27 Οκτωβρίου 2015

Ρόδος: Αλβανός αυτός που σκότωσε τον 50χρονο και καταζητούμενος από την Interpol

[Και οι δημοσιοκάφροι το έκρυβαν...]
Ο δράστης το 2008 συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και εκδόθηκε στην Αλβανία, αλλά επέστρεψε στη χώρα μας - Υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε άμυνα - Τι λένε στο protothema.gr γείτονες θύματος και δράστη για το φονικό - Όλα ξεκίνησαν όταν το θύμα διαμαρτυρήθηκε ότι ο δράστης είχε δυνατά τη μουσική

Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στην Ιαλυσό της Ρόδου από τη δολοφονία του 50χρονου Ιωάννη Μαλλιάκα από έναν 46χρονο Αλβανό.

Το άγριο έγκλημα συνέβη λίγο μετά τις 16:00 της Κυριακής, σκορπίζοντας θλίψη σε όλους όσοι ήξεραν τον άτυχο 50χρονο. Ένας καβγάς για μία ασήμαντη αφορμή όπλισε το χέρι του 46χρονου Αλβανού που κατέφερε πολλαπλές μαχαιριές στον 50χρονο, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Σύμφωνα με μαρτυρίες στο protothema.gr οι δύο άνδρες ήταν γείτονες και τα διαμερίσματά τους είχαν απόσταση μόλις τριών μέτρων. Την μοιραία ημέρα ο 50χρονος εμφανίστηκε στο σπίτι του 46χρονου κρατώντας ένα ρόπαλο και ζητώντας του σε έντονους τόνους να χαμηλώσει τη μουσική, γιατί τον ενοχλούσε. Ο ένας λόγος έφερε τον άλλον και τα αίματα «άναψαν». Ο Αλβανός βλέποντας το ρόπαλο που κρατούσε ο 50χρονος άρπαξε ένα μαχαίρι και θολωμένος του επιτέθηκε και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Μόλις συνειδητοποίησε τι είχε κάνει τράπηκε σε φυγή εγκαταλείποντας μέσα σε μία λίμνη αίματος το θύμα του, που πρόλαβε να καλέσει σε βοήθεια, αλλά όταν έφτασε το ΕΚΑΒ ήταν ήδη αργά. Τρεισήμισι ώρες μετά ο 46χρονος αλλοδαπός παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία, ομολογώντας την πράξη του.

Καταζητούμενος της Interpol ο δράστης

Ο δράστης παραμένει κρατούμενος ώσπου να απολογηθεί στην τακτική ανακρίτρια ενώ όπως αποκαλύφθηκε, ο 46χρονος Ζίου Ντριτάν είχε και παρελθόν σε παρόμοιες βίαιες πράξεις και μάλιστα στις 28 Μαρτίου 2008 είχε συλληφθεί πάλι στην Ιαλυσό. Η σύλληψη έγινε βάσει διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι αρχές της Αλβανίας και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου με αίτημα την έκδοσή του, καθώς είχε καταδικαστεί ερήμην στις 9 Ιανουαρίου 2003 από αλβανικό δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Οι κατηγορίες ήταν απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομη οπλοκατοχή, αδικήματα που είχε διαπράξει στις 2 Απριλίου 2001 στο χωριό Πέτροβα του Φιέρι. Τότε, σύμφωνα με την «Δημοκρατική», είχε διαπληκτιστεί με έναν ομοεθνή του και τον απείλησε με όπλο που κατείχε παράνομα.

Δεν έχει διευκρινιστεί για ποιο λόγο ο Αλβανός κακοποιός παρέμεινε στην Ελλάδα και την Ιαλυσό, πάντως νοίκιαζε στούντιο σε συγκρότημα ενοικιαζομένων δωματίων δίπλα σε αυτό του 50χρονου Γιάννη Μαλλιάκα, που έγινε πυρ και μανία το μεσημέρι της Κυριακής από τη δυνατή μουσική που διατάρασσε την κοινή ησυχία. Σύμφωνα με την δικογραφία, πήγε στο σπίτι Αλβανού και έσπασε με πέτρα τα τζάμια της εξωτερικής πόρτας.

Ο αλλοδαπός του επιτέθηκε και συνεπλάκησαν μπροστά στα μάτια της ομοεθνούς φίλης του, που έτρεξε έξω ζητώντας βοήθεια. Όμως, ο Αλβανός άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο και χτύπησε δυο φορές με αυτό στην κοιλιακή χώρα τον υψηλόσωμο Έλληνα, που έπεσε αιμόφυρτος στο δάπεδο με θανατηφόρο τραύμα στην σπλήνα!

Ο 46χρονος δολοφόνος εξαφανίστηκε, αλλά επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του στούντιο και τον ενημέρωσε για ό,τι είχε συμβεί. Εκείνος ενημέρωσε τους αστυνομικούς που ήρθαν σε τηλεφωνική επαφή με τον δράστη και τον έπεισαν να παραδοθεί. Ο Αλβανός παρουσιάστηκε στο τοπικό τμήμα και από εκεί οδηγήθηκε στην Ασφάλεια, όπου ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα γιατί ο 50χρονος έσπασε την πόρτα του διαμερίσματός του, μπήκε μέσα, τον εξύβρισε, τον χτύπησε με ένα ξύλο στο κεφάλι και τον δάγκωσε στο αριστερό αυτί και ότι ο ίδιος θέλησε να τον εκφοβίσει με το μαχαίρι, αλλά ότι το θύμα προσπάθησε να τον αποφύγει με αποτέλεσμα να καρφωθεί στην κοιλιά του.

Τι λένε οι γείτονες θύματος και δράστη

Όπως λένε κάτοικοι της Ιαλυσού στο protothema.gr, ο δράστης φρόντιζε να μην έχει πολλές επαφές με κανέναν, ήταν απόμακρος και οι σχέσεις του με τους γείτονές του ήταν εντελώς τυπικές. Ο μόνος άνθρωπος με τον οποίο είχε στενές επαφές ήταν η σύντροφός του, η οποία την ημέρα της δολοφονίας, όπως κατέθεσε στις αρχές βρισκόταν μπροστά στον καβγά, αλλά το έβαλε στα πόδια, όταν ο διάλογος ανάμεσα στους δύο άνδρες άρχισε να παίρνει άγριες διαστάσεις.

Άνθρωποι που γνώριζαν καλά το θύμα σημειώνουν ότι επρόκειτο για έναν άνθρωπο πάντοτε πολύ ευγενικό και χαμηλών τόνων. Η καταγωγή του ήταν από την Ήπειρο, ενώ στη Ρόδο ζούσε τα τελευταία χρόνια, όπου εργαζόταν ως υπάλληλος σε κρεοπωλείο της Ιαλυσού. Στο νησί του Αιγαίου ο 50χρονος ζούσε μόνος, ενώ δεν ήταν παντρεμένος ούτε είχε αποκτήσει δικά του παιδιά.

Η οικογένειά του στην Ήπειρο πληροφορήθηκε για τον άδικο χαμό του την Κυριακή από την αστυνομία, ενώ την επόμενη ημέρα κατέφθασε στο νησί η αδελφή του, προκειμένου να κινηθούν οι σχετικές νομικές διαδικασίες. Η σορός του 50χρονου θα μεταφερθεί την Πέμπτη από την Ρόδο στα Ιωάννινα, όπου την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του.

Μάνος Τσαγκαράκης, Ευλαμπία Ρέβη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ