07 Σεπτεμβρίου 2015

Ενας νέος οικονομολόγος σχολής Βαρουφάκη στο ΥΠΟΙΚ -Κι αυτός ειδικός στη θεωρία παιγνίων! [εικόνες]

Πάθαμε όσα πάθαμε με τους οικονομολόγους-συμβούλους του Γιάνη Βαρουφάκη. Τώρα, νέα πρόσωπα καταφθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, παρότι βρισκόμαστε στο μέσον της προεκλογικής περιόδου.
Ενα τέτοιο πρόσωπο θα συναντήσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος δεν θα παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ βρίσκεται στην Αθήνα, καθώς έχει ραντεβού με τον οικονομολόγο, καθηγητή του Υale, John Geanakoplos.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής και η ομάδα του ετοιμάζουν μια πρόταση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ποιος είναι ο Geanakoplos
Ο 60χρονος καθηγητής του Υale σπούδασε μαθηματικά στο φημισμένο πανεπιστήμιο στο οποίο σήμερα διδάσκει, ενώ έκανε διδακτορικό στα οικονομικά στο Harvard.

Ο John Geanakoplos είναι συνιδρυτής του τμήματος ελληνικών σπουδών του Υale, το οποίο, μάλιστα, σήμερα διευθύνει, ενώ καθόλη τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του καριέρας έχει δουλέψει ως επισκέπτης καθηγητής και σε πολλά άλλα πανεπιστήμια, όπως σε αυτό της California, στο Berkeley, στο Churchill College, στο Cambridge, στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο Harvard, στο Stanford και στο MIT.

Πέραν της ακαδημαϊκής του δράσης, από το 1995 είναι συνέταιρος (και παραμένει μέχρι σήμερα ) της επενδυτικής εταιρείας, με έδρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, Ellington Capital Management.
Η θεωρία των παιγνίων και ο πρώην σύμβουλος του Παπανδρέου
Ο Geanakoplos, όπως προκύπτει και από το βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στη wikipedia, έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την περίφημη «θεωρία των παιγνίων», η οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστή στο ελληνικό κοινό από τη στιγμή που ανέλαβε υπουργός Οικονομικών ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Συγκεκριμένα, ο Geanakoplos έχει συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εν λόγω θεωρίας, αφού το 1980 μαζί με τον Jeremy Bulow ανέπτυξαν την ορολογία «Strategic Complements», που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην εν λόγω θεωρία.

Ενα άλλο σημείο του βιογραφικού του Geanakoplos, στο οποίο θα έμενε κανείς, είναι η συνεργασία του και η συν-συγγραφή ενός βιβλίου με τον Ηρακλή Πολεμαρχάκη, πρώην σύμβουλο επί των Οικονομικών του Γιώργου Παπανδρέου.