17 Δεκεμβρίου 2015

Πυρά κατά του πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας επειδή διακωμώδησε τους βιασμούς στη φυλακή

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κέι εμφανίστηκε την Τετάρτη σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό και συμμετείχε σε ένα «αστείο», που οι ακτιβιστές στην χώρα το χαρακτήρισαν «άθλιο»

Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Τζον Κέι, εμφανίστηκε για να δώσει συνέντευξη στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό «The Rock radio station» και με την προτροπή των υπεύθυνων της εκπομπής έκανε ένα «αστείο», που προκάλεσε αντιδράσεις εκ μέρους των ακτιβιστών.

Ο Τζον Κέι μπήκε σε ένα κλουβί, που προφανώς συμβόλιζε μια φυλακή και προσποιήθηκε ότι σκύβει για να σηκώσει ένα σαπούνι. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτή την κίνηση, αλλά έκανε και σχόλια και υποστήριξε πως το σαπούνι μύριζε ούρα ανδρών. Ενώ όμως οι εργαζόμενοι του σταθμού ξεσπούσαν σε γέλια με τον πρωθυπουργό που προσπαθούσε να μιμηθεί τους βιασμούς μέσα στις φυλακές, ακτιβιστές που αγωνίζονται ενάντια στους βιασμούς και στην σεξουαλική παρενόχληση δεν γέλασαν καθόλου με το «άθλιο», όπως το χαρακτήρισαν, αστείο του Νεοζηλανδού πρωθυπουργού.

Ο Ken Clearwater, από την οργάνωση «Επιζήσαντες από σεξουαλική κακοποίηση στη Νέα Ζηλανδία» (Survivors of Sexual Abuse New Zealand), δήλωσε ότι: «Ο βιασμός δεν είναι αστείο, τελεία. Η ψυχολογική ζημιά από ένα βιασμό, ανεξάρτητα από το φύλο του θύματος, είναι η ίδια σε νεαρά αγόρια και σε άνδρες, όπως και στις γυναίκες».

Η Deborah Russell, λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Massey, υποστήριξε ότι έμεινε άναυδη από την συμμετοχή του πρωθυπουργού σε ένα τέτοιο αστείο την στιγμή που διατηρεί αδύναμη στάση απέναντι στο θέμα των βιασμών στην χώρα. Η ίδια ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πρωθυπουργό που έχει περικόψει τις κρατικές χρηματοδοτήσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση των βιασμών στην Νέα Ζηλανδία και έμεινε σιωπηλός, όταν γυναίκες βουλευτές μίλησαν ανοιχτά για τις προσωπικές τους ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης.

Η Rae Duff, πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Γυναικών, κάλεσε τον Τζον Κέι να ζητήσει συγγνώμη για το ατυχές αστείο και υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έδειξε πως υποτιμά την σεξουαλική βία.

Η Jan Logie, βουλευτής των Πράσινων, τον Νοέμβριο είχε μιλήσει στο κοινοβούλιο για την προσωπική της εμπειρία σεξουαλικής κακοποίησης. Τότε, η ίδια αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σιωπή του πρωθυπουργού. Η βουλευτής κατηγόρησε τον Τζον Κέι ότι εκμεταλλεύεται περιθωριοποιημένα άτομα και θύματα βιασμών για να αυξήσει την δημοτικότητά του και τον παρομοίασε σαν νταή που κάνει bullying σε αυλή σχολείου.