17 Δεκεμβρίου 2015

Η ώρα της Νέμεσις για τον 32χρονο άπληστο CEO που "φούσκωσε" την τιμή του φαρμάκου για το HIV

O "άνθρωπος" που αύξησε την τιμή ενός φαρμάκου που σώζει ζωές από τα 13,5 δολάρια στα 750 δολάρια συνελήφθη, σήμερα, υπό την κατηγορία χρηματιστηριακής απάτης που αφορά μία από τις εταιρείες που ίδρυσε.

Ο Martin Shkreli, 32 ετών, είχε προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή τον Σεπτέμβριο με την αύξηση του φαρμάκου, και έγινε άμεσα το σύμβολο της παγκόσμιας απληστίας. Η κατηγορία εναντίον του δεν έχει να κάνει με τα φαρμακολογικά κόστη αλλά με την χρηματιστηριακή απάτη, όταν ο ίδιος φέρεται πως πήρε παράνομα μετοχές της Retrophin Inc, εταιρείας βιοτεχνολογίας που ίδρυσε το 2011, και τις χρησιμοποίησε για να πληρώσει χρέη άσχετων υποχρεώσεων. Ο ίδιος μετά από λίγο απομακρύνθηκε από την εταιρία αυτή, ενώ του έγινε μήνυση από το διοικητικό της συμβούλιο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν κατηγορήσει τον Skhreli πως έχει πάρει μέρος σε ένα "shell game" όταν το... αποθανών hedge fund του, η MSMB Capital Management έχασε εκατομμύρια. Ο ίδιος είναι ύποπτος πως προχώρησε σε κρυφές δωροδοκίες ενώ έστησε ψεύτικές συμβουλευτικές υπηρεσίες.