Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από την ΓΓΔΕ, δεν περνάει απαρατήρητη από τα διεθνή μέσα. Στην πραγματικότητα, δεν περνάει αβρόχοις ποσίν από κανένα εμπλεκόμενο με το ελληνικό ζήτημα.
Οι NY Times, αναφέρουν πως η αποπομπή της έρχεται σε μια άκρως ευαίσθητη χρονική στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση. Ακριβώς στο σημείο όπου έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις με τους αξιωματούχους των θεσμών στην Αθήνα για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και τη στιγμή που το ελληνικό κράτος προσπαθεί να αναδιατάξει τις δυνάμεις του έτσι ώστε να συλλέξει περισσότερους φόρους.
Πέραν της σημειολογίας του πράγματος, η δημόσια διαμάχη της κυβέρνησης με την πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ, είναι αυτή που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ξένων. Επί του παρόντος, η Κομισιόν δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα. Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν, Ανίκα Μπρέιντχαρντ ήταν κάτι παραπάνω από προσεκτική. Από την ατάκα «παρακολουθούμε το θέμα» συνάγεται ότι οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν το ζήτημα ήσσονος σημασίας, αλλά στην παρούσα φάση δεν επιθυμούν, για άλλους λόγους, να τοποθετηθούν.
Το άρθρο των NY Times αναφέρει συγκεκριμένα: «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πει κανείς αν οι δανειστές της Ελλάδας θα δουν αυτή την κίνηση ως μια ανεπιθύμητη πολιτική καταπάτηση αυτού που υποτίθεται πως είναι μια ανεξάρτητη αρχή».
Το άρθρο θυμίζει πως αντίστοιχη περίπτωση με αυτή την αποπομπή (και τη σύγκρουση με το Μαξίμου) ήταν κι εκείνη του Χάρη Θεοχάρη επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά. Στην περίπτωση της Σαββαΐδου, αυτό που της καταλογίζει η κυβέρνηση είναι ότι λειτούργησε προνομιακά υπέρ κάποιων συγκεκριμένων συμφερόντων. Και όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αυτή η κίνηση ενδέχεται να εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα βάλει τα κατεστημένα συμφέροντα της χώρας. Κάτι που φάνηκε να αναπτύσσεται ως λογική και στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που συζητείται αυτή την περίοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο.