18 Δεκεμβρίου 2015

Αίτηση αποφυλάκισης λόγω… Συμφώνου Συμβίωσης!

Αισιόδοξος πως σε λίγους μήνες θα είναι ελεύθερος και έξω από τις φυλακές των Διαβατών όπου κρατείται είναι ο πρώην Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης και «δεξί» χέρι του πρώην δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του karfitsa.gr ο πρώην ισχυρός άνδρας του δήμου αναμένεται να κάνει χρήση του προς ψήφιση άρθρου 22 του νόμου για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κατά πλειοψηφία από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων. Την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια με βελτιωτικές αλλαγές, όπως άλλωστε δήλωσε ο υπουργός Νίκος Παρασκευόπουλος.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει στο karfitsa.gr η σύζυγος του Μιχάλη Λεμούσια, Ανδριάνα οι δικηγόροι του πρώτου μελετούν το άρθρο 22 που εμπεριέχεται στο νομοσχέδιο του Συμφώνου Συμβίωσης και το οποίο ορίζει τους τρόπους με τους οποίους ένας φυλακισμένος με ποσοστό αναπηρίας μπορεί να αποφυλακιστεί.

«Ο νόμος περιλαμβάνει τον Μιχάλη. Έχει εκτίσει το ένα πέμπτο της ποινής του. Με το παρόν άρθρο ο Μιχάλης θα έχει τη δυνατότητα να αποφυλακιστεί» αναφέρει η κ. Λεμούσια.

Η κ. Λεμούσια μάλιστα σήμερα επισκέφτηκε το ΚΕΠΑ προκειμένου να οριστικοποιήσει ότι ο σύζυγός της στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να περάσει από επιτροπή προκειμένου να δοθεί παράταση στην προηγούμενη πιστοποίηση αναπηρίας του 87%. «Θα ξανακάνει αίτηση αποφυλάκισης ο Μιχάλης. Μόλις βγει η απόφαση και φτάσει στα δικαστήρια, θα κάνουμε στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών αίτηση. Σύμφωνα με το άρθρο 22 του νόμου του Συμφώνου Συμβίωσης συντρέχουν όλοι οι όροι για να αποφυλακιστεί ο Μιχάλης» δηλώνει χαρακτηριστικά η κ. Λεμούσια.

Όπως λέει η κ. Λεμούσια στις 10 Σεπτεμβρίου ο σύζυγός της εξετάστηκε από πρωτοβάθμια επιτροπή για πιστοποίηση αναπηρίας, λόγω των επεμβάσεων που έχει κάνει ο κ. Λεμούσιας για το πρόβλημα καρδιάς που αντιμετωπίζει. «Εκτός από αυτό αντιμετωπίζει και πνευμονολογικά προβλήματα, αλλά και ορθοπεδικά. Περπατάει με μπαστούνι μέσα στις φυλακές. Ενώ πήραμε την απόφαση για αναπηρία 86% μας ήρθε στο σπίτι μια ένσταση για να περάσει δευτεροβάθμια επιτροπή. Στις 14 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής που έδινε ποσοστό αναπηρίας 87%, δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από ότι έβγαλε η πρωτοβάθμια επιτροπή» αναφέρει.

Η κ. Λεμούσια εξηγεί ότι ο σύζυγός της μέσα στις φυλακές των Διαβατών αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα υγείας. Για το λόγο αυτό σήμερα το απόγευμα θα μεταφερθεί στο νοσοκομείο Παπανικολάου για να λάβει παραπεμπτικό και να εξεταστεί την ερχόμενη Δευτέρα από τον γιατρό του. Αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να χειρουργηθεί στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 22 του νομοσχεδίου: «Η διακρίβωση των προηγούμενων προϋποθέσεων γίνεται μετά από αίτηση του κρατούμενου από το συμβούλιο πλημμελειοδικών ή, στην περίπτωση κρατούμενου που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης, από το συμβούλιο εφετών. Ο εισαγγελέας, μετά την υποβολή της αίτησης, διατάσσει ειδική πραγματογνωμοσύνη για τη διακρίβωση των προϋποθέσεων των προηγούμενων παραγράφων και την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας, αν αυτό δεν έχει βεβαιωθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.). Η κατά τα άνω ειδική πραγματογνωμοσύνη ή η βεβαίωση από το ΚΕ.Π.Α. υποβάλλεται από τον εισαγγελέα στο αρμόδιο συμβούλιο μαζί με την πρότασή του. Κατά του βουλεύματος του συμβουλίου εφετών μπορεί να ασκηθεί αναίρεση. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την ως άνω ειδική πραγματογνωμοσύνη καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Υγείας. Η ειδική πραγματογνωμοσύνη ή η βεβαίωση του ΚΕ.Π.Α. υποχρεωτικά προσδιορίζουν εάν η αναπηρία είναι μόνιμη ή πρόσκαιρη και αναφέρουν στην περίπτωση της πρόσκαιρης αναπηρίας τον χρόνο διάρκειάς της και το ποσοστό της. Εάν πρόκειται για πρόσκαιρη αναπηρία ο αρμόδιος εισαγγελέας υποβάλλει ένα μήνα πριν τη λήξη του προσδιοριζόμενου χρόνου αναπηρίας στο αρμόδιο συμβούλιο την πρότασή του για την επανεξέταση της χορηγηθείσας απόλυσης υπό όρο. Για τον λόγο αυτό δύο μήνες πριν τη συμπλήρωση του χρόνου της προσδιορισθείσας αναπηρίας διατάσσει ειδική πραγματογνωμοσύνη είτε παραπομπή στο αρμόδιο ΚΕ.Π.Α. για την εκ νέου διακρίβωση των προϋποθέσεων για την πιστοποίηση του ποσοστού αναπηρίας. Εάν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις των προηγούμενων παραγράφων διατάσσεται η συνέχιση της εκτέλεσης της ποινής. Ο χρόνος που μεσολάβησε από την απόλυση υπό όρο λογίζεται ως πραγματικός χρόνος έκτισης της ποινής. Η επανεξέταση της αναπηρίας και η διακρίβωση των προϋποθέσεων του άρθρου αυτού περατώνεται στο χρονικό διάστημα που προβλέπει το άρθρο 109».

του Βαγγέλη Στολάκη
http://www.karfitsa.gr/2015/12/18/mono-stin-k-aitisi-apofylakisis-logo/