05 Σεπτεμβρίου 2015

Νέο ξύλο στη Μυτιλήνη-Εκτός ελέγχου η κατάσταση με πάνα από 20.000 λάθρο

Νέα ένταση σημειώθηκε το Σάββατο στη Μυτιλήνη, όπου η κατάσταση με τους πρόσφυγες έχει βγει πλέον εκτός ελέγχου, με τις τοπικές αρχές να καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 25.000 μετανάστες βρίσκονται πλέον στο νησί.
Μία μόλις ημέρα έπειτα από τα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όταν όταν περίπου 1.000 Αφγανοί μετανάστες επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο της γραμμής, υπήρξαν νέες συμπλοκές σε «κάμπινγκ» μεταναστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μετανάστες που βρίσκονται εκεί διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν, υποστηρίζοντας ότι τους συμπεριφέρονται «σαν ζώα».

Το μεσημέρι του Σαββάτου έσπευσαν στη συγκεκριμένη περιοχή του νησιού άντρες των ΜΑΤ, προκειμένου να μην σημειωθούν πιο σοβαρά επεισόδια και να μ ην προστεθεί περισσότερη ένταση στο ήδη «θερμό» κλίμα.

Πάντως, οι μετανάστες κάνουν λόγο για απάνθρωπες συνθήκες παραμονής τους στο νησί και ζητούν άμεσα λύση στο πρόβλημα τους με παρέμβαση ουσιαστική της Πολιτείας, προκειμένου να πάρουν χαρτιά τους, να φύγουν από τη Μυτιλήνη και εν συνεχεία να προωθηθούν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα.

Η κατάσταση στη Λέσβο είναι έκρυθμη από χτες το πρωί, όπου μετά την προσπάθεια ομάδας πάνω από 1.000 μεταναστών από το Αφγανιστάν και το Ιράκ να καταλάβουν το πλοίο Blue Star 1 και να αναχωρήσουν για τον Πειραιά, ο γενικός γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Γιαννέλης-Θεοδοσιάδης, πήρε την απόφαση να εκκενώσει τον χώρο και να οδηγήσει περίπου 8.000 μετανάστες έξω από το λιμάνι και το πολεοδομικό συγκρότημα της Μυτιλήνης.



Με μια αιφνιδιαστική επιχείρηση Λιμενικό και Αστυνομία απομάκρυναν τους μετανάστες και τους μετέφεραν αρχικά στις γειτονικές παραλίες Τσαμάκια και Φυκιότρυπα και στη συνέχεια κατά ομάδες σε μία περιφραγμένη έκταση 200 στρ. δίπλα στο Κέντρο Καταγραφής και Φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων από το λιμάνι.

«Πήρα την απόφαση αυτή γιατί έπρεπε να προστατεύσω την πόλη της Μυτιλήνης και το λιμάνι που είχε μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ασφάλειας για τον κόσμο του νησιού και τους τουρίστες, ενώ υπήρχε και πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας», είπε στο ο κ. Γιαννέλης.

Ο ίδιος παραδέχτηκε πως ο χώρος δεν έχει υποδομές, δεσμεύτηκε ωστόσο ότι σύντομα θα τοποθετηθούν χημικές τουαλέτες και κλειστές ντουζιέρες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της περιφέρειας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο χώρος θα περιφρουρείται από την Αστυνομία, η οποία και θα επιτρέπει την έξοδο σε όσους έχουν καταγραφεί προκειμένου να κατέβουν στο λιμάνι και να προμηθευτούν εισιτήριο για τον Πειραιά, ενώ όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι θα οδηγούνται στο κτίριο του Λιμενικού Σώματος με την ευθύνη του Λιμενικού και μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, θα επιστρέφουν.