11 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΥΣΤ ΡΕ ΣΤΑΛΙΝΑ! «Πόλεμος» Κοτζιά με Μολυβιάτη και Χουλιαράκη για το χρέος

Απίστευτα σκληρή ανακοίνωση του τέως υπουργού Εξωτερικών κατά των κ.κ. Μολυβιάτη και Χουλιαράκη - Βαρύς υπαινιγμός Κοτζιά ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών

Με μια απίστευτα σκληρή ανακοίνωση ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βάλλει κατά της υπηρεσιακής κυβέρνησης και των κυρίων Πέτρου Μολυβιάτη και Γιώργου Χουλιαράκη προσωπικά. Αφορμή για την εκδήλωση της οργής του κ. Κοτζιά είναι η ψηφοφορία που έγινε χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την έγκριση κανόνων για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών των χωρών μελών του ΟΗΕ. Με αφορμή το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε την αποχή από την ψηφοφορία που έγινε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο τέως υπουργός Εξωτερικών και εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τον ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση που δεν στήριξε το ψήφισμα.

Πέραν της κριτικής στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συνολικά, δηλαδή στην πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου και τον καθ' ύλην αρμόδιο υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο κ. Κοτζιάς επικρίνει σφόδρα τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Οπως λέει ο Νίκος Κοτζιάς, η ελληνική θέση για στήριξη του ψηφίσματος «προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους». Κατά την άποψη του τέως υπουργού Εξωτερικών η αλλαγή της ελληνικής θέσης σήμερα «από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Βαριές κατηγορίες, αν μη τι άλλο, από τον κ. Κοτζιά εναντίον της κυρίας Θάνου και των κυρίων Μολυβιάτη και Χουλιαράκη. Και αν μη τι άλλο, ο κ. Χουλιαράκης ήταν από τα βασικά στελέχη του οικονομικού επιτελείου στην κυβέρνηση Τσίπρα, όπως καλά γνωρίζει ο κ. Κοτζιάς...

Η ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«H υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να υπηρετεί τη χώρα προς τις εκλογές και όχι να αλλάζει την πολιτική της προηγούμενης και εκλεγμένης κυβέρνησης.

Βάση οδηγιών Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το υπουργείο εξωτερικών μόλις ανέλαβε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση Σωτηρίας έδωσε σαφείς οδηγίες στη ΜΑ στον ΟΗΕ όπως συμμετάσχει ενεργά στην ομάδα του ΟΗΕ για το χρέος με την προοπτική υπερψήφισης του ψηφίσματος που ετοίμαζε η ομάδα. Υπάρχουν πληθώρα οδηγιών και τηλεγραφημάτων που πιστοποιούν τις οδηγίες για αυτή τη συμμετοχή και την προετοιμασία στήριξης από πλευράς Ελλάδας του ψηφίσματος.

Η θέση αυτή προωθήθηκε σθεναρά επί 7 μήνες παρά τις πιέσεις που δεχόταν η χώρα από ισχυρούς εταίρους. Η αλλαγή της σήμερα από το Υπουργείο Εξωτερικών υπό την προτροπή του υπηρεσιακού Υπουργού Οικονομικών υπερβαίνει κατά πολύ τις αρμοδιότητες υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία το ελάχιστο που όφειλε να κάνει ήταν να διαβουλευτεί προηγούμενα με τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα».

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές

Εξηγώντας την απόφαση της υπηρεσιακής κυβέρνησης να απόσχει η Ελλάδα από την ψηφοφορία του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος, κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι διαφορετική από εκείνη των αναπτυσσόμενων χωρών ή άλλων κρατών όπως η Αργεντινή. Κι αυτό διότι, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, το ελληνικό δημόσιο χρέος διακρατείται κατά 70% από τις χώρες της Ευρωζώνης και άλλους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Στην κατηγορία του τέως υπουργού Εξωτερικών ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση άλλαξε την ελληνική τακτική, από την υπηρεσιακή κυβέρνηση απαντούν ότι δεν υπάρχει μεταβολή της πολιτικής κι αυτό διότι ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε έστειλε ρητές οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Άλλωστε και  ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρεται σε τηλεγραφήματα που πιστοποιούν προετοιμασία στήριξης και όχι σε οδηγίες για την υπερψήφιση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε εχθές Πέμπτη από τον ΟΗΕ.

Η ελληνική θέση για αποψή από την ψηφοφορία, όπως αυτή εκφράστηκε από την Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ, διαμορφώθηκε έπειτα από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και του Οργανισμού για τη Διαχείρισ του Δημοσίου Χρέους.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ότι ψηφίσματα όπως αυτό που εγκρίθηκε από τον ΟΗΕ δεν έχουν νομική αξία, ούτε είναι δεσμευτικά.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ για το δημόσιο χρέος

Το ψήφισμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την αναδιάρθρωση των δημοσίων χρεών εγκρίθηκε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι εδράστηκαν στην εμπειρία από την κρίση της Αργεντινής στις αρχές του 2000, έλαβαν 136 θετικές ψήφους, έξι αρνητικές, ενώ 41 χώρες απείχαν της ψηφοφορίας.

Το ψήφισμα του ΟΗΕ, αν και μη δεσμευτικό, είναι πολιτικά φορτισμένο και αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Βάσει του ψηφίσματος, πιστωτές και οφειλέτες οφείλουν να συμπράττουν με καλή πίστη και συνεργασία, προκειμένου να φθάσουν σε μία αμοιβαία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

«Ένα ανεξάρτητο κράτος έχει το δικαίωμα να χαράσσει τη μακροοικονομική του πολιτική, συμπεριλαμβανομένης και της αναδιάρθρωσης του χρέους της»  αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Πρόκειται για μία συμφωνία υπέρ της οικονομικής σταθερότητας, της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης» σχολίασε η Αργεντινή. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες καταψήφισαν το ψήφισμα, υποστήριξαν ότι τέτοιου είδους συμφωνίες προκαλούν αβεβαιότητα στην παγκόσμια αγορά.

Η Ελλάδα απείχε της ψηφοφορίας, μη στηρίζοντας το ψήφισμ, γεγονός που όπως φαίνεται εξόργισε τον κ. Κοτζιά.