13 Οκτωβρίου 2015

Η Κομισιόν διαψεύδει την πρόταση για κοινές περιπολίες ελληνικού και τουρκικού λιμενικού

Τα όσα γράφονται τα τελευταία 24ωρα ότι η Κομισιόν πρότεινε κοινές περιπολίες του τουρκικού και ελληνικού λιμενικού, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης για το προσφυγικό, διαψεύδει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Ουδέποτε η Επιτροπή πρότεινε κάτι τέτοιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου,  αναφορικά με το αν η Κομισιόν έχει προτείνει κοινές περιπολίες του ελληνικού και τουρκικού λιμενικού.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος, στο σχέδιο δράσης συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τους ελέγχους στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της και πως στο προσφυγικό ζήτημα χρειάζεται η συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό ζήτημα, τονίζοντας ότι κομβικό σημείο είναι η συνεργασία της Ελλάδας και της Τουρκίας,

Μάλιστα, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη καγκελάριο Μέρκελ για το προσφυγικό ζήτημα.

Επιπλέον, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως η αποστολή της Επιτροπής, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Φρανς Τίμερμανς θα μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Οκτωβρίου αλλά και πως παράλληλες δράσεις λαμβάνουν χώρα και στην Ελλάδα, όπου ευρωπαϊκές υπηρεσίες και κλιμάκια της Επιτροπής συνεργάζονται με τις εθνικές αρχές για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Είμαστε ικανοποιημένοι από το έργο που γίνεται και στις δύο πλευρές του Αιγαίου», σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.