06 Νοεμβρίου 2015

ΚΑΝΑ ΝΕΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑίους ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΙΔΑΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ; Εξαετή ποινή φυλάκισης ζητά ο εισαγγελέας για τον Ερβέ Φαλσιανί

Εξαετή ποινή φυλάκισης, χωρίς αναστολή, ζητά ο εισαγγελέας για τον Ερβέ Φαλσιανί. Ο Φαλσιανί, πρώην υπάλληλος της HSBC- Ελβετίας, είναι ο άνθρωπος που έφερε στο προσκήνιο τη λίστα Λαγκάρντ.

Η δίκη διεξάγεται ενώπιον του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου της ελβετικής Μπελιντζόνα, με εκείνον απόντα καθώς διαφεύγει στη Γαλλία φοβούμενος σύλληψη του.

Ο Ελβετός ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κάρλο Μπουλέτι ζήτησε σήμερα ποινή φυλάκισης έξι ετών χωρίς αναστολή σε βάρος του Ερβέ Φαλσιανί. Ζήτησε να καταδικαστεί για οικονομική κατασκοπεία, κλοπή δεδομένων και παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου.

«Όλη η οικοδόμηση του λευκού ιππότη δεν είναι παρά ένας ιστός από ψέματα», δήλωσε ο εισαγγελέας κατά την αγόρευσή του, εστιάζοντας στο παράνομο της δραστηριότητας του Φαλσιανί.

Αρχικά υπενθύμισε τα πρώτα στάδια, το 2006, της απόκτησης και της προετοιμασίας των στοιχείων της τράπεζας HSBC, στην οποία τότε εργαζόταν. Στη συνέχεια, ο εισαγγελέας αναφέρθηκε στη δεύτερη φάση, το 2007, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην εργαζόμενος στην HSBC προσπάθησε να θέσει προς πώλησιν αυτά τα στοιχεία.

Για τον εισαγγελέα, η οικονομική κατασκοπεία έχει αποδειχθεί. Επισήμανε κυρίως τη χρονική διάρκεια της παράνομης δραστηριότητας και την αξία των απορρήτων που δημοσιοποίησε και τα οποία στοίχισαν στην Ελβετία μια διπλωματική κρίση.

Η δίκη συνεχίζεται με τις αγορεύσεις της πολιτικής αγωγής.