22 Σεπτεμβρίου 2015

Το παραμύθι, το φτύσιμο, ο κίνδυνος

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται μεγάλος παραμυθάς. Διηγείται ωραία παραμύθια και κάνει όσους τα ακούνε να τα πιστεύουν. Και δεν μιλάμε για μικρά παιδιά.

Πριν από τον Γενάρη του 2015 παραμύθιασε πολύ κόσμο με το αντιμνημονιακό παραλήρημα. Πολλοί πίστεψαν ότι θα σκίσει το Μνημόνιο,  θα συντρίψει τον Σόιμπλε,  θα μοιράσει λεφτά και  θα χαρίσει φόρους. Και τον ψήφισε το 36%.

Τον Ιούλιο το παραμύθι συνεχίστηκε με το δημοψήφισμα. Ζήτησε από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΟΧΙ, αυτοί υπάκουσαν κατά 62%, εκείνος την επομένη το μετέτρεψε σε ΝΑΙ.

Τώρα ο Τσίπρας ζήτησε ισχυρή εντολή, για να κάνει το αντίθετο από αυτό που ζήτησε το Γενάρη: τότε να σκίσει το Μνημόνιο των άλλων, τώρα να εφαρμόσει το δικό του. Με  απίστευτη ευκολία οι ψηφοφόροι υπάκουσαν.

Το παραμύθι αρέσει, ακόμη κι αν αλλάζει εντελώς  θέμα μετά τις πρώτες σελίδες. Κι αυτό είναι η πρώτη εξήγηση για τη νέα ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Η δεύτερη εξήγηση απαιτεί περισσότερο επιστημονική εξήγηση, ίσως είναι αρμοδιότητα ψυχολόγων και ψυχιάτρων: οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ του περασμένου Γενάρη μπορεί να δυσανασχέτησαν, να απογοητεύθηκαν, να  θύμωσαν από το εφτάμηνο της διακυβέρνησής του, αλλά δεν άντεχαν να παραδεχτούν, μέσα σε εφτά μήνες,  ότι έκαναν λάθος. Θα ήταν σαν να φτύνουν το πρόσωπό τους.

Το παραμύθι, λοιπόν, απέδωσε. Και ο Τσίπρας το συνεχίζει. Στην επινίκια δήλωσή του είπε ότι αρχίζει τον αγώνα, για να… αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη!

Τα βολικά παραμύθια έχουν πέραση. Και το φτύσιμο ξεχνιέται. Τουλάχιστον μέχρι να φανεί πολύ καθαρά ότι το παραμύθιασμα δεν είναι ανέξοδο. Επί εφτά μήνες ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν καλά. Από εκλογές σε δημοψήφισμα και ξανά σε εκλογές. Δεν κυβέρνησαν, απέφυγαν καθετί δυσάρεστο. Τώρα όλα αυτά τελειώνουν.

Τα περί αλλαγής της Ευρώπης είναι κουτόχορτο για τους αφελείς. Σε λίγο καιρό οι ελεγκτές της τρόικας θα διαπιστώσουν πόσο πίσω έχουν μείνει οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος και θα απαιτήσουν πρόσθετα μέτρα. Η ώρα της αλήθειας φτάνει.

Και τότε το παραμύθιασμα θα χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του. Η εφαρμογή των μέτρων θα φανερώσει το αληθινό πρόσωπο του παραμυθά. Η μη εφαρμογή τους θα σημάνει αυτή τη φορά την οριστική έξοδο της Ελλάδα από το κοινό νόμισμα. Το λένε καθαρά πλέον όχι κάποιοι κακοί ξένοι ή εγχώριοι κινδυνολόγοι, αλλά και οι πιο νουνεχείς του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ).

Ο δεύτερος εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα σύντομα θα αποδειχθεί ότι ήταν μια πύρρειος νίκη πάνω στα συντρίμμια της χώρας.

Γιώργος Καρελιάς
http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.politiki&id=43100