15 Δεκεμβρίου 2015

Μουζάλας: Τα βρήκαμε με τουσ δημάρχους-Στο Ελληνικό μαντρωμένοι οι ΛΑΘΡΟμετανάστες για τρεις μήνες

Στο χώρο διαμονής τους θα υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση - Ιδιαίτερα γόνιμη χαρακτήρισε την τρίτη συνάντηση με τους δημάρχους ο Μουζάλας - Να μοιραστεί το βάρος του προσφυγικού σε όλους τους δήμους ζητούν οι δήμαρχοι

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο μετά τις επτά η δεύτερη - για σήμερα - συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τους δημάρχους Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου.

Όπως ανακοινώθηκε μετά το πέρας της συνάντησης, αποφασίστηκε τελικά η μεταφορά των μεταναστών για 3 μήνες στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό.

Η μεταφορά των μεταναστών πρόκειται να ξεκινήσει την Πέμπτη ή την Παρασκευή, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός, επισημαίνοντας ότι στον συγκεκριμένο χώρο διαμονής των μεταναστών προβλέπεται να υπάρχει ισχυρή αστυνόμευση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι τρεις δήμαρχοι τόνισαν ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι ένα βάρος που πρέπει να μοιραστεί σε όλους τους δήμους της χώρας.

«Ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και δημιουργική και η τρίτη συζήτηση που είχα με τους δημάρχους Αλίμου, Γλυφάδας και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Κι επειδή είμαι μαιευτήρας γέννησε και ένα υγιές βρέφος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μετά τη συνάντηση.

Η επίσημη ανακοίνωση λέει ότι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι ανωτέρω δήμαρχοι μετά από γόνιμο και εξαντλητικό διάλογο κατέληξαν σήμερα σε κοινή και αποδεκτή λύση που αντιμετωπίζει την προσωρινή στέγαση προσφύγων και μεταναστών στην πρώην ολυμπιακή εγκατάσταση του γηπέδου χόκεϊ στο Ελληνικό και συγχρόνως φροντίζει και διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση για τους κατοίκους της περιοχής.

Δείτε το video με τις δηλώσεις Μουζάλα και των δημάρχων


«Θεωρούμε αυτό το γεγονός ένα εξαιρετικό παράδειγμα δημιουργικής συνεργασίας που και οι δυο πλευρές θα υποστηρίξουν με συνέπεια. Η προσωρινή συνέχιση της χρησιμοποίησης του άνω χώρου για διάστημα ακόμη τριών μηνών θα τελεί υπό τη φύλαξη της ελληνικής αστυνομίας υπό την ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και υπό τη συνεργασία των δήμων της περιοχής και της Περιφέρειας Αττικής. Τίποτα βέβαια από όλα αυτά δε θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη συμβολή της Ελληνικό Α.Ε. και του ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του για την αξιοποίησή του», συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας.

Δήμαρχος Γλυφάδας: Οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν

Από τη μεριά του, ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου δήλωσε τα εξής: «Αναπτύξαμε τις αγωνίες που έχουμε από την εμπειρία μας όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών που υπήρξε φιλοξενία υπηκόων τρίτων χωρών στο Ελληνικό και ακόμη μεγαλύτερες αγωνίες είχαμε για τη χρήση κι άλλων χώρων όπως κάποια τολ της Πολεμικής Αεροπορίας. Αυτονόητη ήταν η αγωνία μας για τη δημόσια ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Καταλήξαμε με τον κ. υπουργό οι τρεις δήμαρχοι και οι συναρμόδιοι στο εξής: πρώτον, δε θα χρησιμοποιηθεί κανένας άλλος χώρος στην Ελληνικό Α.Ε., Θα χρησιμοποιηθεί ο ίδιος χώρος που χρησιμοποιήθηκε μέχρι και σήμερα για ακόμα τρεις μήνες. Στην αλληλεγγύη που από την πρώτη στιγμή επιδείξαμε θα συνεχίσουμε και εμείς να βοηθάμε με κάθε τρόπο ούτως ώστε και οι άνθρωποι που θα φιλοξενηθούν εκεί να έχουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Δεύτερον, θα υπάρχει πολύ ισχυρή φύλαξη από την αστυνομία και οι αγωνίες μας για τη δημόσια ασφάλεια εισακούστηκαν. Τρίτον, το διάστημα αυτό θα γίνουν όλες οι απαιτούμενες προετοιμασίες και πρόνοιες για τη δημόσια υγεία με τη φροντίδα αλλά και την καταγραφή των ανθρώπων που θα φιλοξενούνται ούτως ώστε να αποφευχθεί το παραμικρό παρατράγουδο. Ευελπιστούμε ότι αυτή η κοινή συνισταμένη στην οποία καταλήξαμε θα δώσει ένα καλό παράδειγμα του πώς η Πολιτεία με την αυτοδιοίκηση μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη για την κατανομή της πίεσης που υπαρχει παντου στη χώρα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα λέγαμε ας είναι κάπου αλλού το κέντρο και μακριά από εμάς».

Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: Όλοι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ίδια ευθύνη στο μέλλον

Ο Γιάννης Κωνσταντάτος, δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης δήλωσε τα εξής μετά τη συνάντηση: «Αυτό που δεσμευτήκαμε έγινε πράξη. Δεν ανοίγουν τα τολ της αεροπορίας, δε θα είναι κοντά στις κατοικημένες περιοχές η εγκατάσταση. Άρα όλες οι ανησυχίες εξανεμίζονται πλέον και δεν υφίστανται. Η λειτουργία του χόκεϊ συνεχίζεται μέχρι τον Μάρτιο κι αυτό διότι η Ελληνικό ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ διέπονται από συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της αξιοποίησης του χώρου για την μελλοντική επένδυση. Αυτό που μας υποσχέθηκαν και είναι ξεκάθαρο είναι ότι συνεχίζεται μεν η λειτουργία του χόκεϊ, είμαστε όλοι θετικοί, γιατί η αυτοδιοίκηση βγάζει το ανθρώπινο πρόσωπο της, όπως το έδειξαν όλοι οι δήμοι από τις αρχές του Σεπτέμβρη. Όλοι οι δήμοι πρέπει να αναλάβουν την ίδια ευθύνη στο μέλλον κι αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να τηρηθεί»

Δήμαρχος Αλίμου: Η λύση που καταλήξαμε καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας

Στις δικές του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης επισήμανε τα εξής: «Καταλήξαμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που καλύπτει όλες τις ανησυχίες μας, δηλαδή και την ασφάλεια και την υγεία των προσφύγων και μεταναστών που θα φιλοξενηθούν και τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και των ευρύτερων περιοχών που θα υποδεχτούν αυτούς τους ανθρώπους. Η λύση αυτή που ευρέθη είναι σύμφωνη με όλες τις παραμέτρους, δηλαδή τις δεσμεύσεις που έχει το ελληνικό δημόσιο για την επένδυση στο χώρο, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες του υπουργείου Μετανάστευσης και τη διάθεση και την επιθυμία μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση μιας κρίσης που έχει εθνική διάσταση και από την αντιμετώπιση της οποίας κανείς δεν πρέπει και δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Την Τετάρτη που έχουμε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα κουβεντιάσουμε αναλυτικά το ζήτημα. Πρέπει όλοι οι δήμοι της χώρας να βάλουν πλάτη σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης»