13 Οκτωβρίου 2015

Απίστευτη βαρβαρότητα: «Σιδερώνουν» το στήθος μικρών κοριτσιών!

«Μερικές φορές δεν μπορώ να αναπνεύσω γιατί ο επίδεσμος είναι τόσο σφικτός. Με τρομάζει. Τον φοράω για ένα χρόνο. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει η μητέρα μου», αναφέρει η εννιάχρονη Μανουέλα στο φωτογράφο του γαλλικού VICE, Ζιλντά Παρέ.
3,8 εκατομμύρια κοπέλες σε όλο τον κόσμο έχουν υποβληθεί και συνεχίζουν να υποβάλλονται, παρά τη θέλησή τους, σε μια αποτροπιαστική διαδικασία, που αποτελεί παράδοση και τελετουργικό για υποανάπτυκτες περιοχές, όπως είναι το Καμερούν, η Νιγηρία και η Νότια Αφρική. Σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, οι κοπέλες ηλικίας 11 έως 15 ετών υφίστανται την επίπονη διαδικασία του «σιδερώματος» του στήθους τους!



Μια βάρβαρη και πρωτόγονη πρακτική διατηρείται μέχρι σήμερα, προκειμένου να προστατευτούν τα κορίτσια από τον κίνδυνο του βιασμού και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην κρίσιμη αναπτυξιακή φάση της ζωής τους. Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η μητέρα είναι αυτή που «σημαδεύει» το σώμα και την ψυχή της κόρης της.

Ακόμα πιο βάρβαρος είναι ο τρόπος με τον οποίο κάνουν επίπεδο το στήθος των κοριτσιών. Χρησιμοποιούν πέτρες, σφυρί ή σπάτουλα, τα οποία προηγουμένως έχουν ζεστάνει πάνω σε κάρβουνα και στη συνέχεια, πιέζουν ή ακρωτηριάζουν το στήθος για να μειώσουν τη θηλυκότητα στα νεαρά κορίτσια.



Ωστόσο δεν πρόκειται για πρακτική που ακολουθούν αποκλειστικά φτωχές οικογένειες. Ακόμα και οι πλούσιες οικογένειες στο Καμερούν υποχρεώνουν τα κορίτσια να δένουν το στήθος τους με μια μεγάλη ζώνη, η οποία εμποδίζει την ανάπτυξή του.

Και όλα αυτά συμβαίνουν για να αποτραπεί η επιθυμία των αντρών, που θα οδηγήσει στον πιθανό βιασμό των κοριτσιών και σε μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη εκτός γάμου.



Οι μολύνσεις και ο κίνδυνος καρκίνου είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκεκριμένη πρακτική, που πολλές φορές συνιστά ένα καλά κρυμμένο μυστικό ανάμεσα σε μάνα και κόρη. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, σε συνεργασία με άλλους φορείς, καταβάλλουν συνεχείς προσπάθειες προκειμένου να θέσουν τέρμα σε αυτή τη βάρβαρη και απάνθρωπη παράδοση, που στιγματίζει το σώμα και την ευαίσθητη ψυχή των μικρών κοριτσιών σε χώρες, οι οποίες εξακολουθούν, δυστυχώς, να αγνοούν τα βασικά δικαιώματα των γυναικών, που είναι το δικαίωμα της ζωής και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.