Από τη στιγμή της προσγείωσής του στον αεροδιάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος», χθες στις 17.15, από το προεδρικό αεροπλάνο τύπου Falcon 7X κατέβηκαν περίπου είκοσι άτομα, ως επίσημοι αντιπρόσωποι. Θα μπορούσε κανείς να μετρήσει, επιπλέον του προέδρου, τέσσερις υπουργούς: δύο γυναίκες, την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό Μπελκασέμ και την υπουργό Πολιτισμού Φλερ Πελεράν, καθώς και δύο άνδρες, τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών, και τον γραμματέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ. Ανάμεσά τους βρίσκονταν και επτά εκλεγέντα μέλη της Δημοκρατίας, όπως η ελληνικής καταγωγής βουλευτής Μαριέττα Καραμανλή ή ο Λουκ Καρβουνάς, γερουσιαστής και πρόεδρος της γαλλοελληνικής ομάδας φιλίας στη Γερουσία, καθώς και προσωπικότητες όπως ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος του Νικολά Σαρκοζί, Ζαν-Λουί Μπορλού, ο οποίος επί του παρόντος εργάζεται για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον κόσμο, ή ακόμη και ο Ζαν-Ιβ Λεγκάλ, πρόεδρος του Κέντρου Διαστημικών Μελετών. Στην αντιπροσωπεία συγκαταλέγονταν και πέντε επιχειρηματίες. Ούτε ένα άτομο παραπάνω. «Εξάλλου, δεν τέθηκε ποτέ θέμα περισσότερων ατόμων», δηλώνει το Προεδρικό Μέγαρο. Εταιρείες όπως η Vinci, η Alstom, η Bic, η Suez και η Eren έδωσαν το «παρών».
Οι τέσσερις πρώτες έχουν ήδη εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Μερικές, όπως η Vinci, έχουν παρουσία στη χώρα εδώ και είκοσι χρόνια. Η τελευταία ανήκει στον ελληνικής καταγωγής Πάρη Μουρατόγλου, ο οποίος εργάζεται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι ο πατέρας του Πάτρικ Μουρατόγλου, διάσημου προπονητή του τένις, ο οποίος προπονεί την πρωταθλήτρια Βινούς Γουίλιαμς.
Η SNCF
Επομένως, πρόκειται για μια αντιπροσωπεία τόσο συμβολική όσο και αυτή η επίσκεψη. Ισως οι επαφές που θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής οδηγήσουν σε γόνιμες συνεργασίες, αλλά εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον παραμένει αρκετά συγκρατημένο. Ετσι, παρά τις φήμες, η SNCF, η γαλλική εταιρεία σιδηροδρόμων, επιβεβαιώνει επισήμως ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Οσο για τις υπόλοιπες εταιρείες, αυτές παραμένουν πολύ εγκρατείς και αναμένουν, δίχως καμία αμφιβολία, τη στιγμή που η χώρα θα γίνει πιο ελκυστική για τους ξένους επενδυτές.
ΑΛΕΞΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ποιους Έλληνες θα δουν επιχειρηματίες του Hollande
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Βιομηχανία, ενέργεια, κατασκευές και υποδομές συνθέτουν το παζλ των ελληνογαλλικών επιχειρηματικών επαφών που πραγματοποιούνται στο περιθώριο της επίσκεψης του Francois Hollande. Είναι γνωστό άλλωστε ότι μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο, στην Αθήνα βρίσκεται μια – μικρότερη των αρχικών προσδοκιών – επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με εκπροσώπους γαλλικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα ή να εγκαθιδρύσουν κοινά επιχειρηματικά σχήματα με ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο τη συνεργασία όχι μόνο εντός των ελληνικών συνόρων αλλά και εκτός.
Στο πλαίσιο αυτό και με βάση τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί τόσο από την ελληνική όσο και από τη γαλλική κυβέρνηση, έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές μεταξύ των κορυφαίων επιχειρηματικών συνδέσμων των δύο χωρών αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων που θεωρείται ότι μπορούν να έχουν κεντρικό ρόλο στην ελληνογαλλική επιχειρηματική συνεργασία.
Το πρώτο βήμα είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ συνοδευόμενος από εκπροσώπους σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων από τους κλάδους του εμπορίου της βιομηχανίας, των υπηρεσιών, της τεχνολογίας, είχε επισκεφθεί το Παρίσι.
Το δεύτερο βήμα της ελληνογαλλικής επιχειρηματικής συνεργασίας θα γίνει αύριο όταν οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν το Γάλλο πρόεδρο θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με Έλληνες επιχειρηματίες από τους κλάδους της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της τεχνολογίας, των κατασκευών και της βιομηχανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνεται από τη γαλλική πρεσβεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση αυτή έχουν κληθεί και θα παρευρεθούν, εκτός από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θ. Φέσσα μεταξύ άλλων και οι Κ. Κόκκαλης, Α. Καλλιτσάντσης, Γ. Περιστέρης καθώς επίσης και εκπρόσωπος του ομίλου Βιοχάλκο.
Από γαλλικής πλευράς είναι γνωστό ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται:
στον τομέα της ενέργειας με έμφαση στην αγορά ηλεκτρισμού, τις ΑΠΕ αλλά και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, με τις εταιρείες EdF και Total να φέρονται να έχουν υψηλόβαθμη εκπροσώπηση στην αντιπροσωπεία Ολάντ, στον τομέα των υποδομών και των μεγάλων έργων όπου η γαλλική Vinci συμμετέχει σε μεγάλα έργα οδικών αξόνων στον τομέα των μεταφορών με το γαλλικό κρατικό σιδηρόδρομο SNCF να φέρεται να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ιδιαίτερα μετά την θρυλούμενη απόσυρση του ενδιαφέροντος από τους Ρώσους στον τομέα των υδάτινων πόρων και του περιβάλλοντος όπου η Suez Environment διαθέτει ήδη μετοχική παρουσία στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και διατηρεί πάντα το ενδιαφέρον της για επέκταση των συνεργειών ακόμη και εάν δεν προχωρήσουν οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις, ενώ πάντα εξετάζεται και ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων
Άλλοι τομείς γαλλικού ενδιαφέροντος αφορούν στα logistics, το κτηματολόγιο, τον τουρισμό, την αμυντική βιομηχανία, τις υπηρεσίες, τα φάρμακα κ.α.
Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει για συνέργειες και συνεργασίες και σε πρωτοποριακούς τομείς με έμφαση την τεχνολογία, όπως νανοτεχνολογία, μικροηλεκτρονική, αεροναυπηγική, ορυκτολογία κλπ, με το μενού των επαφών να περιλαμβάνει και το ελληνικό cluster τεχνολογίας Corallia.
Μεταξύ των Γάλλων επιχειρηματιών που επισκέπτονται την Ελλάδα περιλαμβάνεται και ο ελληνογάλλος Πάρης Μουράτογλου, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει επικεφαλής της EdF Energies Nouvelles, της θυγατρικής στις ΑΠΕ του γαλλικού ηλεκτρικού κολοσσού, ενώ πλέον ο ίδιος έχει δημιουργήσει τη δική του εταιρεία EREN, η οποία δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση οι επαφές και οι συναντήσεις θεωρείται ότι έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα και πρωτίστως θέλουν να υπογραμμίσουν τη θετική συγκυρία στις ελληνογαλλικές σχέσεις. Το πως θα μετουσιωθεί το θετικό momentum σε επιχειρηματικά deals απομένει να φανεί το επόμενο διάστημα αλλά και στις κατεξοχήν επιχειρηματικές αποστολές που έχουν προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.
http://www.capital.gr/story/3075328