03 Σεπτεμβρίου 2015

Τα συγχαρητήρια μου!

Είστε πολιτικός πρώτης γραμμής και ηγείστε κόμματος εξουσίας. Το οποίο ευαγγελίζεται πως θα αλλάξει τα πάντα. Στην χώρα και την Ευρώπη.

Εφαρμόζετε το γνωστό δόγμα "τάζω τα πάντα στους πάντες". Και αποδίδει.

Στις 25 Ιανουαρίου κερδίζετε τις εκλογές με θεαματικό τρόπο. Μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο που κατατροπώνεται.
Η πρώτη σας κίνηση είναι να επιλέξετε κυβερνητικό εταίρο. Ενώ έχετε επιλογές που βρίσκονται (πολύ) κοντά στην παράταξή σας πολιτικά και ιδεολογικά, διαλέγετε σαν μοναδικό "συνεταίρο" σας ένα κόμμα που βρίσκεται στο άκρο αντίθετο του πολιτικού φάσματος. Αιτιολογείτε αυτή την επιλογή με την συμφωνία στα μεγάλα και σημαντικά. Την ώρα που προεκλογικά π.χ. έχετε ανάγει το μεταναστευτικό σε καίριο ζήτημα. Και είναι γνωστό τοις πάσοι ότι, ο νέος εταίρος σας έχει εντελώς αντίθετες απόψεις από εσάς.

Συνεχίζετε ορίζοντας του υπουργούς της κυβέρνησής σας. Τοποθετείτε στην σημαντικότερη θέση, αυτή του υπουργού Οικονομικών, έναν, τουλάχιστον αμφιλεγόμενο, ακαδημαϊκό. Ο οποίος είναι πασίγνωστος ανά την υφήλιο για τις αιρετικές απόψεις του στο αντικείμενο και δεν έχει καμία εμπειρία εκτός πανεπιστημιακού χώρου. Στις περισσότερες δε από τις υπόλοιπες υπουργικές θέσεις, τοποθετείτε στελέχη του κόμματός σας, γνωστά για την διατυπωμένη και στέρεη αντίθεσή τους στις, ήδη ανειλημμένες, διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας σας.

Ξεκινάτε το κυβερνητικό σας έργο με κύριο στόχο να αναδιαπραγματευτείτε τους όρους οικονομικής βοήθειας που λαμβάνει η χώρα. Αλλά ακολουθείτε την πλέον αλλοπρόσαλλη στρατηγική διαπραγμάτευσης. Με αποτέλεσμα να απωλέσετε την όποια εμπιστοσύνη σας έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και να "καταναλώσετε" τα όποια αποθεματικά ρευστού διατηρούσαν οι κρατικές υπηρεσίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υλοποιείτε σχεδόν καθόλου κυβερνητικό έργο σε άλλους τομείς.

Με τα πολλά και ύστερα από πέντε μήνες συνεχών διαρροών και δηλώσεων ότι "η συμφωνία κλείνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και άλλων τακτικισμών, η διαπραγματευτική σας ομάδα (την οποία έχετε αλλάξει κάνα δυο φορές μέχρι τότε) βρίσκεται στο παρά ένα για το πολυπόθητο "κλείσιμο της συμφωνίας". Αποφασίζετε να κάνετε δημοψήφισμα. Η ομάδα σας το μαθαίνει από το Twitter και οι εταίροι σας ξεκαθαρίζουν ότι κάθε τι που είχε συμφωνηθεί, δεν ισχύει πλέον.

Κλείνουν οι τράπεζες και επιβάλλονται σκληρότατοι περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων. Η χώρα σας μεταβάλλεται σε παρία της Ευρώπης, καθώς αποτυγχάνει να εκπληρώσει διεθνείς πληρωμές της και βρίσκεται σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Παρόλα αυτά, επιμένετε στο δημοψήφισμα για μια συμφωνία που δεν υφίσταται. Το κερδίζετε και ξεκινάτε θριαμβευτής για να πάρετε την "συμφωνία που θέλετε". Αντί αυτής, ανακαλύπτετε το "φως το αληθινό" και υπογράφετε νέο Μνημόνιο. Αρκετά χειρότερο από αυτό που έχετε υποσχεθεί να σκίσετε ή/και να ακυρώσετε "με ένα νόμο και ένα άρθρο". Αλλά εσείς επιμένετε ότι το δικό σας "είναι καλύτερο"!

Ανάμεσα στις υποχρεώσεις που αναλαμβάνετε σε αυτό, είναι να αυξηθεί ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας σε όλα σχεδόν τα είδη. Μια από τις επιλογές για αύξηση είναι το μοσχαρίσιο κρέας. Δηλαδή ένα βασικό τρόφιμο.

Παρότι το προϊόν των προσπαθειών σας υπερψηφίζεται από την συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κύρωση του Μνημονίου σας, παραιτείστε και οδηγείτε την χώρα σε εκλογές γιατί "αυτό απαιτεί η Δημοκρατία". Αδιαφορώντας τόσο για το λαϊκό αίσθημα όσο και για τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας.

Μια από τις τελευταίες πράξεις της κυβέρνησής σας είναι η αλλαγή/μετάταξη του μοσχαρίσιου κρέατος σε χαμηλότερο συντελεστή Φ.Π.Α. Σαν ισοδύναμο μέτρο αποφασίζετε την επιβολή Φ.Π.Α. στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το θεωρείτε δε τόσο "αριστερό" μέτρο, που το εντάσσετε στο νέο προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματός σας.

Με το που μπαίνει ο Σεπτέμβριος και αντιλαμβάνονται οι γονείς σε τι ακριβώς κόστη μεταφράζεται για αυτούς αυτή η αλλαγή "αντικειμένου Φ.Π.Α.", ξεσηκώνεται θύελλα διαμαρτυριών.

Η άμεση αντίδρασή σας είναι να ζητήσετε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναβολή του μέτρου διότι θα το καταργήσει η νέα σας κυβέρνηση.

Θερμά συγχαρητήρια! Εκτός από την οικονομική διάλυση της χώρας και των ζωών ένδεκα εκατομμυρίων συμπολιτών σας, έχετε κατορθώσει να σημειώσετε και νέο παγκόσμιο ρεκόρ τρολλαρίσματος!

Πέτρος Λάζος

petros.lazos@capital.gr