27 Οκτωβρίου 2015

Αιχμές Κυριάκου και Άδωνι κατά Τζιτζικώστα

Στα ύψη παραμένει το εσωκομματικό θερμόμετρο στη λεωφόρο Συγγρού. Δύο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας, οι κύριοι Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, αφήνουν αιχμές για την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, τόσο για το μείζον ζήτημα του συνταγματικού κωλύματος της εκλογιμότητάς του, όσο και για τη σαφή αποστασιοποίησή του από τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Σαμαρά.

“Η υποψηφιότητα οποιουδήποτε περιφερειάρχη έχει ένα σημαντικό θεσμικό πρόβλημα. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός, ότι οποιοσδήποτε εκλεγμένος περιφερειάρχης, δεν μπορεί να είναι βουλευτής μέχρι το 2019. Αυτό νομοτελειακά θα οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια κατάσταση διαρχίας. Εγώ εκτιμώ ότι αυτό θα είναι ένα πρόβλημα για τη Ν.Δ. Κάποιος άλλος πολίτης, μπορεί να θεωρήσει ότι είναι πλεονέκτημα.

Πρέπει να γνωρίζουν όμως οι πολίτες ότι υπάρχει ένα ουσιαστικό θεσμικό ζήτημα, το οποίο έχει να κάνει με το γεγονός ότι σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα, τα προνόμια του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας ταυτίζονται επί της ουσίας με το αξίωμα του προέδρου του κόμματος.

Ακριβώς διότι με αυτό τον τρόπο είναι δομημένο το κοινοβουλευτικό μας σύστημα”, τόνισε χαρακτηριστικά στο “Βήμα fm” ο κ. Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, από την πλευρά του, εστιάζοντας στις αιχμές που αφήνει ο κ. Τζιτζικώστας για τη διακυβέρνηση της τριετίας 2012-2015, διεμήνυσε πως θίγεται πολιτικά, αλλά και προσωπικά, ακούγοντας υποψήφιο αρχηγό της παράταξης να αντιμετωπίζει με περίσκεψη μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προσχωρώντας ουσιαστικά στην κριτική αντιπάλων.

“Αυτό που με διαφοροποιεί ειδικότερα με τον κ. Τζιτζικώστα είναι ότι έδωσα μεγάλο αγώνα δυόμισι χρόνια με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξα υπουργός του Αντώνη Σαμαρά και κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος και είμαι πολύ υπερήφανος που υπήρξα υπουργός κυβερνήσεως της Ν.Δ. και πολύ υπερήφανος που υπήρξα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Αντώνη Σαμαρά.

Κανένας δεν μπορεί να διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ. αποστασιοποιούμενος από τους αγώνες που έδωσε η Ν.Δ. για να κρατήσει την Ελλάδα όρθια σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Και δεν μπορεί να γίνει, διότι στις 20 Ιανουαρίου δώσαμε μια σκληρή μάχη, όσοι τη δώσαμε, για να κρατηθεί η Ελλάδα όρθια και να μην έρθει αυτή η λαίλαπα και η συμφορά του ΣΥΡΙΖΑ που τελικώς ήρθε. Δεν είπα ότι ήταν απών από τη μάχη του Ιανουαρίου. Αλλά δεν ήταν εξαιρετικά παρών ο κ. Τζιτζικώστας, υπό την έννοια ότι είχε ειδικές σχέσεις με τον κ. Σαμαρά”, επεσήμανε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

http://lykavitos.gr/archives/234501