19 Οκτωβρίου 2015

Απέτυχαν να εκλεγούν, επέστρεψαν… διευθυντές

Στην Ελλάδα υπάρχει πάντα ένας νόμος για τους βουλευτές και για το Δημόσιο… Ο νόμος αυτός, λοιπόν, προβλέπει ότι, αν ένας δημόσιος λειτουργός αποφασίσει να ακολουθήσει κοινοβουλευτική καριέρα, όταν χάσει την έδρα του, επανέρχεται στο Δημόσιο, με τον βαθμό του διευθυντή, επειδή τα χρόνια της Βουλής προσμετρούνται στα χρόνια της δημοσιοϋπαλληλικής υπηρεσίας.

Γιατροί, διπλωμάτες, απόφοιτοι Γυμνασίου, πτυχιούχοι ανώτατων σχολών, μηχανικοί και τεχνικοί επέστρεψαν στις προηγούμενες θέσεις τους –με ανώτερους βαθμούς διευθυντών– μετά την εκλογική τους αποτυχία, την ώρα που δεκάδες άλλοι Έλληνες με τα ίδια ή και περισσότερα προσόντα μένουν άνεργοι.

Στις πρόσφατες αλλά και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, πολλοί από όσους απέτυχαν να επανεκλεγούν έκαναν χρήση του ευεργετικού αυτού νόμου. Όλα ξεκίνησαν το 1988, από μια «αμαρτωλή» διάταξη που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.«Γιατροί, που απώλεσαν τη βουλευτική ιδιότητα, μπορούν να διορίζονται με απόφαση του υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανάλογα με τα χρόνια άσκησης της ιατρικής ειδικότητας, σε κενές οργανικές ή προσωπικές προσωποπαγείς θέσεις του κλάδου γιατρών ΕΣΥ της περιφέρειας προτίμησής τους, που συνιστώνται με την απόφαση διορισμού και καταργούνται με τη για οποιονδήποτε λόγο αποχώρησή τους από την υπηρεσία».

Σύμφωνα το άρθρο αυτό, οι πρώην βουλευτές-ιδιώτες γιατροί, ακόμα και με μία μέρα κοινοβουλευτικής θητείας, μπορούν, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση, να διοριστούν αυτομάτως στο νοσοκομείο που επιθυμούν, εξασφαλίζοντας παράλληλα και πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα από το Δημόσιο.

Η βιομηχανία δημιουργίας και άμεσης κάλυψης «κοινοβουλευτικών» διευθυντικών θέσεων ΕΣΥ στηρίχθηκε στο άρθρο 50 του Ν. 1759,«Ασφαλιστική κάλυψη ανασφάλιστων ομάδων, βελτίωση της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε το 1988 από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Χρήση της διάταξης αυτής έχουν κάνει οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Σμυρλής, Μιχάλης Νεονάκης, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Θάνος, Δημήτρης Κοσσυβάκης, Μάνος Φραγκιαδουλάκης, Γιώργος Χρονόπουλος, Ευάγγελος Μαλέσιος, Τάσος Χωρέμης, Σταύρος Σουμάκης, Γιώργος Κίρκος και Φραγκλίνος Παπαδέλλης, όπως και οι συνάδελφοί τους της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Κρανιάς, Λεωνίδας Λυμπερακίδης, Παναγιώτης Μελάς, Κωνσταντίνος Καραμηνάς, Άκης Γεροντόπουλος και Πέτρος Τατούλης.

Από τότε, ο νόμος αναπροσαρμόστηκε και συμπεριέλαβε και τις υπόλοιπες ομάδες εργαζομένων στο Δημόσιο, που μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους, αν δεν επανεκλεγούν.

Στο μεταξύ, «άνεργοι» είναι προς το παρόν η Ελένη Γερασιμίδου από το ΚΚΕ και ο Νίκος Ορφανός από το Ποτάμι, που έχασαν την έδρα και τώρα ως ηθοποιοί αναζητούν δουλειά.

Ο Δάνης Τζαμτζής, πρώην βουλευτής Πέλλας με τη Νέα Δημοκρατία, θα επιστρέψει στα κτήματα που έχει. Αν και ο ίδιος, σύμφωνα με δηλώσεις του, πιστεύει ότι θα επανεκλεγεί σύντομα, γυρίζει πίσω στα κτήματά του μέχρι εκείνη τη στιγμή και πιο συγκεκριμένα στις ροδακινιές.

Ο Γιώργος Ορφανός, πρώην βουλευτής Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, και τέως υπουργός, δεν ξέρει ακόμη τι θα κάνει από εδώ και πέρα. Πάντως, πριν ασχοληθεί με την πολιτική, ήταν πολιτικός μηχανικός. Είχε ένα γραφείο, αλλά αυτό παραμένει «εν υπνώσει».

Ο Κυριάκος Γεροντόπουλος, πρώην βουλευτής Έβρου με τη Νέα Δημοκρατία, και τέως υφυπουργός Εξωτερικών, πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν γιατρός. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ποτέ δεν εγκατέλειψε την ιατρική και σχεδιάζει να γυρίσει και πάλι εκεί.

Δύο πρώην υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, ο Πάνος Μπεγλίτης, και Εσωτερικών, ο Αργύρης Ντινόπουλος, που έμειναν έξω από τη Βουλή παλαιοτέρα, ο μεν πρώτος επέστεψε στο υπουργείο Εξωτερικών, ο δε δεύτερος πριν επιστρέψει στη δημοσιογραφία… έβαλε αγγελία στις εφημερίδες αναζητώντας εργασία.

Ο Κορίνθιος διπλωμάτης αποφάσισε πριν από περίπου τρία χρόνια να εγκαταλείψει τον χώρο της πολιτικής και να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε. Στο υπουργείο Εξωτερικών προσελήφθη το 1987. Έως το 1996 υπηρετούσε στη Μόνιμη Αντιπροσωπία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις Βρυξέλλες, και εν συνεχεία τοποθετήθηκε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, όταν υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Το 2007, ωστόσο, παραιτήθηκε για να πολιτευθεί στην Κορινθία. Τότε εξελέγη βουλευτής, ενώ από τον Οκτώβριο του 2009 έως τον Ιούνιο του 2011 ήταν αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας. Στη συνέχεια, ανέλαβε υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ για ένα τετράμηνο, έως τον Μάρτιο του 2012, διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, πριν ο κ. Παπανδρέου αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος.

Το 2012, ωστόσο, ο ίδιος επανεντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα, γεγονός που προκάλεσε πολλά σχόλια και συζητήσεις εντός του μεγάρου της ελληνικής διπλωματίας στην Αθήνα. Η κριτική που ασκούσαν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών αφορούσε το ότι ο κ. Μπεγλίτης έκανε χρήση ενός ξεχασμένου, όπως έλεγαν, για το διπλωματικό σώμα νόμου, που παρέχει τη δυνατότητα σε δημόσιους λειτουργούς να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και επιπλέον να προσμετρούνται στην προαγωγή τους τα χρόνια που πολιτεύτηκαν, πράγμα που δεν ισχύει για άλλους εργαζομένους.

Τη λύση έδωσε στις αρχές Ιουλίου ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τσίπρα, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος μετέθεσε τον άλλοτε πανίσχυρο στο μέγαρο της ελληνικής διπλωματίας, επί Γ. Παπανδρέου, και μετέπειτα βουλευτή και αν. υπουργό Άμυνας, Πάνο Μπεγλίτη, στο Γενικό Προξενείο της Αγίας Πετρούπολης. Εξάλλου, όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες, η προαγωγή του σε θέση πρέσβη δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει υπηρετήσει σε προξενικό πόστο και σε πόστο δυσμενών συνθηκών.

Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε από διπλωματικούς κύκλους ως δυσμενής μετάθεση, ενώ ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για «πολιτική μετάθεση», λόγω του ότι ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν δεξί χέρι του Γιώργου Παπανδρέου – κάτι βέβαια που αποκρούεται από το περιβάλλον του κ. Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής και δήμαρχος Βριλησσίων, Αργύρης Ντινόπουλος, έψαχνε εργασία μέσω αγγελίας που δημοσίευσε σε διεθνή ιστότοπο!

Όπως ο ίδιος έδωσε τα στοιχεία, «πρώην υπουργός, με 13 χρόνια εμπειρίας στην πολιτική και υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης, αναζητεί εργασία. Έχει πλούσιο βιογραφικό με σπουδές στη δικηγορία, με θητεία στη μάχιμη δημοσιογραφία, ομιλεί αγγλικά, γαλλικά, ειδικός στην επικοινωνία, στη διαχείριση κρίσεων, στη διοίκηση, παίρνει άμεσα δύσκολες αποφάσεις. Μπορεί να μετεγκατασταθεί άμεσα στο εξωτερικό».

Στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου, «έμειναν έξω» πολλά και ηχηρά ονόματα. Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Νάντια Βαλαβάνη, Κώστας Ήσυχος και Ραχήλ Μακρή είναι μεταξύ αυτών. Τι θα κάνουν και ποια είναι τα μελλοντικά τους σχέδια;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο μαθηματικός από την Ελευσίνα μπορεί να έμεινε εκτός Βουλής, αλλά δεν θα μείνει εκτός πολιτικής. Ως επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, θα παραμείνει στις επάλξεις, οργανώνοντας τον νέο πολιτικό σχηματισμό σε κόμμα, προκειμένου αυτό να έχει «ωριμάσει» μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Η Νάντια Βαλαβάνη δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική και κομματική της ταυτότητα και θα παραμείνει στον αγώνα, ωστόσο ετοιμάζεται να επιστρέψει και στη συγγραφή βιβλίων. Θα φροντίσει,όμως, να μοιράσει τον χρόνο της μεταξύ πολιτικών υποχρεώσεων, συγγραφής και της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εργαζόταν μέχρι πριν από την είσοδό της στη Βουλή. Η κα Βαλαβάνη είχε κάνει αναστολή επαγγέλματος και σχεδιάζει τώρα να επιστρέψει στην εργασία της.

Η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή δεν πρόκειται να αναζητήσει δουλειά. Επέστρεψε στο υπουργείο Περιβάλλοντος ως διευθύντρια, συνεχίζει τις μεταπτυχιακές της σπουδές και θα ασχοληθεί με… τις καταδύσεις.Ωστόσο, σκοπεύει να κρατήσει αποστάσεις από τη δημόσια ζωή και την πολιτική, αφού ετοιμάζεται να φύγει διακοπές, προκειμένου να ξεκουραστεί και να αποφορτιστεί από το πολιτικό κλίμα.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, αν και πήρε σύνταξη από τον ΟΤΕ, θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτό που ξέρει καλά, τον συνδικαλισμό, παρέχοντας όπου χρειάζεται τις υπηρεσίες του.

Την έδρα του στη Βουλή παρέδωσε μετά από επτά μήνες και ο Κώστας Λαπαβίτσας, επιστρέφει όμως στην έδρα του στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του πανεπιστημίου του Λονδίνου, ενώ θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ΛΑΕ.

Ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, ύστερα από τη θορυβώδη παρουσία του στη Βουλή, έχει τώρα –όπως λέει ο ίδιος– πολλά ενδιαφέροντα να ασχοληθεί.

Επιστρέφει στη θέση του στον ΟΤΕ, όπου εργάζεται από το 2006, αλλά θα συνεχίσει να καταπιάνεται και με τις άλλες του δραστηριότητες, που δεν είναι λίγες. Συγκεκριμένα, είναι πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Βοτανίου, αντιπρόεδρος της ΠΕΤ-ΟΤΕ Καστοριάς και μέλος της Διεθνούς Αμνηστίας, της Κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς και του Συνδέσμου Φίλων Άρη Καστοριάς.

Στο δικηγορικό γραφείο του επιστρέφει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, αφού η Νέα Δημοκρατία έχασε την έδρα της στον Νομό Ροδόπης.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη, που δεν εξελέγη με το Ποτάμι, επιστρέφει στην πανεπιστημιακή της έδρα, καθώς είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Η κα Λυμπεράκη, όμως, εκτός από την πολιτική και τα οικονομικά, έχει και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, αφού είναι δραστήριο μέλος της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας «Action Aid» στην Ελλάδα και στην Κένυα.

Του Δημήτρη Σταυρόπουλου
* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 17/10/2015.