04 Δεκεμβρίου 2015

Βενιζέλος εναντίον Μάρδα: «Λέτε ψέματα»-Ο Τσακαλώτος επιβεβαιώνει το όφελος του Δημοσίου από το PSI!

Με τις απόψεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ συντάχθηκε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Το ζήτημα του PSI και το κατά πόσο το ελληνικό δημόσιο ωφελήθηκε από αυτό έγινε για ακόμα μία φορά αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ολομέλεια, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να καταγγέλλει τον υφυπουργό Δημήτρη Μάρδα για παράθεση ψευδών στοιχείων ενώπιον του σώματος, όταν μάλιστα ο ίδιος υπουργός Οικονομικών τον «αδειάζει» με απάντηση που κατέθεσε σε επίκαιρη ερώτηση.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι το συνολικό όφελος της γενικής κυβέρνησης ήταν 96 δισ. ευρώ, ενώ της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου της κεντρικής, φτάνει τα 108,5 δισ. ευρω.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλή των άρθρων 24 και 77 και για ψέματα ενώπιον του σώματος, καθώς ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι το όφελος ήταν στα 51,2 δισ. ευρώ, ασκώντας κριτική στην τότε κυβέρνηση.

«Αυτά είναι ψέματα», είπε ο κ. Βενιζέλος και ανέγνωσε την απάντηση που κατέθεσε την Παρασκευή ο κ. Τσακαλώτος σχετικά με το ζήτημα, διαψεύδοντας ουσιαστικά τον κ. Μάρδα.

Υπερασπιζόμενος τα λεγόμενα του, ο κ. Μάρδας επικαλέστηκε τα στοιχεία της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος (σελίδα 107) που αναφέρει ότι  η μείωση του χρέους ήταν μόνο κατά 51,2 δισ. ευρώ.

«Δεν είναι δική μου υπολογισμοί είναι όλα εδώ μέσα», είπε.

Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια ανταπάντησε, εκφράζοντας την έκπληξη του, πώς ένας καθηγητής οικονομικών κάνει λάθος ανάγνωση. Όπως ανέφερε, αυτή ήταν η συνολική επιβάρυνση του χρέους αλλά στο τέλος του 2012, έπρεπε να ενσωματωθούν και τα ελλείμματα και τα χρέη, ήταν η διαχείριση του έτους συνολικά.

«Η κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί σενάρια αποστασίας στη ΝΔ»

Κατά την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τροφοδοτεί σενάρια αποστασίας στη ΝΔ και ότι προβάλλει το σχήμα «ο καλός Καραμανλής-ο κακός Σαμαράς, ο κακός Λεβέντης-ο κακός Θεοδωράκης», ενώ ανέφερε ο κ. Καμμένος «προσελκύει την αποστασία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται την κατάσταση στη ΝΔ με χυδαίο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπερβαίνει τον πολιτικό του ρόλου και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση συναίνεσης ή σε αναζήτηση πλειοψηφίας

«Τους προηγούμενους οκτώ μήνες έγιναν όλα τα λάθη», είπε ο κ. Βενιζέλος και συνέχισε: «μετά τις εκλογές ο κ. Τσίπρας έκανε την επιλογή της στενής και ηθικοομοιογενούς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».

Την ίδια ώρα, έκανε λόγο για κρίση νομιμοποίησης της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα 2/3 είναι κατά της κυβέρνησης, ενώ το  1/3 που έχει ψηφίσει υπέρ, «βρίσκεται σε απόλυτη αμφιβολία».

Κάλεσε δε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη για τα ψέματα και τότε -όπως είπε- «θα συναινέσουν για το χρέος».

«Οι δανειστές έχουν προεξοφλήσει την πρόσθετη αναδιάρθρωση του χρέους», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «εδώ υπάρχει και κρίση διαχείρισης, ανικανότητα διακυβέρνησης, διάλυση της κρατικής μηχανής».

Αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση, τόνισε ότι η βλάβη που έχει προκληθεί από την κυβέρνηση ξεπερνά τα 28 δισ. ευρώ.

«Μη μιλήσουμε για το ασφαλιστικό. Τίθεται διαρθρωτικό ζήτημα», υπογράμμισε.