28 Σεπτεμβρίου 2015

Κράξιμο Κον Μπεντίτ σε Βαρουφάκη: Θέλεις να έχεις δίκιο σε όλα...

Την Κυριακή η μεγάλη αίθουσα στο υπόγειο της Οπερας της Βαστίλλης, στο Παρίσι, γέμισε ασφυκτικά, γράφει το γαλλικό περιοδικό Paris Match. Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι πήγαν να παρακολουθήσουν τη συζήτηση με πρωταγωνιστές τον  Γιάνη Βαρουφάκη και τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ που διοργανώνει η εφημερίδα Le Monde. Ο κ. κ. Βαρουφάκης και Κον Μπεντί κλήθηκαν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα: «Η Ευρώπη σκότωσε την Αριστερά;».

Και οι δύο έφτασαν χωρίς γραβάτα. Και οι δύο χαρακτηρίζονται από την αντισυμβατικότητά τους και τον τρόπο ομιλία τους. Όμως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι πολύ πιο επαναστατικός επειδή είναι πιο αρχάριος στην πολιτική. Στην αρχή της τοποθέτησής του ανέφερε μια φράση του Σαίξπηρ από το έργο «Ριχάρδος ο Γ'» και είπε ότι η χώρα του, μπαίνει «σε έναν μακρύ χειμώνα δυσαρέσκειας».

Όπως αναφέρει το περιοδικό, κάποια στιγμή ο Κον Μπεντίτ  εξοργισμένος ίσως από τον «αέρα» του κ. Βαρουφάκη του είπε: «Γι΄αυτό δεν παρέμεινες υπουργός Οικονομικών. Επειδή θέλεις να έχεις δίκιο σε όλα. Στην πολιτική, πρέπει να αποδέχεσαι τους συμβιβασμούς».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης -το έχει δείξει πολλές φορές- δεν είναι άνθρωπος του συμβιβασμού, σημειώνει το Paris Match. Για εκείνον η δημοκρατία και η διαφάνεια δεν επιδέχονται συμβιβασμούς. Τώρα διηγείται, ότι «επί πέντε μήνες έζησε μια πλήρη άρνηση της δημοκρατίας» στις συνεδριάσεις του Eurogroup, όπου προσπαθούσε να βρει μια λύση για την ελληνική κρίση.

Και σε αυτή την εκδήλωση χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις για το Eurogroup χαρακτηρίζοντας το «θολό» και χωρίς νομικό καθεστώς. «Δεν έχει κανέναν γραπτό κανόνα, δεν έχει πρακτικά που θα επέτρεπαν στους πολίτες να δουν τι λέγεται στο όνομα των λαών, δεν έχει κανένα σεβασμό στη δημοκρατία. Έτσι λειτουργεί ο θεσμός που αποφασίζει για εσάς και για εμένα, για τα παιδιά μου και τα παιδιά σας. Αυτή είναι η Ευρώπη Ευρώπη για την οποία εργάστηκαν ο Αντενάουερ, ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ' Εστέν, ο Κολ, ο Μιτεράν και άλλοι;».

Ο εφήμερος μεγάλος Έλληνας οικονομολόγος, γράφει το Paris Match, εκτιμά πως ο χρόνος πιέζει εάν δεν θέλουμε να συνδράμουμε στη χρεοκοπία της Ελλάδας που έχει εξαντληθεί από τη λιτότητα και το λυκόφως των δημοκρατιών μας που απειλούνται από τον λαϊκισμό.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα όπου όπως είπε  «οι ελίτ έχουν κολλήσει μεταξύ τους για να διατηρήσουν την εξουσία τους. Ίσως έχει έρθει η ώρα για ένα ευρωπαϊκό δίκτυο, μια πανευρωπαϊκή συμμαχία που θα δεσμευτεί για να περάσουμε από την Ευρώπη «Εμείς οι κυβερνήσεις» στην Ευρώπη «Εμείς οι λαοί».

Τέλος το περιοδικό επισημαίνει πως ο κ. Βαρουφάκης, ο οποίος καίγεται να επιστρέψει στην πολιτική, γράφει αυτή τη στιγμή  τα τελευταία κεφάλαια ενός βιβλίου αφιερωμένου στην Ευρώπη, για τις εκδόσεις «Les liens qui libèrent». Ο τίτλος του βιβλίου είναι μυστικός, αλλά θα έχει σχέση με τη φράση του Θουκυδίδη «Οι ισχυροί κάνουν αυτά που μπορούν και οι αδύναμοι υποφέρουν αυτά που πρέπει».