04 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΔ: Το κόστος της κυβέρνησης Τσίπρα για την απασχόληση και την οικονομία

Η πορεία της οικονομίας το 2015 και ιδίως το σοκ των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες συνθήκες σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας στην οικονομία, τονίζει η ΝΔ.

O Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας, υποψήφιος βουλευτής Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, το κόστος της 7μηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε ό,τι αφορά την απασχόληση.

Ανάμεσα στα άλλα ανέφερε:

• Η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεν ήταν ρόδινη τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχαν όμως στο τέλος του 2014 αισθητά σημεία βελτίωσης που δημιουργούσαν συγκρατημένη αισιοδοξία για πτωτική πορεία της ανεργίας στη χώρα μας. Σήμερα αυτά τα σημεία αισιοδοξίας έχουν εξανεμιστεί καθώς η ανεργία αυξάνεται ξανά. Η πορεία της οικονομίας το 2015 και ιδίως το σοκ των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έχουν δημιουργήσει δυσμενέστατες συνθήκες σε όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας στην οικονομία.

(Δείκτες Ανεργίας)

  • 1ο τρίμηνο 2014 27,8
  • 3ο τρίμηνο2014 25,5
  • 4 τρίμηνο 2014 26,1
  • 1ο τρίμηνο 2015 26,6


• Ύψιστη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας από την οποία θα προέλθει τόνωση στην απασχόληση και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι συνεπές με τις βασικές ιδεολογικές μας αρχές υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας ενώ η άλλη πλευρά δεν πιστεύει τα ίδια και η ιδιωτική οικονομία μάλλον της είναι αδιάφορη.

• Το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης όπως προκύπτει από το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» που εμείς συστήσαμε στο Υπουργείο Εργασίας και παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία της αγοράς εργασίας, μας αποκαλύπτει ότι το 2015 είχαμε περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις και επομένως αύξηση της ανεργίας.

(Θετικό ισοζύγιο 2014: 13.275 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις
Αρνητικό ισοζύγιο 2015: 16.658 περισσότερες απολύσεις από προσλήψεις)

Περιπτωσιολογία

• Προχθεσινό λουκέτο σε ιδιωτικό σχολείο στον Πειραιά λόγω προβλημάτων από τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων και μοιραίο πλήγμα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Περισσότερες από 60 οικογένειες στην ανεργία.

• Χαλυβουργία SOVEL στο Βόλο. Λόγω υπολειτουργίας, πτώσης παραγωγής και αδυναμίας προμήθειας πρώτων υλών λόγω των capital controls, 350 εργαζόμενοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα πρόσφατα.

• Μονάδα παραγωγής αλουμινοκατασκευών στη Βόρεια Ελλάδα. Σε πλήρεις ρυθμούς παραγωγής λειτουργούσαν 7 γραμμές παραγωγής, 7 ημέρες την εβδομάδα, μέχρι πριν μερικούς μήνες. Σήμερα λειτουργεί 1 γραμμή παραγωγής για 2 ημέρες την εβδομάδα. Μείωση στο 5% του παραγωγικού δυναμικού με εκ περιτροπής απασχόληση μικρού τμήματος εργαζομένων.

• Μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μετά την απόφαση του πρώην Υπουργού Εργασίας (!) για ανάκληση των αδειών εξόρυξης, 2000 εργαζόμενοι απολύονται ή μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Οι Καναδοί ιδιοκτήτες προαναγγέλλουν πλήρη διακοπή εργασιών και αποχώρηση από την Ελλάδα. Αυτό σηματοδοτεί πολύ αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές για επενδύσεις και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη χώρα μας. Μια «φιλεργατική» αριστερή κυβέρνηση θα' πρεπε να λειτουργεί με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

• Βοηθητικό προσωπικό μειωμένου ωραρίου στα σχολεία (καθαρίστριες) με 3500 θέσεις εργασίας πανελληνίως λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμόδιων Υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τρόπο χρηματοδότησης και φορέα με τον οποίο θα συνάψουν συμβάσεις οι δήμοι για να προσληφθούν και να εργαστούν οι καθαρίστριες στα σχολεία, μόλις 10 μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους.

Τελικές παρατηρήσεις

• Η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με τους ρυθμούς της οικονομίας. Στο τέλος του 2014 είχαμε οριακή αλλά σαφή πτώση της ανεργίας επειδή η οικονομία είχε μπει σε ρυθμούς οριακής ανάπτυξης. Οι προοπτικές ήταν θετικές. Σήμερα που η οικονομία έχει ξαναμπεί σε ρυθμούς ύφεσης, η ανεργία αυξάνεται.

• Τα ειδικά προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας για την τόνωση της απασχόλησης με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο είναι μικρές ανάσες τόνωσης και δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας καθολικά. Εάν όμως υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, συνεχή ροή και ειδικές στοχεύσεις σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων (νέοι άνεργοι, επιστήμονες άνεργοι, νοικοκυριά χωρίς κανέναν απασχολούμενο, άνεργοι πλησίον σύνταξης) τότε φέρνουν αποτελέσματα.

Στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξαν σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων με παράδειγμα την καθυστερημένη υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.

• Η απασχόληση είναι άμεσα συνδεδεμένη με το ασφαλιστικό σύστημα. Όταν υπάρχουν αυξημένες και σταθερές ροές εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές τότε υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να είναι το ασφαλιστικό βιώσιμο.

• Όσο μεγαλύτερη είναι η ανεργία αλλά και η αδήλωτη εργασία τόσο μεγαλώνουν οι διαρροές εσόδων από εισφορές για το σύστημα και διογκώνονται τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος. Στο Α' εξάμηνο πέρσι τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν πλεόνασμα 400 εκατομμυρίων. Στο Α' εξάμηνο φέτος παρουσιάζουν έλλειμμα 1 δις. Αυτή η μαύρη τρύπα ύψους 1,4 δις περίπου αποδεικνύει την επιδείνωση της κατάστασης κατά τη θητεία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο ως προς την απασχόληση όσο και ως προς τις προοπτικές βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

• Εκτιμούμε ότι εάν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου προκύψει κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη εθνική προσπάθεια για την τόνωση της απασχόλησης θα κινηθεί στους άξονες που περιγράψαμε, με έμφαση στην επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, την προστασία του μικρού και μεγάλου επιχειρείν και την προσέλκυση νέων επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Πηγή: euro2day

Τα 13 σημεία που δείχνουν την καταστροφική οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ

Στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τους τελευταίους μήνες η ελληνική οικονομία παρουσίασε επιδείνωση, παρουσίασε ο αρμόδιος επί των οικονομικών της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014, η ανεργία αυξήθηκε, μετά τη μικρή υποχώρησή της το 2014, η πραγματική οικονομία, λόγω και των κεφαλαιακών περιορισμών, έχει καταρρεύσει, ενώ το κόστος δανεισμού του Δημοσίου έχει διογκωθεί».

Την ίδια ώρα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σταϊκούρας «η δημόσια οικονομία έχει επιστρέψει στα πρωτογενή ελλείμματα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν επιστρέψει σε προ του 2013 επίπεδο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων έχουν σημαντικά συρρικνωθεί, ενώ και οι τράπεζες έχουν ανάγκη μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης». Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Σταϊκούρα στα γραφεία της ΝΔ με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό να εξαπολύει επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως οδηγεί τη χώρα σε εκλογές για να δραπετεύσει «υπό το βάρος των εσωτερικών αντιφάσεων,
αντιθέσεων και διασπάσεων και της ψήφισης του 3ου Μνημονίου».

Αναλυτικά τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας:

1ον. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014. Μέσα στους 6 μήνες, η εκτίμηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει πλήρως ανατραπεί από το +2,5% (ισχυρή ανάπτυξη) στο -2% έως -4% (βαθιά ύφεση). Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ μόνο για το 2015. Η οικονομία, μάλιστα, της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.

2ον. Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014. Το 2014, η ανεργία, διαμορφώθηκε στο 26,6%, από 27,3% το 2013 (στο 44,3% για άτομα ηλικίας 15-29 ετών, από 49,5% το 2013). Για το 2015, τον Μάιο, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ήταν σταθερές από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αναθεωρήθηκαν προς το δυσμενέστερο.
Τον Ιούλιο, παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς χάθηκαν 16.658 θέσεις απασχόλησης ενώ, συγκριτικά με πέρυσι, χάθηκαν 29.933 θέσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.

3ον. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει» σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ διευρύνεται σταθερά και η απόκλισή του από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

4ον. Έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί και η χώρα τελούσε, για κάποιο διάστημα, σε τραπεζική αργία. Ως αποτέλεσμα, ενδεικτικά, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής τους τελευταίους 8 μήνες.

5ον. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία συρρικνώνεται. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο του 2015, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, για το σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς, παρουσίασε μείωση κατά 13,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014, έναντι αύξησης κατά 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

6ον. Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε μία περίοδο που άλλες χώρες της Ευρωζώνης απολαμβάνουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

7ον. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Ενδεικτικά, η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97%, όταν η αντίστοιχη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι, στο επτάμηνο του 2015, οι τόκοι που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο να αυξηθούν κατά 536 εκατ. ευρώ ή κατά 13,4% έναντι των τόκων του αντίστοιχου επταμήνου του 2014.

8ον. Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες. Επενδυτές εγκατέλειψαν ή «πάγωσαν» τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στις 635,31 μονάδες στις 21.08.2015, από 840,44 μονάδες στις 23.01.2015. Δηλαδή, παρατηρείται μία πτώση της τάξης του 25%.

9ον. Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί. Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η Ελλάδα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015, όσο και το 2012. Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι το Νοέμβριο, οι «Θεσμοί» προέβλεπαν για φέτος, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015, η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατέστησε αναγκαία πρόσθετα, δυσβάστακτα μέτρα, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 και συνολικά 13 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2018.

10ον. Η «εσωτερική στάση πληρωμών» είναι πρωτόγνωρη και έχει οδηγήσει σε «παράλυση» και «ασφυξία» την οικονομία. Το επτάμηνο του 2015, αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

11ον. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση προέβη σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, «σκουπίζοντας» και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Στο τέλος Ιουνίου 2015, όταν εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν μόνο σε 77 εκατ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Ενώ, την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης repos, 10,5 δισ. ευρώ.

12ον. Το τραπεζικό σύστημα, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες, μεγάλες περιπέτειες και είναι αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους. Κίνδυνοι που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

13ον. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά. Η αναγκαιότητα νέου δανεισμού, όπως επιβεβαιώνουν και οι εκθέσεις των «Θεσμών», οφείλεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα στο γεγονός ότι η δημόσια οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, στην επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση, και στην απροθυμία και αβελτηρία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

«Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν. Έχουν υποστεί το κόστος των μύθων και των ψευδαισθήσεων των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Στις προσεχείς εκλογές θα αναμετρηθούν, όχι οι υποσχέσεις, αλλά τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ με τις προεκλογικές τους υποσχέσεις, αλλά και τα αποτελέσματα των διαδοχικών περιόδων διακυβέρνησης. Σ’ αυτό το ορθολογικό πλαίσιο, με βάση το σχέδιο και τις προσδοκίες για το μέλλον αλλά και τα μετρήσιμα πλέον αποτελέσματα, η ΝΔ είναι σαφώς σε πλεονεκτική θέση» επισήμανε στην παρουσίασή του ο κ. Σταϊκούρας.

http://lykavitos.gr/archives/221351