06 Δεκεμβρίου 2015

Σαμαράς: «Ό,τι χτίσαμε, το κατέστρεψαν σε έξι μήνες»

Με σκληρή κριτική για την ανεύθυνη πολιτική της κυβέρνησης και του Α. Τσίπρα αλλά και με ηχηρά μηνύματα προς τους υποψήφιους αρχηγούς της ΝΔ για ενότητα από τη βάση έως την κορυφή και για την αποφασιστική υπεράσπιση του έργου των κυβερνήσεων της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς παρεμβαίνει στις εξελίξεις, με συνέντευξη που παραχωρεί στο «Έθνος της Κυριακής».

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπολύει σφοδρή επίθεση προς τον Α. Τσίπρα για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα επισημαίνοντας πως η χώρα έχει αποσταθεροποιηθεί τόσο με τον υπαρκτό κίνδυνο του Grexit όσο και με την διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος στο οποίο «ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα και εικοσαπλασιαστήκαν οι ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων στη χώρα μας».

«Νόμιζε ότι έτσι θα εκβιάσει τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Και στην πραγματικότητα βοήθησε την Τουρκία να εκβιάζει την Ευρώπη. Και έδωσε και ένα πρόσθετο όπλο στην Ευρώπη να πιέζει την Ελλάδα» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για το αν έγιναν λάθη στη δική του κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει πως «παραλάβαμε χάος και σε δυόμιση χρόνια παραδώσαμε χώρα σταθεροποιημένη και οικονομία σε ανάπτυξη. Σε δυόμιση χρόνια απομακρύναμε το Grexit και ο κ. Τσίπρας σε έξι μήνες το επέστρεψε. Αυτή είναι η μεγάλη αλήθεια», λέει ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας βέβαια πως «επιμέρους λάθη έγιναν και αυτό είναι αναπόφευκτο όταν παραλαμβάνεις χάος, ένα κράτος διαλυμένο και πολύ περισσότερο όταν κυβερνάς μόνος».

Ο κ. Σαμαράς διαψεύδει κατηγορηματικά και τα σενάρια που… διαρρέουν ορισμένοι και τον θέλουν να ιδρύει νέο κόμμα, ξεκαθαρίζοντας πως η αγωνία του δεν είναι να επιστρέψει: «Τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν. Τη Νέα Δημοκρατία τη θέλω ενωμένη και πλήρως αξιόμαχη, δηλαδή έτοιμη να διεκδικήσει και να κερδίζει τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτός είναι ο παραταξιακός μας ρόλος πάντα και η εθνική μας υποχρέωση» και προσθέτει: «Πάντως η αγωνία μου δεν είναι να επιστρέψω. Η αγωνία μου είναι να σωθεί η χώρα που κινδυνεύει. Και να μην πάει χαμένη όλη αυτή η ανορθωτική προσπάθεια που ξεκινήσαμε και εγκαταλείφθηκε από τη νέα κυβέρνηση».

Στο ίδιο πλαίσιο λέει με έμφαση πως «η παράταξη πρέπει να υπερασπιστεί το έργο της επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν αποτελεί προσωπική του δικαίωση αλλά δικαίωση μιας παράταξης που έκανε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ποτέ στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

«Αυτό το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το κατεδαφίζει…» συμπληρώνει.

Ο πρώην πρωθυπουργός ερωτώμενος για τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο νέος πρόεδρος του κόμματος, αφού αναφέρει ότι «και οι τέσσερις διεκδικητές είναι αξιόλογοι και δεν θέλει να φωτογραφίσει κανέναν» τονίζει εμφαντικά: «Υπογραμμίζω μόνο την ενότητα τη σοβαρότητα και τη δικαίωση του έργου που έκανε η παράταξη».

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Σαμαράς προσδιορίζει ως τρία τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας αρχηγός: «Θάρρος να λέει αλήθειες, αποφασιστικότητα για να κερδίσει μάχες και μεγαλοσύνη απέναντι σε φίλους και αντιπάλους, εντός και εκτός της παράταξης».

Ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει ευφάνταστα τα σενάρια περί δημιουργίας μεγάλου συνασπισμού, υπογραμμίζοντας ότι η έλλειψη προϋποθέσεων για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης αναδείχθηκε από την πρόσφατη σύσκεψη του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, κάνοντας λόγο για σημάδια σύγχυσης και πανικού της κυβέρνησης καθώς όπως σημείωσε: «Ο πρωθυπουργός ζητούσε από τους άλλους αρχηγούς να υπογράψουν κοινή δήλωση κατά των περικοπών που η ίδια η κυβέρνησή του έχει νομοθετήσει στον προϋπολογισμό» και συνέχισε κριτικά λέγοντας: «Εν πάσει περιπτώσει με «επικοινωνιακά τεχνάσματα» και θεατρικές χειρονομίες τα προβλήματα δεν λύνονται», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος αναρωτιέται «πως μπορεί να υπάρξει συνεννόηση όταν στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην αποθάρρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, στην επαναφορά του ασύλου ή στην πολιτική «πρόκλησης» των ξένων όσον αφορά τους χειρισμούς τους στο μεταναστευτικό»;

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς συμβουλεύει την κυβέρνηση να προβεί σε τρεις κινήσεις για να μη βρεθεί η χώρα μετέωρη:

Πρώτον, να παραδεχθεί τα σφάλματά της.

Δεύτερον, να πάψει να λέει ψέματα και να συκοφαντεί τους αντιπάλους της.

Και τρίτον, να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει τις ιδεοληψίες της.