11 Δεκεμβρίου 2015

Νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων: Μάχη κυβέρνησης-ΔΝΤ για την επικεφαλής-Ποιες είναι φαβορί

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκδηλώσει τις... προτιμήσεις τους για τα πρόσωπα που θα ήθελαν να αναλάβουν το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της εκπομπής "Live News" του Νίκου Ευαγγελάτου στο Epsilon.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα πρόκειται για ένα... υπερταμείο που θα είναι... πάνω από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων Δημοσίου).

Έτσι, λοιπόν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της εκπομπής, ένα από τα πρόσωπα... φαβορί είναι η Μιράντα Ξαθά, η οποία υπήρξε σύμβουλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επί κυβέρνησης 1990-1993 και είναι ένα στέλεχος με εμπειρία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που βλέπει με καλό μάτι αυτήν την επιλογή.

Ωστόσο, είναι ένα πρόσωπο που δύσκολα θα αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη. Κι αυτό, διότι το τρίτο μνημόνιο προβλέπει ότι δεν μπορεί να είναι πρόεδρος τράπεζας ένα πρόσωπο που έχει εμπλακεί την τελευταία πενταετία σε πολιτικές θέσεις. Η κα Κατσέλη υπήρξε υπουργός επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου.

Συνεπώς, υπάρχει ένα κώλυμα που μπορεί να ξεπεραστεί με ένα νέο νομοσχέδιο, καθώς μέχρι φαίνεται να είναι επιθυμητή από την κυβέρνηση η παραμονή της στην Εθνική Τράπεζα.