μάλιστα το σπίτι τους βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον στρατιωτικό χώρο όπου τράβαγαν τις φωτογραφίες.

Ενήμερο τελεί και το ΥΠΕΞ εκτός από το Υπουργείο Αμύνης, καθότι πρόκειται για Αμερικανούς υπηκόους και η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε συλλήψεις πολιτών της στο εξωτερικό.

Οι δύο ηλικιωμένοι Αμερικανοί αφέθηκαν ελεύθεροι ωστόσο η τύχη τους είναι προκαθορισμένη από τα ευρήματα που ενδέχεται να προκύψουν από τις εργαστηριακές εξετάσεις στις φωτογραφικές μηχανές, καθώς και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασχέθηκαν από την οικία τους.

http://www.newsit.com.cy/default.php?pname=Article&art_id=174278&catid=31