22 Οκτωβρίου 2015

KANOYN KAI TOYΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΞΕΚΑΡΦΩΜΑ! Xάσμα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη (ΔΕΙΤΕ αναλυτικά)

Σε μαραθώνια εξελίσσεται η συνάντηση των υπουργών Οικονομίας, Γ. Σταθάκη και Οικονομικών, Ευκλ.Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των θεσμών, σε κεντρικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, που έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί.

Γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, σε συνάρτηση και με την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων συστημικού χαρακτήρα εξακολουθεί να έχει πολλά αγκάθια, αναφορικά με την προσέγγιση που κάνουν οι δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό των έντονων συζητήσεων είναι το γεγονός πως η συνάντηση ήταν προγραμματισμένο να έχει ολοκληρωθεί στις 13.00 προκειμένου οι ελεγκτές να συναντήσουν τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

Ωστόσο αποφασίστηκε να μετατεθεί το ραντεβού με τον κ. Σκουρλέτη στις 17.00 και να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων»

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωί δεν έχει θιγεί άλλο ζήτημα στη συνάντηση ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «είναι τεράστιο το χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και ‘κουαρτέτου’ για τις αλλαγές στο νόμο Κατσέλη» και ότι τα όρια που αποδέχονται οι δανειστές ουσιαστικά πετούν εκτός νόμου Κατσέλη πάνω απ’ το 80% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που σήμερα υπάγονται.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει τα εξής όρια για υπαγωγή:
– Αξία περιουσίας για έναν άγαμο 200.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ για ζεύγος με αύξηση της κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τρία

– Όριο εισοδήματος για την οικογένεια περίπου στα 35.000 ευρώ

– Όριο οφειλής 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές θέλουν να “κλείσει” η ομπρέλα προστασίας του νόμου Κάτσελη και θέτουν μικρότερα όρια.

Τοποθετούν την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη στα 120.000 ευρώ ενώ κάνουν λόγο για σύνολο εισοδήματος, εξαιρετικά χαμηλό, στο όριο της φτώχειας, που υπολογίζεται περίπου σε 15.000 ευρώ για μία οικογένεια (όπως το μετρά η ΕΛΣΤΑΤ). Επίσης προσδιορίζουν το συνολικό χρέος στις 120.000 ευρώ – στην αρχή μάλιστα έλεγαν για 60.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές η ελληνική πρόταση καλύπτει το 72,4% αυτών που έχουν υπαχθεί στο νόμο, αφήνοντας έκθετους το 27,6%, ενώ η πρόταση των δανειστών καλύπτει μόλις το 17,3%, θέτοντας εκτός της “ομπρέλας” του νόμου το 82,7%!