09 Νοεμβρίου 2015

ΒΑΓΓΕΛΗ ΟΛΑ ΚΑΛΑ; «Noor 1»: Ψάχνουν τον χρηματοδότη

Με τον βασικό χρηματοδότη των δύο τόνων ηρωίνης, που μετέφερε το πλοίο «Νoor 1», να παραμένει ο μεγάλος… άγνωστος της υπόθεσης, η δίκη με τους 33 κατηγορουμένους –εκ των οποίων δύο έχουν αποβιώσει και ένας είναι φυγόδικος– έχει αποκτήσει διαστάσεις θρίλερ…

Το μεγάλο κενό της απουσίας του χρηματοδότη της ηρωίνης από τη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, που έκλεισε έναν μήνα διαδικασίας, προσπαθεί να καλύψει η Δικαιοσύνη διενεργώντας, παράλληλα με την εκδίκαση, δικαστική έρευνα κατά αγνώστων για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την έρευνα διενεργούν, με εισαγγελική παραγγελία, υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΔΟΕ, που διαθέτει την υποδομή να ψάξει τραπεζικούς λογαριασμούς, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες. Όσο προχωρά η διαδικασία, στο ακροατήριο αποκαλύπτονται κενά και ελλείψεις στη δικογραφία, που φαίνεται πως έκλεισε άρον άρον από την Ανάκριση Πειραιά, ενδεχομένως λόγω του κινδύνου παρέλευσης του 18μηνου.

Ο κίνδυνος αποφυλάκισης

Ο κίνδυνος της αποφυλάκισης κατηγορουμένων φέρεται να… στοιχειώνει τη Δικαιοσύνη. Παράλληλα, πολλές από τις σκοτεινές πτυχές της ιστορίας αποκαλύπτονται σιγά σιγά από κατηγορουμένους, οι οποίοι, μπροστά στο ενδεχόμενο των ισοβίων που αντιμετωπίζουν, έχουν αρχίσει να αλληλοκαρφώνονται, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν ευνοϊκότερη μεταχείριση από το δικαστήριο. Την αρχή έκανε ο εφοπλιστής Μάκης Γιαννουσάκης που φέρεται ως ένας εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, ο οποίος προανήγγειλε αποκαλύψεις στην απολογία του, ενώ κατήγγειλε ότι ο συγκατηγορούμενος και συγκρατούμενός του, Γιώργος Μπουρδούβαλης, έστειλε στη φυλακή τέσσερις Ρώσους για να τον μαχαιρώσουν, γεγονός, που είχε ως αποτέλεσμα να τον μεταφέρουν άρον άρον στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνας.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπουρδούβαλης, ο οποίος φέρεται να έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη μεταφορά των ναρκωτικών ως ναυλωτής του «Νoor 1», έχει στρέψει τα πυρά του κατά του Μάκη Γιαννουσάκη, ενώ έχει αφήσει υπόνοιες σε βάρος του για απειλές στη φυλακή, λέγοντας ότι «ο Γιαννουσάκης, όταν μπήκα μέσα, μου έφερε ένα στρώμα και μου είπε “εγώ κάνω κουμάντο εδώ”».

Η «βόμβα» του Λιμενικού

Στο κλίμα μυστηρίου που έχει απλωθεί στο δικαστήριο, ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Κωνσταντίνος Αγαπάκης αποκάλυψε στην κατάθεσή του ένα από τα «βαθιά λαρύγγια», που έδωσαν πληροφορίες για τον έναν τόνο ηρωίνης! Μάλιστα, η «βόμβα» που έριξε ο λιμενικός προκάλεσε μεγάλη εντύπωση σε όλους, καθώς δεν είναι συνηθισμένο οι διωκτικές αρχές να αποκαλύπτουν τους πληροφοριοδότες τους, κυρίως εάν είναι κατηγορούμενοι…

Στην κατάθεσή του ο λιμενικός Αγαπάκης, ο οποίος μετείχε στην ομάδα του Λιμενικού που ανακάλυψε τα ναρκωτικά, ανέφερε ότι ο κατηγορούμενος Κωνσταντίνος Καρτσώνης, που ήταν ο οδηγός της νταλίκας η οποία μετέφερε το πέλετ στην αποθήκη του Κορωπίου, ήταν ο άνθρωπος που συνεργάστηκε με τις Αρχές, για να βρεθεί ο ένας από τους δύο τόνους ηρωίνης.

Ο λιμενικός ανέδειξε, επίσης, με όσα είπε την τεράστια αξία του φορτίου των ναρκωτικών, λέγοντας: «Μιλάμε για ποσότητα που θα “σφαζόταν” στην αγορά και οι δύο τόνοι θα γίνονταν πέντε».

Εισαγγελέας: «Εννοείτε ότι θα νοθευόταν;»

Aγαπάκης: «Ναι, θα νοθευόταν και φυσικά θα πολλαπλασιάζονταν και τα κέρδη».

Εισαγγελέας: «Μας είπατε ότι αυτό το φορτίο ήταν πολύτιμο γι’ αυτούς που επιχειρούν το συγκεκριμένο εγχείρημα. Πιστεύετε ότι αυτοί που οργανώνουν κάτι τέτοιο θα το εμπιστεύονταν σε ανθρώπους, που δεν ήταν άξιοι της εμπιστοσύνης τους, τυχαίοι;»

Αγαπάκης: «Όχι βέβαια, γιατί έχουν επενδύσει πάρα πολλά λεφτά σε αυτό. Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στα πρόσωπα που επιλέγονται για την πρώτη δουλειά για να μην καρφώσουν τους συνεργάτες τους, για να ακολουθήσει και η επόμενη δουλειά».

Κορυφαίο σημείο της διαδικασίας ήταν όταν ο κατηγορούμενος Γιαννουσάκης παρενέβη για να προαναγγείλει αποκαλύψεις στην απολογία του, ενώ ανάφερε σημαντικά στοιχεία για την αξία του φορτίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την αξία του ταξιδιού, για να μη βρεθεί ο χρηματοδότης.

Είπε: «Το ερώτημα είναι γιατί ένα καράβι που στοιχίζει 150.000 δολάρια κάποιος άνθρωπος ξόδεψε τουλάχιστον 500.000 δολάρια για να το φέρει στην Ελλάδα. Το μοναδικό στοιχείο για να μπορέσετε να βρείτε ποιος κρύβεται πίσω από τα ναρκωτικά είναι το αποτύπωμα του χρήματος», ενώ επέμεινε ότι πρέπει να βρεθεί η απόδειξη με το ποιος πλήρωσε τη διέλευση του πλοίου από το Σουέζ…».

Και συνέχισε: «Ο κ. Μανέτας λέει ότι έστειλε 40.000 δολάρια για να επισκευαστεί το πλοίο μέχρι το Ομάν. Το πλοίο παρουσίασε συνεχώς βλάβες και χρειάστηκαν για την επισκευή του τουλάχιστον 100.000 δολάρια. Επιπλέον, το καράβι καίει 2,2 τόνους πετρέλαιο την ημέρα. Όταν ο τόνος κοστίζει 1.200 δολάρια και η γεννήτρια του καραβιού καίει μόνο 5,8 τόνους, είναι πολλά τα χρήματα… Από το ταξίδι, το πλοίο ήταν σε πλεύση 25 μέρες. Κάποιος που βάζει τα εκατομμύριά του για να αγοράσει ναρκωτικά δεν λυπάται να δώσει 150.000 δολάρια για τη διέλευση του πλοίου».

Πρόεδρος: «Τι εννοείτε;»

Γιαννουσάκης: «Το τι εννοώ το κρατάω για την απολογία μου. Ο κ. Μανέτας μας είπε ότι έστειλε 40.000 δολάρια για να φτάσει το καράβι στο Ομάν και ότι περίσσεψαν 22.578 δολάρια κάβα για το πέρασμα. Λογιστικός είναι ο λόγος που το αναφέρω. Για ένα πλοίο σαν το “Noor 1”, που έχει μόνο μία μηχανή, για να φρενάρει, χρειάζονται δύο ρυμουλκά για να το κρατήσουν πίσω. Τα δύο ρυμουλκά κοστίζουν 54.000 δολάρια. Για να περάσει το καράβι το κανάλι, χρειάζονται δεκαεπτά-δεκαοκτώ ημέρες και από αυτές οι δέκα είναι νύχτα. Αυτός ήταν ο λόγος που μίλησα για πλευρικά φώτα. Αν το πλοίο δεν έχει πλευρικά φώτα, και το “Noor 1” δεν διαθέτει, χρειάζονταν τέσσερα ρυμουλκά, άρα 108.000 δολάρια. Με όλα αυτά που αναφέρω έχουμε ξεπεράσει τα 400.000 δολάρια».

Πρόεδρος: «Είναι πάρα πολλά τα χρήματα».

Γιαννουσάκης: «Όχι πάρα πολλά, κ. πρόεδρε, συγκεκριμένα. Περισσότερα από 400.000 δολάρια. Δεν ήταν οικονομικοί οι λόγοι που έμεινε το πλοίο στο Σουέζ. Το γιατί θα το πω στην απολογία μου».

Για απειλές, που δέχθηκε από τον κατηγορούμενο Γιώργο Μπουρδούβαλη, μίλησε στην κατάθεσή του ο ναυτιλιακός πράκτορας Γιώργος Μανέτας που παρέλαβε το πλοίο από τα Εμιράτα μέχρι τη διώρυγα του Σουεζ.

Όπως είπε, άνθρωποι στο Ντουμπάι, με τους οποίους μίλησε, του είπαν ότι ο Μπουρδούβαλης τους απειλεί, για να μην του δώσουν στοιχεία.

Ο μάρτυρας «έδειξε» ως βασικό ναυλωτή του πλοίου τον Γιώργο Μπουρδούβαλη –«τον κάπτεν Τζορτζ»– και αναφέρθηκε στο ναυλοσύμφωνο, το σημαντικότερο έγγραφο της υπόθεσης, που δεν υπάρχει στη δικογραφία, από το οποίο θα προέκυπτε ποιος πλήρωσε τα έξοδα της διέλευσης από το Σουέζ.

Παράλληλα κατέθεσε ότι «εκείνος που ανέλαβε τα έξοδα για τη διέλευση και την πετρέλευση του πλοίου ήταν και αυτός που αγόρασε τα ναρκωτικά!».

της Μαίρης Μπελά
* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ το Σάββατο 7/11/2015.