02 Δεκεμβρίου 2015

ΚΑΛΟΙ ΜΑΛ@ΚΕΣ ΕΙΣΤΕ ΚΙ ΕΣΕΊΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑΝΚΣ«Καμπανάκι» από τη γερμανική μυστική υπηρεσία: Η Σ. Αραβία αποσταθεροποιεί τον αραβικό κόσμο

Η Σαουδική Αραβία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μεγάλη αποσταθεροποιητική επιρροή στον αραβικό κόσμο, προειδοποιεί η γερμανική μυστική υπηρεσία.

Οι εσωτερικές διαμάχες και η επιθυμία να αναδυθεί ως η ηγετική αραβική δύναμη απειλεί να κάνει το σύμμαχο της Δύσης μία πηγή αστάθειας, σύμφωνα με την BND. «Η τρέχουσα προσεκτική διπλωματική στάση των ανώτερων μελών της σαουδικής βασιλικής οικογένειας θα αντικατασταθεί από μία παρορμητική πολιτική παρέμβασης», αναφέρει σημείωμα της BND, το οποίο δημοσίευσαν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Αυτό επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο ρόλο του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, του 30χρονου γιου του βασιλιά Σαλμάν, ο οποίος πρόσφατα διορίστηκε αναπληρωτής διάδοχος και υπουργός Αμυνας. Η συγκέντρωση τόσης εξουσίας στα χέρια του πρίγκιπα «κρύβει έναν λανθάνων κίνδυνο ότι προσπαθώντας να εδραιώσει τον εαυτό του στη γραμμή της διαδοχής, μπορεί να υπερκτιμήσει τις δυνατότητές του», αναφέρει το σημείωμα της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας.

«Οι σχέσεις με φιλικές και πάνω από όλα χώρες- συμμάχους της περιοχής μπορεί να πιεστούν», προειδοποιεί ακόμη η BND. Ο πρίγκιπας θεωρείται ότι έχει παίξει βασικό ρόλο στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρέμβει στον εμφύλιο της Υεμένης φέτος.

Ο ίδιος και ο βασιλιάς θέλουν η Σαουδική Αραβία να αντιμετωπίζεται ως ο ηγέτης του αραβικού κόσμου και προσπαθούν να επεκτείνουν την εξωτερική πολιτική με «μία ισχυρή στρατιωτική συνιστώσα και νέες περιφερειακές συμμαχίες», γράφουν οι αναλυτές της BND.

Εκτιμάται ότι ο Μοχάμεντ θέλει να διαδεχθεί τον πατέρα του στο θρόνο, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δεύτερος στη γραμμή διαδοχή, πίσω από τον 80χρονο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, ανιψιό του βασιλιά.

Πρόσφατα, αναλυτές της Royal Bank of Canada περιέγραψε τους ελιγμούς εντός της βασιλικής οικογένειας ως το «Game of Thrones της Σαουδικής Αραβίας».

Η βασιλική οικογένεια έχει χιλιάδες μέλη, με διαφορετικό επίπεδο επιρροής και εξουσίας και η όποια υπόνοια ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ προσπαθεί να παρακάμψει τον πρώτο διάδοχο, μπορεί να προκαλέσει μία επικίνδυνη διαμάχη εξουσίας, σχολιάζει η Telegraph.