28 Δεκεμβρίου 2015

Έρχονται τα πάνω - κάτω στη φορολογία: Οι χαμένοι και... οι χαμένοι

- Περισσότεροι οι φόροι για όσους έχουν εισόδημα 25.000 – 30.000 ευρώ το χρόνο.
- Όσοι έχουν εισόδημα ως 18.000 ευρώ το χρόνο θα δουν τους φόρους να μειώνονται (ΔΕ: ΠΟΙΟΙ ΦΟΡΟΙ ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΡΕ ΗΛΙΘΙΕ ΔΗΜΟΣΙΟΚΑΦΡΕ ΟΤΑΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ Ο ΦΠΑ ΠΑΝΤΟΥ Ή ΤΑ ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ;).
- “Τρώει” ακόμη και μέρος του μισθού η νέα φορολόγηση.
- Χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι θα έχουν κέρδη.
Περισσότερους φόρους για όσους έχουν ατομικά εισοδήματα πάνω από 25.000 ως 30.000 ευρώ φέρνει το 2016 και λιγότερους για τους φορολογούμενους με μικρότερα εισοδήματα.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται τη νέα κλίμακα και τα νέα κλιμάκια που θα ισχύσουν για να φορολογηθούν τα εισοδήματα του 2016,

Όμως, για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η αλλαγή θα εμφανιστεί με την ψήφιση από τη Βουλή των νέων αλλαγών, αφού θα ισχύσει για την παρακράτηση φόρου.

Αυτό σημαίνει ότι θα αυξηθεί η παρακράτηση για εκείνους που έχουν μισθούς και συντάξεις πάνω από το όριο των 25.000 ως 30.000 ευρώ ετησίως και θα μειωθούν για τους υπόλοιπους. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του μισθού ή της σύνταξης για εκείνους που βρίσκονται κάτω από το όριο και σε μείωση για όσους κερδίζουν περισσότερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης, ότι θα ληφθεί μέριμνα να μην υπάρξει φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους με οικογένεια και παιδιά που μπορεί ο ένας σύζυγος να κερδίζει πάνω από το όριο, ενώ ο άλλος είναι άνεργος.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι η καθιέρωση μίας φορολογικής κλίμακας ή το πολύ δύο με πολλά κλιμάκια ώστε η φορολόγηση των διαφόρων επιπέδων εισοδήματος να είναι πιο δίκαιη, πράγμα που είναι πιο δύσκολο όταν τα κλιμάκια είναι λίγα και απέχουν πολύ μεταξύ τους.

Όλα τα σενάρια για τις αλλαγές που σχεδιάζονται στη φορολόγηση και τις κλίμακες

Ενιαία κλίμακα φορολόγησηςΌλα τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα φόρου
Προστίθενται κλίμακες φορολόγησηςΕκτός των σημερινών συντελεστών 22%, 32% και 42% θα υπάρξουν ακόμη 8 με 10 κλίμακες
Μικρά και μεγάλα εισοδήματαΜείωση του συντελεστή στο 20% για τα μικρά εισοδήματα και αύξηση του συντελεστή στο 49% για εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ/χρόνο
Έκτακτη εισφοράΗ έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μένει και θα προστίθεται στους άλλους φόρους με συντελεστές 2% ως και 8%
Ποιοι θα δουν φοροελαφρύνσειςΠιθανότατα οι μόνοι οι οποίο θα δουν μείωση στους φόρους που πληρώνουν για το εισόδημά τους να είναι εκείνοι που έχουν εισόδημα από 12.000 ευρώ ως 18.000 ευρώ/χρόνο.