21 Οκτωβρίου 2015

Η χαμένη ευκαιρία της αντιροεδρίας του ΕΛΚ και ο ρόλος Κεφαλογιάννη

Ο νέος πόλεμος της Ντόρας Μπακογιάννη με τον Αντώνη Σαμαρά για τη χαμένη αντιπροεδρία του ΕΛΚ είναι η μεγαλύτερη παρενέργεια στο γαλάζιο στρατόπεδο που επηρεάζει και τη μάχη της κομματικής ηγεσίας.

Μια δεύτερη παρενέργεια, ωστόσο, είναι η ψύχρανση της σχέσης της Ντόρας με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, αφού η βουλευτής της Α΄ Αθήνας θεωρεί ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ έβαλε το χεράκι του για να «καεί» η υποψηφιότητά της. Και, μάλιστα, σε ανοικτή γραμμή με τον Σαμαρά, με τον οποίο ο Κεφαλογιάννης εξακολουθεί να διατηρεί στενή σχέση.

Η ανάμιξη Κεφαλογιάννη, όμως, δεν ήταν ξαφνική ούτε προέκυψε σε κενό αέρος στη Συγγρού. Ο ευρωβουλευτής, που θεωρεί ότι χάθηκε μια ευκαιρία για να ενισχύσει η Ν.Δ. της θέση της στο ΕΛΚ, είχε συζητήσει με τον Μεϊμαράκη το ενδεχόμενο να είναι εκείνος υποψήφιος -πριν προκύψει η σφήνα της Ντόρας.

Αλλά δεν ήταν ούτε αυτός ο πρώτος που ενδιαφέρθηκε για τη θέση. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς πληροφορίες, πρώτος την πόρτα του Μεϊμαράκη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ είχε χτυπήσει τον περασμένο Αύγουστο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα και το «πράσινο φως» από όλα τα κομματικά κανάλια -καραμανλικούς, σαμαρικούς και μητσοτακικούς. Ο Μεϊμαράκης δεν είχε αντίρρηση, αλλά το σχέδιο ναυάγησε με τις εκλογές και την απόφαση του Κυριάκου να διεκδικήσει την αρχηγία στο κόμμα.

Πριν τις εθνικές εκλογές, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε εισηγηθεί και μια πιθανή υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, πριν δηλώσει και ο ίδιος παρών. Το σκεπτικό ήταν ότι ο μεταβατικός, έστω ,  αρχηγός της Ν.Δ. θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την αντιπροεδρία του ΕΛΚ, αφού από την τελευταία αντιπροεδρία είχαν μεσολαβήσει 13 χρόνια (την περίοδο 1999-2002 εκ των αντιπροέδρων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ήταν ο Κώστας Καραμανλής). Ο Μεϊμαράκης δεν ήταν ζεστός, ενώ και μια δική του υποψηφιότητα δεν μπορούσε να προχωρήσει από τη στιγμή που μπήκε και αυτός στο χορό για την εκλογή αρχηγού.

Κάπου εκεί σήκωσε το χέρι για το ΕΛΚ ο Κεφαλογιάννης, με τη βεβαιότητα ότι έχει καλύτερη πρόσβαση στους διαδρόμους των Βρυξελλών και στην ομάδα των ευρωβουλευτών του ΕΛΚ, που αποτελούν το ένα τρίτο του εκλεκτορικού σώματος.

Αλλά όταν έθεσε το ζήτημα, διαπίστωσε ότι είχε γίνει ήδη «ντιλ» ανάμεσα στην Ντόρα και τον Βαγγέλη, προφανώς με το βλέμμα στις εσωκομματικές κάλπες. Ο Κεφαλογιάννης δεν δημιούργησε θέμα, αλλά είναι ένα ζήτημα εάν κινήθηκε στο παρασκήνιο της βελγικής πρωτεύουσας για να αδυνατίσει την Μπακογιάννη.

Το τελικό αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν να δημιουργηθεί ένα μύλος και τελικώς ούτε η Ντόρα να προχωρήσει ούτε η Ν.Δ. να έχει υποψήφιο, αφού δεν υπήρχε πρόσβαση στην γερμανική «γραμμή» που κυριαρχεί στο ΕΛΚ. Εκτός υποψηφιοτήτων, μάλιστα, έμεινε και το κυπριακό ΔΗΣΥ, καθώς ο Αβέρωφ Νεωφύτου που σκεφτόταν να είναι υποψήφιος, αποχώρησε από την κούρσα την προηγούμενη εβδομάδα για να κερδίσει έδαφος η Μπακογιάννη.

Πηγή: 15minutes.gr