23 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ! Μετά τα capital control: Έρχονται Bitcoin ΑΤΜ στην Ελλάδα

Ως εξαιρετική λύση πληρωμών που δεν περιορίζεται από τους κεφαλαιακούς ελέγχους που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα προβάλουν κάποιοι το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin.

Τις τελευταίες ημέρες, δημοσιεύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, προβάλουν τις δραστηριότητες συγκεκριμένων εταιρειών παρόχων υπηρεσιών Bitcoin υποστηρίζοντας πως εξασφαλίζουν διασυνοριακές πληρωμές που δεν επηρεάζονται από τα capital controls.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εστία», συγκεκριμένη βρετανική εταιρεία έχει συνεργαστεί με ελληνικό ανταλλακτήριο Bitcoin, ώστε να ξεκινήσουν μια υπηρεσία που θα επιτρέπει στους Έλληνες εμπόρους να χρησιμοποιούν Bitcoin για να πληρώσουν προμηθευτές τους εκτός Ελλάδος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εν λόγω εταιρεία, που εδρεύει στην Αθήνα, σχεδιάζει να εισαγάγει 1.000 Μηχανήματα Αυτόματης Αναλήψεως (ΑΤΜ) Bitcoin σε όλη την Ελλάδα ξεκινώντας από τον Οκτώβριο. Να σημειωθεί πως η Ελλάδα διαθέτει σήμερα μόλις 3 ΑΤΜ Bitcoin, τρία εκ των οποίων λειτούργησαν τον Αύγουστο.

Τραπεζικά στελέχη στα οποία απευθύνθηκε η «Εστία» ανέφεραν πως οι καταναλωτές πρέπει να έχουν επίγνωση των κινδύνων που σχετίζονται με τα εικονικά νομίσματα, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου απώλειας των χρημάτων τους και να γνωρίζουν πως οι συναλλαγές με αυτά εγκυμονούν κινδύνους.

Άλλωστε και στην ιστοσελίδα της βρετανικής εταιρεία που έχει συνεργασία με το ελληνικό ανταλλακτήριο Bitcoin ξεκαθαρίζεται πως δεν προσφέρεται καμία εγγύηση για την χρήση των υπηρεσιών, η οποία γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των πελατών. «Εμείς δεν προσυπογράφουμε, δεν εγγυόμαστε και δεν αναλαμβάνουμε ευθύνη για οποιοδήποτε προϊόν ή υπηρεσία», σημειώνεται μεταξύ άλλων στους σχετικούς όρους που συνοδεύουν την αγορά των Bitcoin.

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών έχει εκδώσει προειδοποίηση τόσο για τα ψηφιακά νομίσματα όσο και για τα ανταλλακτήρια Bitcoin και τα ΑΤΜ Bitcoin. Όπως έχει ξεκαθαρίσει, μπορεί το εικονικό νόμισμα να αποθηκεύεται σε «ψηφιακό πορτοφόλι» (επιτραπέζιο ή φορητό υπολογιστή, smart phone, κ.α..) και πρόσβαση να παρέχεται αποκλειστικά με κωδικό, ωστόσο, τα ψηφιακά πορτοφόλια δεν είναι απαραβίαστα έναντι των ηλεκτρονικών πειρατών (hackers). Επομένως, μπορεί να κλαπούν χρήματα μέσα από αυτά.

Επιπλέον, εάν κάποιος χάσει το κλειδί ή τον συνθηματικό κωδικό πρόσβασης στο ψηφιακό πορτοφόλι του, μπορεί να χάσει για πάντα το εικονικό νόμισμά, καθώς δεν υπάρχουν κεντρικές υπηρεσίες καταχώρισης συνθηματικών κωδικών ή έκδοσης συνθηματικών κωδικών αντικατάστασης. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι έχασαν εικονικά νομίσματα αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ, οι δε προοπτικές ανάκτησής των χρημάτων είναι ελάχιστες.

Η αξία εικονικών νομισμάτων όπως το Bitcoin είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη και μπορεί να σημειώσει εύκολα πτώση (όπως και άνοδο), όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές την τελευταία πενταετία. Το γεγονός δε ότι η αξία του εικονικού νομίσματός μπορεί να αλλάξει ταχέως ή ακόμη και να μηδενιστεί δεν το καθιστά ασφαλές στις συναλλαγές.

Όταν κάποιος σε Ελλάδα και Ευρώπη χρησιμοποιεί εικονικά νομίσματα ως μέσο πληρωμής για την απόκτηση αγαθών και υπηρεσιών δεν προστατεύεται με δικαιώματα επιστροφής χρημάτων που – βάσει του δικαίου της ΕΕ – προβλέπονται, για παράδειγμα, για τα εμβάσματα από συμβατική τράπεζα ή άλλο λογαριασμό πληρωμών. Τέλος, ο αντιλογισμός μη εξουσιοδοτημένων ή εσφαλμένων χρεώσεων σε ψηφιακό πορτοφόλι -συνήθως- δεν είναι εφικτός.